Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nemoc a zranění na dovolené. Vše, co byste měli vědět

Nemoc a zranění na dovolené. Vše, co byste měli vědět

Dovolená v zahraničí nemusí být vždy spojena jen s radostí a nadšením. Taková nemoc nebo úraz na daném místě mohou způsobit značné komplikace. Právě proto musíte mít povědomí o tom, jak se v takové situaci zachovat.

Vše začíná přípravou na dovolenou

Zákon schválnosti je neúprosný. Celý rok se vám vyhýbají jakákoliv zranění a jen co vyrazíte za hranice České republiky na dovolenou, přijde to. Nepříjemný úraz, nutnost ošetření, popřípadě dlouhodobější nemoc. I když si takové scénáře nikdo nepřipouští, vždy se na ně důkladně připravte. Nikdy nevíte, co se může stát.

Patřičné důslednosti byste měli dostát už na samotném počátku. To znamená při balení věcí. Pokud máte nějaké zdravotní komplikace v podobě alergie nebo se o vás pokouší nemoc, přibalte si s sebou vhodné léky. Těmi nemoc zmírníte, popřípadě se vyléčíte a užijete si zbytek dovolené. Pozor však na to, abyste konkrétní léky mohli přivézt do dané země. Z příprav si tedy odneste dvě zásadní věci.

  • Sbalení všech nezbytných léků, potažmo dostatečně vybavené lékárničky
  • Zajímejte se o zdravotnické služby v konkrétní zemi

Nehoda a onemocnění v zahraničí

Dopředu se připravte na to, že vás úraz či onemocnění mohou postihnout v samotné destinaci. V takovém případě se rozhodně nespoléhejte pouze na vaši modrou kartičku pojištěnce neboli Evropský průkaz zdravotnického pojištění. I když některé služby díky němu mohou být hrazeny zdarma, opak je většinou pravdou. Ošetření na klinikách je třeba platit ze svého a domáhání se vrácení částky od pojišťovny není žádnou jistotou.

Cestovní pojištění

Právě z toho důvodu před cestou za hranice Česka uzavřete cestovní pojištění. To je v dnešní době v podstatě nutností. Ochrání vás před vysokými léčebnými výdaji a mimo jiné obsahuje nezbytné asistenční služby. Výběr cestovního pojištění přizpůsobte několika důležitým faktorům.

  • Cílová destinace
  • Činnosti, kterým se chcete věnovat
  • Výše pojistného krytí

Důsledně si pročtěte pojistné podmínky, aby pokrývaly všechny aktivity. Existují totiž klauzule a vy se pak můžete divit. Praktické je připojištění nejrůznějších rizik, třeba v podání adrenalinových sportů. Výjimkou není ani pojištění odpovědnosti, pokud byste způsobili škodu či zdravotní újmu někomu dalšímu.

Pokud při dovolené v zahraničí dojde k nejhoršímu a vás skolí nemoc nebo postihne úraz vyžadující lékařské ošetření, vždy postupujte takto. V první řadě se snažte zachovat chladnou hlavu. Vaším primárním cílem bude asistenční linka konkrétní pojišťovny. Té sdělte vše, co se stalo. Operátoři vás navedou tím správným směrem, popřípadě spoustu věcí vyřeší za vás.

  • Nepodepisujte nic, čemu dobře nerozumíte
  • Schovejte si veškeré lékařské zprávy
  • Zároveň si uchovejte doklady od plateb

Jakoukoliv úhradu nákladů z vlastní kapsy totiž budete řešit po svém návratu do Čech, kde využijete tyto dokumenty. Jestliže v zahraničí budete muset navštívit lékařské zařízení, vybírejte si raději to, které je určené také pro turisty a předkládá profesionálnější služby.  Myšlenkou jakéhokoliv úrazu se před dovolenou rozhodně nestresujte, buďte však připraveni. Vyplatí se to.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.