Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Tančící dům je devátou nejhezčí stavbou na světě
Zdroj: Pixabay

Tančící dům je devátou nejhezčí stavbou na světě

Londýnská katedrála sv. Pavla je nejhezčí stavbou na světě. Tančící dům se umístil na neskutečném devátém místě. Předběhl i dominanty jako jordánskou Petru nebo Svatopetrskou baziliku ve Vatikánu. Jak je to možné?

Za žebříčkem nejhezčích staveb světa stojí společnost Rooftop Megastore. Proti sobě postavila padesát světových dominant. Ty nejlepší vybrala na základě jednoho jediného ukazatele – zlatého řezu. 

Pojem zlatý řez bude znám spíš fotografům než obyčejným smrtelníkům. Zlatý řez označuje poměr o hodnotě přibližně 1:1,62, který představuje ideální proporci. 

Londýnská katedrála sv. Pavla se k pomyslnému ideálu krásy blíží na necelých 73 %. Další příčky obsadili resort Marina Bay Sands v Singapuru, londýnské Westminsterské opatství, Ósacký hrad v Japonsku, moskevský chrám Vasila Blaženého nebo slavný barcelonský dům Casa Mila od Gaudího.Katedrála sv. PavlaKatedrála sv. Pavla

Čestné deváté místo si pro sebe ukradl pražský Tančící dům. Přestože v době jeho vzniku šlo o poměrně kontroverzní stavbu, v soutěži získal téměř 67 %. Díky tomu předběhl například zámek Neuschwanstein, Svatopetrskou baziliku ve Vatikánu, Bílý dům, Chufuovu pyramidu, milánský Dóm nebo moderní divy světa - jordánskou Petru a mayskou pyramidu Chichén Itzá.

10 nejhezčích staveb světa podle společnosti Rooftop Megastore 

  1. Katedrála sv. Pavla, Londýn
  2. Marina Bay Sands, Singapur
  3. Westminsterské opatství, Londýn
  4. Ósacký hrad, Ósaka
  5. Chrám Vasila Blaženého, Moskva
  6. Casa Mila, Barcelona
  7. Katedrála Santa Maria del Fiore, Florencie
  8. Tádž Mahal, Ágra
  9. Tančící dům, Praha
  10. Neuschwanstein, Bavorsko
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.