Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Vybojuje si francouzská bageta své místo na seznamu UNESCO?

Vybojuje si francouzská bageta své místo na seznamu UNESCO?

Možná o tom nevíte, ale UNESCO nejsou jen přírodní památky a kulturní stavby. Na seznam nehmotného dědictví UNESCO se pravidelně dostávají řemesla, tradice i jídlo. Jejich úkolem je chránit kulturní dědictví dané země, kterou zavazují k podpoře přenášení tradice z generace na generaci. 

O místo mezi belgickým pivem, neapolskou pizzou nebo tradičním ázerbajdžánským pokrmem dolma teď bojuje pravá francouzská bageta. 

Bageta z bílého těsta s křupavou kůrkou je součástí Francie snad víc než proslulá Eiffelovka. Její výroba není opředena žádným tajemstvím. Stojí za ní jen know-how, práce a hlavně čas. Moderní jednoduchý způsob života ale pomalu začíná vytlačovat tradiční francouzskou bagetu z pultů. Nahrazují ji mražené polotovary. 

Zápis bagety na seznam nehmotného dědictví UNESCO by pomohl zachránit dlouholetou tradici a pekařům by zajistil místo na francouzském trhu. 

Příprava bagety je dána zákonem

Tradiční bageta je pro Francouze natolik významná, že v roce 1993 stanovil dekret francouzské vlády čtyři ingredience, ze kterých se skládá. Ani míň, ani víc. Dále uvedl, že by těsto mělo kynout mezi 15 až 20 hodinami v teplotě mezi 4 až 6 stupni celsia. 

Konkurence je tvrdá

Ve frontě na zápis na seznam UNESCO stojí společně s bagetami pozinkované pařížské střechy a vinařský festival Biou d'Arbois.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.