Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kde bydlely princezny aneb Putujeme po hradech a zámcích slavných českých pohádek

Kde bydlely princezny aneb Putujeme po hradech a zámcích slavných českých pohádek

Máte rádi historii, pohádkové příběhy a dobrodružství? Tak se s námi pojďte toulat po kouzelných hradech a zámcích, které si zahrály ve slavných českých pohádkách. Projdete se nádvořími, na nichž se odehrávaly souboje udatných rytířů, prohlédnete si příbytky spanilých princezen, nejkrásnější zámecké zahrady nebo královské komnaty, jimiž se procházela samotná zámecká paní. 

Jihočeský kraj

Na jihu Čech, asi 17 kilometrů od Jindřichova Hradce, se nachází jedna z nejnavštěvovanějších českých památek. Renesanční zámek Červená Lhota leží na skalnatém ostrově obklopen vodami zámeckého rybníka, na jehož hladině se zrcadlí jeho malebný rudý odraz. Je vám tato kulisa povědomá? Jakpak by ne! Právě na Červené Lhotě se totiž točila jedna z nejkrásnějších českých pohádek – Zlatovláska

Málokdo však ví, že fasáda zámku byla původně bílá. O tom, proč dostala červenou barvu, vypráví několik starých legend. Podle jedné z nich unesl dceru zámeckého pána samotný ďábel a jako znamení na zeď načmáral červený kříž. Ač se jej další majitelé snažili dlouhá léta odstranit, nakonec museli celý zámek překrýt novým nátěrem. Údajně je však obrys kříže nad nejvyšším oknem zámku patrný dodnes.

Zdroj: jiznicechy.cz

Liberecký kraj

V krásné krajině Lužických hor, nedaleko Jablonného v Podještědí najdeme zámek opředený řadou tajemství a záhad – Lemberk. Původně byl vystavěn jako gotický hrad a poté přestavěn na renesanční zámek. Současnou ranně barokní podobu však získal teprve v 17. století. Po pádu korunní římsy byl na několik let uzavřen, rekonstruován a veřejnosti je znovu zpřístupněn od roku 1992. 

Lemberk ale neláká jenom turisty. Velké oblibě se těší i mezi filmaři, a tak se stal dějištěm hned několika snímků. Mimo jiné se zde natáčela slavná pohádka Tajemství staré bambitky a v zámeckých komnatách se peklu upisovaly duše z pohádky Čert ví proč. Lemberský mobiliář můžete znát také z filmů Císařův pekař a Pekařův císař, pro které byl zapůjčen.

Středočeský kraj

Na skalnatém ostrohu nedaleko Rakovníka se tyčí romantická zřícenina hradu Krakovec. Původně gotický hrad přestavěný v renesanční zámek patří k vrcholným dílům české hradní architektury, a tak samozřejmě láká také filmaře. Krakovec možná znáte jako hrad Brtník z pohádkového muzikálu Ať žijí duchové nebo jako ponuré sídlo černokněžníka Mrakomora, který zde prohrál souboj o krásnou Večernici

Další pohádkový zámek najdeme přibližně 40 kilometrů pod Prahou v okrese Příbram. Krásný rokokový Dobříš propůjčil své interiéry i překrásný francouzský park populární české pohádce Princezna ze mlýna. Vzpomínáte na legendární Moniku Absolonovou, která se coby čarodějnice klouzala po zámeckých parketách v sídle knížepána? I tato scéna se natáčela v dobříšském zámku.

Zdroj: wikipedia.org

Jihomoravský kraj

Pohádkami proslulá je také Morava. Za zmínku rozhodně stojí krásný barokní zámek Vranov nad Dyjí, který ční na veliké skále nedaleko vranovské přehrady. Jeho tajemná zákoutí, mystická atmosféra a půvabné okolí nadchly také režiséra Zdeňka Zelenku, který se zde rozhodl zvěčnit pohádkový příběh Rozum a štěstí Karla Jaromíra Erbena v oblíbené filmové pohádce Nesmrtelná teta.

Vysočina

Další vskutku pohádkovou zastávkou je klenot moravské renesanční architektury – zámek Telč. Tento původně gotický hrad prý nechal v 16. století přestavit jeho majitel Zachariáš z Hradce na renesanční sídlo a dnešní podobu zámku prý ovlivnili přímo italští mistři. Zahrada i interiéry Telče jsou vám ale jistě velmi dobře známé, protože se zde natáčelo mnoho českých filmů i pohádek.

První a také nejznámější pohádkou, která se zde točila je Pyšná princezna. Ač byl domovem zpupné Krasomily neméně půvabný zámek Hluboká, sídlem krále Miroslava byl právě Telč. Po zhruba 20 letech se zámek proměnil v Růžové království, když z jeho balkonu oznamoval král Dalimil narození své dcery Růženky v pohádce Jak se budí princezny. Exteriéry zámku se objevily taktéž v pohádce Kouzelný měšec a pár let na to vzniky na telčském zámku oba díly filmové pohádky Z pekla štěstí.

Zdroj: pamatkovykatalog.cz

Zlínský kraj

Putování zakončíme ve Zlínském kraji. Kousek od Uherského Hradiště se nachází jedno z nejvýznamnějších barokních šlechtických sídel – zámek Buchlovice. Jeho nedílnou součástí je překrásná zámecká zahrada s dochovanými prvky italského baroka, na níž navazuje rozsáhlý anglický park s mnoha vzácnými dřevinami. Tento moravský unikát filmařům zkrátka nemohl uniknout. Pohádkovou podobu Buchlovicím vtiskla krásná pohádka Zdeňka Trošky – Čertova nevěsta.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.