Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Největší a nejkrásnější jsou vodopády Iguacu v Jižní Americe

Největší a nejkrásnější jsou vodopády Iguacu v Jižní Americe

Známé Niagarské vodopády předčí řada krásnějších míst. Největší vodopády na světě jsou v jižní Americe mezi Brazílií a Argentinou. Místo je obklopené nádhernými národními parky s unikátní faunou a florou, místem se projdete po dobře značených turistických stezkách.

Divoký a hučící div světa, vodopády Iguacu

Největší vodopády na světě leží na řece Iguacu. Přístup k nim je ze dvou různých zemí a každá nabízí jiný, fantastický pohled. Vodopády jsou přírodní hranicí mezi oběma zeměmi, mají 2,7 kilometrů a skládají se z 270 vodopádů vysokých 68 až 82 metrů. Kaskádami vodopádů protéká až 1 756 m3 vody za sekundu, největší průtok vody lze pozorovat v období dešťů. Z argentinské i brazilské strany jsou vodopády sevřeny nádherou národních parků a jsou chráněnou památkou zapsanou v seznamu UNESCO
Podle legendy protnul bůh Mboi řeku na dva kusy z nešťastné lásky k dívce Naipí. Ta si zvolila pozemského manžela a rukou boha oba následně zahynuli ve vytvořených vodopádech.

Brazilská strana vodopádů

Z města Foz do Iguacu se dostanete na brazilskou stranu vodopádů. Uvidíte soutok řek Iguacu a Paraná, na obzoru zahlédnete Argentinu i Paraguay. V samotném městě můžete navštívit mešitu nebo kouzelný budhistický chrám. 
Z města Foz do Iguacu jezdí k vodopádům řada autobusů, část vyhlídkové trasy následně ujdete pěšky. Na brazilské straně je dostupný i výtah a můžete si vodopády prohléhnout z výše. 
Obecně je z brazilské strany lepší celkový pohled na hučící krásu vodopádů v celé své šíři. Brazílie nabízí unikátní panoramatický výhled na vodopády, ale objednat si můžete i let helikoptérou nad přírodním úkazem.

Argentinská strana vodopádů

Z Foz do Iguacu se dostanete autobusem do Puerto Iguazu. Pozor však na to, že musíte splnit pravidla pro přechod mezi jednotlivými zeměmi. 
Argentině patří asi 80 % vodopádů a argentinská strana je více navštěvovaná.
Park na argentinské straně je nádherný a rozlehlý, určitě si na výlet vyhraďte celý den. Cesty parkem jsou značeny a postupně vás zavedou k několika vodopádům. Základní stezky zahrnují horní a dolní okruh. Na konci stezky Garganta del Diablo budete od vrcholu vodopádů jen 5 metrů, což je skutečně dechberoucí zážitek, ze kterého se vám podlomí kolena. 

Prohlídka vodopádů Iguazu

Vodopády Iguazu navštíví každý rok více než 1 mil turistů, šířkou předčí Viktoriiny vodopády a výškou vodopády Niagarské. Časově náročnější je prohlídka argentinské strany, proto je vhodnější volit ubytování v Argentině. Vodopády se nacházejí v deštném pralese, to znamená spalující horko a vysokou vlhkost ovzduší. Součástí chráněného území jsou oba národní parky s bujnou vegetací a divokou zvěří. 

Už samotná prohlídka vodopádů se neobejde bez zmáčení, pravý zážitek ale nabízí projížďka na motorových člunech z argentinské strany, kdy se dostanete až do těsné blízkosti jednotlivých vodopádů.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.