Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Ostrov pro zamilované, to je Galešnjak ve tvaru srdce

Ostrov pro zamilované, to je Galešnjak ve tvaru srdce

Chorvatský ostrov Galešnjak je z pohledu tvaru doslova celosvětovým unikátem. Jeho tvar připomíná krásné a dokonale prokreslené srdce, což každoročně láká spoustu zamilovaných párů. Poznejte tento ostrov do detailu.

Ostrov Galešnjak rozhodně nepatří k těm největším a mnozí z vás o něm asi ani neslyšeli. Jeho celková rozloha je 0,132 kilometrů čtverečních. Nachází se v Pašmanském kanálu, konkrétně mezi pevninským městem Turanj a ostrovem Pašman. Jeho celková délka je pouhých 1,55 kilometrů a nejvyšší vrchol na ostrově dosahuje výšky 36 metrů nad mořem.

Historie ostrova Galešnjak

Tento ostrov se do hledáčku lidské populace dostal někdy v 19. století, kdy byl zanesen do atlasu pokrývajícího dalmatské pobřeží. Tento atlas pochází z roku 1806 a o jeho záznam se postaral Napoleonův kartograf.

  • Tím kartografem byl Charles-François Beautemps-Beaupré.
  • Atlas je uložen v Národní a univerzitní knihovně v Záhřebu.
  • Větší pozornosti se ostrovu dostalo v roce 2009.
  • Zlomový byl okamžik zobrazení v Google Earth.

Právě pohled z ptačí perspektivy celému světu prozradil, jaký tvar tento ostrov vlastně má. Je to dokonalý tvar srdce. I když se podobné tvary nachází ve Venezuele, Kanadě nebo Austrálii, chorvatský Galešnjak je v tomto směru nejpovedenější. To samozřejmě vzbudilo velký zájem mnohých lidí po celé světě, a to především těch zamilovaných. Dokážete si představit lepší místo pro žádost o ruku a vyznání lásky?

Ostrov se pomalu otevírá lásce

Ostrov Galešnjak patří soukromému majiteli, kterým je podnikatel Jureško. I ten byl v roce 2009 překvapen, kolik lidí ho najednou začalo kontaktovat s možností návštěvy ostrova. V ten moment se v jeho hlavě zrodil business plán, jak na tomto zájmu vydělat. Vytvořeno zde bylo malé zázemí pro nejrůznější akce.

  • Den sv. Valentýna
  • Stavební obřady
  • Žádosti o ruku a podobně

Nutno však podotknout, že krajina ostrova zrovna není ideální pro vybudování hotelového komplexu, restaurace nebo něčeho podobného. Na takové služby zde nenarazíte. V posledních letech byly na ostrově vykáceny dva pruhy porostů, místo nichž rodina majitele vysadila olivovníky. Ty údajně působí romantičtějším dojmem. Kromě kaple, zbytků starověké budovy a tří ilyrských pohřebních mohyl tu asi více věcí objevíte.

Uvidíme, jakým směrem se bude ubírat vývoj ostrova Galešnjak, který je největším a zároveň nejdokonaleji tvarovaným srdcem světa. V každém případě jsou na ostrov organizovány denní zájezdy například z chorvatského městečka Tkon. Ze Zadaru je to sem jen 16 kilometrů, z Biogradu asi 6 kilometrů a od chorvatské pevniny přes 0,5 kilometru. Poznejte ostrov zamilovaných, kde o patřičné soukromí jistě nebude nouze.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.