Venezuela má téměř všechny předpoklady stát se turistickým centrem, avšak vzhledem k současné hospodářské krizi a vysoké kriminalitě není zrovna ideálním místem k návštěvě. Venezuela leží mezi pohořím And a nížin jezera Maracaibo na severozápadě přes centrální planiny Los Llanos ve středu země až po Guyanskou vysočina na jihovýchodě. V současnosti probíhá ve Venezuele měnová reforma, která buď tuto krásnou zemi zase postaví na nohy, nebo definitivně položí.
Když na chvíli zapomeneme na krizi, nabízí Venezuela třeba krásné pláže na karibském pobřeží, které poskytuje hromadu příležitostí ke šnorchlování, potápění, kitesurfingu či widsurfingu. Pro turisty je největším lákadlem Guyanaská vysočina se stolovými horami a nejvyšším vodopádem světa – Angelovým vodopádem, který je však vhodné navštívit v období dešťů, protože jinak se může stát, že zaplatíte velkou sumu peněz za vyschlý pramen. Nádhernou přírodu nabízí deštné pralesy v okolí Orinoka a jeho přítoků. Pohoří Andy s nejvyššími vrcholy ve Venezuele jsou jako stvořené pro vysokohorskou turistiku. Pro milovníky fauny doporučujeme safari Gran Sabana, kde kromě mravenečníků, kapybar či piraní můžete s pomocí místního průvodce ulovit anakondu. Podobně dobrodružný zážitek na vás čeká na planinách Los Llanos, kde se dají pozorovat z džípu další exotická zvířata včetně dravých aligátorů. Pokud chcete navštívit i nějaké město, vyhněte se Caracasu a navštivte město Mérida, které je pro turisty vcelku bezpečné a je skvělým výchozím bodem pro výlety do masivních hor a jejich tajů.
O Venezuelské kuchyni se v současné době krize příliš hovořit nedá. Lidé stojí fronty i na základní suroviny, tudíž můžete být rádi, když se vám povede sehnat něco k snědku. Malý gastronomický zážitek tak zažijete pouze v luxusních drahých restauracích nebo z místních surovin, ke kterým se zrovna dostanete. Obecně se venezuelská kuchyně příliš neliší od té evropské. Častá jsou masová a smažená jídla. Jedno z mála tradičních jídel, které můžete okusit jsou kukuřičné placky známé jako arepas. Chutnější jsou pak teplé smažené empanadas plněné různými náplněmi od rybí, masové a sýrové až po zeleninovou. Další venezuelské národní jídlo je pabellón z nakrájeného hovězího, rýže, fazolí a smaženého banánu. Levné a chutné jídlo představuje exotické ovoce, které nabízí více i méně známé druhy – všelijaké citrusy, ananas, papáju či guyajabu. Venezuela je známá také hojnou konzumací ryb, mořských měkkýšů a korýšů v tradičních úpravách. Ve Venezuele býval velký výběr kvalitních karibských rumů různých značek a vynikajících koktejlů z nich vytvořených. Zajímavostí je pro nás ve Venezuele rozšířené pivo Polar Light/Polar Ice, které se ani zdaleka nepodobá našemu pivu, zato výborně zchladí.