Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Vyrazte na kole na známé české hrady
Zdroj: Pixabay

Vyrazte na kole na známé české hrady

Česká republika je plná překrásných hradů, které lákají turisty na jedinečné výhledy, pořádný kus historie, okouzlující interiéry a exteriéry. Na mnoho z nich se nemusíte vydávat pouze autem, autobusem nebo pěšky. Co takhle vyrazit na hrad na kole? Ano, užijete si jedinečného okolí, přírody a zároveň uděláte něco pro své tělo. Nyní vám přinášíme několik zajímavých cyklovýletů na vybrané hrady, jež jistě nadchnou mnohé příznivce cykloturistiky.

Cyklotrasa Kokořín – Dubá

Kokořínský hrad vznikl už v druhé polovině 13. století a je z části vytesán do skály. Jeho zachovalost láká každoročně spoustu cyklistů. A právě z tohoto hradu vede jedna z oblíbených cyklotras, která se line nad srázy západního Kokořínského dolu a postupně vás provede malebnou přírodou, kde se nachází spousta zajímavostí. Není se čemu divit, protože na kole pojedete chráněnou krajinnou oblastí Kokořínsko – Máchův kraj.

Tato cyklotrasa je označována za snadnou, takže by neměla být obtížná ani pro rodiny s dětmi. Pokud však dokáží ušlapat vzdálenost cca 20 kilometrů do Dubé, kde cyklostezka končí. Terén je vhodný pro trekingové i horské kolo. Po prohlídce hradu můžete sednout na kolo a vyrazit směr Máchovy skály a kolem skalního hradu Nedamy, kde se nachází také jeskyně. Ujít si nenechte Vojtěchovské stěny, jež budete míjet při cestě k rybníku Stříbrník. Odtud pokračujte do Ráje a Konrádova. V cestě za cílem vám budou stát už jenom dvě obce, kterými jsou Blatečky a Rozprechtice. V Dubé pak končí známá cyklotrasa Kokořín – Dubá.

Cyklotrasy kolem Bezdězu

Zřícenina hradu Bezděz patří mezi významné turistické cíle v okrese Česká Lípa. Právě na stejnojmenný kopec ve výšce 603,5 metrů nad mořem se můžete vypravit také na kole. A využít k tomu můžete hned jednu ze dvou cyklostezek, které vám trochu více přiblížíme. Pohybovat se budete v rozmanitém krajinném prostředí, a kromě výhledu z hradu Bezděz si užijete i spoustu okolních zajímavostí. Jen pro představu, hrad Bezděz se nachází 6 kilometrů od města Doksy a Máchova jezera.

Pokud chcete začít tou lehčí, avšak delší trasou dlouhou 46 kilometrů, která vede po asfaltu, ale také zpevněném a nezpevněném terénu, bude to cyklotrasa č. 3045. Ta začíná v Jablonném v Podještědí a vede do Brtiště, Zákup, Brennského mlýna a Jestřebí. Odtud se vydáte do Myslivny až do Doks v nadmořské výšce 275 metrů. Nyní budete mít za sebou zhruba 36,5 kilometrů. Následně vás čeká Mariánská cesta a samotný Bezděz. A nyní druhá trasa. Když vyrazíte z Bělé pod Bezdězem, držte se cyklotrasy č. 0060. Ta se pyšní střední náročností a má délku 19 kilometrů. Přímo z Bělé vyrazíte k místní železniční zastávce a odtud do města Plužná, následně k místní části Březinka až do Valdštejnska. Od Bezdězu vás v tomto okamžiku bude dělit asi 5 kilometrů. V obou případech je vhodné cyklotrasy zdolávat na trekingovém nebo horském kole.

Cyklotrasa ze Stochova na hrad Křivoklát

Tato cyklotrasa je zajímavá tím, že vás zavede do chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Do míst plných krásných lesů, kde se vám dostane čistého vzduchu, jedinečné přírody a relativního turistického klidu. Cestou mineme řadu zajímavých míst. Vše pak vyvrcholí příjezdem na hrad Křivoklát, který patří mezi hradní perly České republiky. A na co se připravit?

Cyklotrasa ze Stochova na hrad Křivoklát má délku 36 kilometrů a pyšní se střední náročností. Vyrazit na ní můžete s trekingovým i horským kolem. Výchozím bodem je Stochov, odkud pojedete směrem na Tuchlovice, Žilinu, Bratonice až do Roučmídova mlýnu. Právě ten je takovou pomyslnou vstupní branou do chráněné krajinné oblasti Křivoklát. Zde budete projíždět obcemi jako Běleč, Sýkořice, Zbečno a Písky. Odtud je to jenom kousek na Křivoklát. Kromě stejnojmenného naučného areálu si cestou můžete vychutnat kostel sv. Trojice, vyhlídku u Trojice a Muzeum motocyklů.

Cyklotrasa Mnichovo Hradiště – Libošovice

Chcete poznat krásy Středočeského kraje a během jediného cyklovýletu spatřit několik zřícenin hradů? Pak si do svého itineráře zapište oblíbenou cyklotrasu z Mnichova Hradiště do Libošovic. Během tohoto úseku se vám dostane krásných vyhlídek po okolí, zmiňovaných zřícenin a velice slušného zázemí z pohledu občerstvení a dalších služeb. Tato cyklotrasa zapadá do souboru zvaného Zlatá stezka Českého ráje, což také o mnohém vypovídá.

Délka této cyklotrasy je 24 kilometrů. Užívat si budete hlavně přírodních krás, k nimž budete v ideálním případě potřebovat horské kolo. Náročnost této cyklostezky lze označit za střední. Vaším odrazovým bodem se v Mnichově Hradišti stane červená trasa odkud vyrazíte na Zásadku a první zříceninu. Bude jí hrad Valečov. Z tohoto místa je to jenom kousek na zříceninu Klamorna. Další ze skalních hradů, z něhož zamiřte na plošinu Hrada a Drábské světničky. Po náležité prohlídce sedněte na kolo a vyjeďte směr Studený průchod, vyhlídku u Příhrazských skal, osadu Srbsko a hrad Kost. Ten je poslední z hradních zastávek na této cyklotrase. Nyní už vás čeká jen průjezd jedinečným Prokopským údolím s cílem v Libošovicích. Pokud budete mít ještě dostatek sil, lze pokračovat po oné Zlaté stezce Českého ráje do Turnovu.

Cyklotrasa z Českého Krumlova do Hluboké nad Vltavou

Český Krumlov je bezpochyby překrásným městem České republiky s jedinečnou architekturou a památkami. To samé se dá říci také o zámku Hluboká nad Vltavou, jenž patří mezi ikony Česka. A co takhle tyto dvě krásná místa spojit jízdou na kole? Přímo z Českého Krumlova se můžete dostat na Hlubokou nad Vltavou a zpět. Vždy to může být jinou a zajímavou trasou.

Při cestě z Českého Krumlova vsaďte na cyklotrasu č. 12, která vede od kláštera až k zámku. Z tohoto historického města vyrazte směrem na Srnín, Zlatou korunu, kde je se nachází zajímavý klášter, až do Záluží, Radostic a Boršova nad Vltavou. Poté budete pokračovat přes České Budějovice a Bavorovice do Hluboké nad Vltavou. Tato cyklostezka je dlouhá 38,9 kilometrů. Když pojedete opačným směrem, a zatoužíte po jiné cestě, máme další tip. Půjde o středně náročnou trasu s délkou 47 kilometrů. Z Hluboké nad Vltavou jeďte po cyklotrase č. 1182 k zámečku ZOO Ohrada a napojte se na cyklotrasu č. 1082 do Holašovic. Poté co projedete Blanenským lesem se držte cyklotrasy č. 1169 až do Českého Krumlova.

Cyklotrasa z Turnova, přes Valečov, Kost a zpět do Turnova

Máte rádi památky a jízdu na kole? Pak spojte dobré s užitečným a vyrazte na jeden ze zachovalých středověkých hradů České republiky. Je to významný hrad Kost. Cyklotrasa, kterou vám nyní představíme patří k těm delším, na druhou stranu je plná překrásných míst a turistických zajímavostí. Cestou budete míjet rozmanité vodní plochy, kostely, hrádky a také památná místa. Cyklotrasa začíná v Turnově a vede přes Valečov až na hrad Kost, odkud se do Turnova budete vracet úplně jinou cestou. Takový nezapomenutelný okruh plný unikátností a zábavy.

Délka této trasy je 49 kilometrů, s čímž je třeba počítat. Pokud chcete poznat všechny turistické zajímavosti, vyhraďte si na cestu více času. Záchytnými body se vám stanou Všeň, Žehrov, Olšina, Valečov, Branžež, Kost, Libošovice a Kacanovy. K vidění toho bude určitě více než dost. Třeba skladní hrádek Drábské světničky, Komárovský rybník, samotný hrad Kost, opevněný kostel sv. Prokopa v Libošovicích a Pekařova brána. Míjet budete i historické pomníky a Semtinskou lípu, včetně zříceniny hradu Valečov, kostela sv. Jakuba a Filipa v obci Všeň a kaple sv. Anny ve Vyskeři. Nakonec můžete věnovat čas také poznávání samotného Turnova, kde je památek více než dost. Cyklotrasa z Turnova do Valšova, na hrad Kost a zpět do Turnova je široko daleko velice oblíbenou.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.