Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nejlepší bistra ve Stockholmu

Nejlepší bistra ve Stockholmu

Co by to bylo za návštěvu Stockholmu bez švédských kuliček a jízdy na kole! Pokud stojíte o něco lehčího, dojeďte si pro Räksmörgås, švédskou verzi chlebíčku, která vás svou kreativitou a objemem jistě překvapí. I pověstnou švédskou multikulturalitu si nejlépe vychutnáte skrze jídlo. Vydejte se na dopolední toulání úzkými uličkami v historickém centru Gamla Stan a do jednoho z mnoha podniků, které vás svými vůněmi přesunou do jiné části světa.

Falafelbaren – chuť z východu

zdroj: falafelbaren.se/

U pokrmů ve tvaru kuliček musíme ještě zůstat. Falafel z Falafelbaren je totiž pochoutka, kterou byste rozhodně neměli vynechat, obzvláště pokud preferujete veganský způsob stravování nebo máte bezlepkovou dietu. Ať už si dáte falafel v domácím tradičním pita chlebu nebo jako wrap, můžete očekávat spoustu zeleniny. Přátelská obsluha za pultem navodí dokonalou pohostinnou atmosféru Středního východu, a pak už zbývá jen užít si nepřeberné množství exotických chutí, které tato kuchyně nabízí.

Ceny jsou na Stockholm velmi slušné, najíte se tu od 200 do 360 Kč. Nejlépe se sem dostanete např. linkou 57 (nejbližší zastávka Krukmakargatan). Jen pár minut chůze od bistra se nachází vyhlídka Skinnarviksberget, ze které si můžete přes vodu prohlédnout staré centrum Gamla Stan v celé jeho kráse.

Ten nejlepší falafel najdete na adrese:

Hornsgatan 39
118 49 Stockholm

http://www.falafelbaren.se/

La Neta – fiesta na jazyku

zdroj: laneta.se/

Malé mexické bistro s chytlavou atmosférou a skvělými tacos a quesadillas si jistě zaslouží pozornost. Kdo si užívá barevné jídlo a pálivou výraznou chuť masa či fazolí v kombinaci s kapkou limetky a hrstí koriandru, jistě neodolá a vybere si z mnoha druhů pochutin, jež dalo Mexiko světu. La Neta se pyšní svými podomácku vytvořenými salsami a tortillami, ale také svou jedinečnou politikou bez rezervací, kterou vyjadřuje svůj demokratický přístup všech skupin lidí k setkávání se nad dobrým jídlem. Protože jsou prostory malé, může být v La Neta někdy trochu těsno. Dokonalá chuť jídla jednoduše hovoří sama za sebe.

Ceny se pohybují od 60 do 260 Kč v závislosti na velikosti porce. La Neta se nachází v centru, jen jednu zastávku od autobusového nádraží T-Centralen, a tak se tam dostanete velmi snadno pěšky, ale i hromadnou dopravou (například linkou 17, 18 či 19).

Najdete je zde:

Barnhusgatan 2
111 23 Stockholm

http://laneta.se/

Meatballs – For the People – neopomenutelná švédská klasika

zdroj: meatball.se/

Tady berou věhlasnou švédskou tradici opravdu vážně. Z bohaté nabídky masových kuliček můžete ochutnat například hovězí, telecí, z losa i divočáka. Příloha ve formě krémové omáčky, bramborové kaše a brusinek je samozřejmostí. Pro nerozhodné je tu i možnost objednat si mix 4 druhů kuliček. Kuchaři mysleli opravdu na všechny, a proto si zde přijdou na své i vegetariáni. Stejně jako na tradici si tu dávají záležet i na tom, odkud pochází suroviny, a proto maso odebírají ze švédských rodinných farem. Masové kuličky jsou tu sázka na jistotu, pokud ale dostanete chuť na něco jiného, jistě si vyberete z týdenního menu, kde najdete saláty a polévky. Pokud zatoužíte po tom sníst si kuličky v jednom z přilehlých parků, určitě rádi uslyšíte, že si kuličky můžete vzít ve speciálním boxu i s sebou.

Za jídlo tu zaplatíte od 300 do 480 Kč. Pokud využijete akce „early bird lunch“, která platí od pondělí do pátku v rozmezí 11:00 – 11:30, zaplatíte za každé jídlo pouze 220 Kč. Do Meatballs – For the People se nejlépe z centra dostanete např. linkou č. 2 na zastávku Nytorgsgatan. Po dobrém jídle se můžete projít do zhruba čtvrt hodiny vzdáleného muzea moderní fotografie Fotografiska.

Meatballs – For the People najdete zde:

Nytorgsgatan 30
116 40 Stockholm

http://meatball.se/

Cykelcafe Le Mond – potěší žaludek i Instagram

zdroj: cykelcafe.se/

Cykelcafe Le Mond je moderní bistro plné barevných chutí, které nabízí spoustu trendů současné světové kuchyně. Najdete zde pokrmy od belgických waflí přes brazilské acai bowls a typické americké lívance, až po jídla thajské, korejské a australské kultury, kávu z Keni a Etiopie či poklad japonských pivovarů. Jednoduše – vše, co jste kdy viděli na sociálních sítích a chtěli ochutnat, najdete zde. Také milovníci švédských tradic si zde přijdou na své až ochutnají domácí typické pečivo a sladkosti.

Od rána je bistro otevřeno pro snídaně, v době od 10:30 do 15:30 sem můžete zavítat také na lahodná brunch menu od 280 Kč. V době oběda nabízí saláty, sendviče i teplé pokrmy, v ceně s kávou či čajem od 240 do 280 Kč. Do Cykelcafe Le Mond se pohodlně dostanete hromadnou dopravou, např. linkami 17, 18 či 19. Nejbližší zastávka je Medborgarplatsen. Návštěvu můžete spojit například s prohlídkou proslulé galerie Fotografiska.

Nachází se zde:

Folkungagatan 67
116 22  Stockholm

https://cykelcafe.se/

Cafe Schweizer – poklidné odpoledne s douškem historie

zdroj: schweizer.se/

Cafe Schweizer je rodinný podnik v historickém centru Stockholmu, jehož dlouhá tradice sahá až do roku 1920. S otevírací dobou již od 7:00 je to ideální místo pro snídani, kdy jistě oceníte široký výběr z tradičního švédského slaného i sladkého pečiva, dortů a neodolatelných zákusků. K výběru je i snídaňové menu ve třech velikostech porcí. Prostředím i atmosférou je Cafe Schweizer ideální místo pro prožití švédské fika, která tvoří důležitou součást švédské kultury. Jedná se uvolněný stav mysli nad dobrou kávou a zákuskem.

I v době oběda si přijdete na své a jistě si vyberete mezi studenými i teplými jídly s kávou či čajem v ceně 230Kč, která je na tuto lokalitu rozhodně přijatelná. Nejlépe se do Cafe Schweizer dostanete pěšky, protože se nachází v samotném centru. Společně s procházkou po starém městě vás atmosféra v Cafe Schweizer přenese do Švédska jiné doby.

Najdete zde:

Vasterlanggatan 9
111 29 Stockholm

https://schweizer.se/

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.