Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Seznam UNESCO se rozrůstá a Česko nesmí chybět

Seznam UNESCO se rozrůstá a Česko nesmí chybět

Na seznam světového dědictví UNESCO přibylo opět několik krásných unikátů z celého světa. Tentokrát na 45. rozšíření nechybí ani Česká republika s jedním ze svých klenotů.

Mezinárodní Výbor pro světové dědictví úřadoval a seznam světového přírodního a kulturního dědictví doplnil o několik dominant z různých koutů světa. Poznejte s námi nové klenoty UNESCO, mezi nimiž je mimochodem i Česko.

Historické objekty UNESCO

Pojďme nejprve začít stavbami, o které se rozrostl zmiňovaný seznam. Je to například objekt zvaný Maison Carrée pocházející z 1. století a nacházející se ve francouzském městě Nîmes. V rámci chrámových komplexů jednoznačně zabodovaly stavby hósálského stylu v Indii. Památkou UNESCO se staly také staré hliněné domy situované v oblasti Koutammakou. Jde o oblast Toga a Beninu. A v podobném výčtu by šlo jistě pokračovat.

  • Litevské město Kaunas se svou architekturou optimismu.
  • Lotyšské město Kuldīga s tradičním městským sídlem.
  • Hypostylové mešity v turecké Anatolii z 13. století.
  • Portugalské město Guimarães a jeho historické centrum.
  • Památník a muzeum ESMA.
  • Stará synagoga a ostatní židovské památky v německém Erfurtu.

Opomíjeno nebylo ani hodně staré pamětihodnosti a vykopávky. Na seznamu UNESCO se například objevila oblast v tureckém Gordinu, kde byly nalezeny pozůstatky osídlování. Zajímavostí je i Jelení kámen v mongolském údolí Chanuj gol u Jargalantyn Am.

Nové přírodní skvosty UNESCO

Kromě výjimečných staveb byl seznam přírodního a kulturního dědictví UNESCO obohacen také o dech beroucí přírodní dominanty. Jednou z nich je zvlněná krajina Ojekon Tumuli a Národní park Nyungwe rozléhající se ve Rwandě. Na prestižní seznam se dostala i vietnamská zátoka Ha Long se svými vápencovými ostrůvky a mnohá jiná místa.

  • Krajina Zagori ve svazích řeckého pohoří Pindos.
  • Hyrkánské lesy u Kaspického moře.
  • Lesní masiv Odzala-Kokoua rozléhající se v Kongu.
  • Krajina Köç Yolu v Ázerbájdžánu označovaná jako pastevecká.
  • Oblast Mont Pelée, kde je plno úbočí a nepřehlédnutelných vulkánů.

Mezi světové přírodní klenoty byla zařazena i zkamenělá krajina neboli vodopády bez vody. Přesně takto je označována oblast madagaskarského Adrefana.

Česko na seznamu UNESCO nesmí chybět

A to nejlepší na závěr. V rámci 45. rozšíření v Rijádu se dočkala také Česká republika, a to na druhý pokus. Jde konkrétně o město Žatec a krajinu žateckého chmele. Spadají sem i významné vesničky Trnovany a Stekník. O zápis bylo usilováno od roku 2007 a díky přepracování původního konceptu a zahrnutí žatecké krajiny v roce 2019 to o několik let později konečně vyšlo. Vedle historického centra Žatce byla zapsána i průmyslová čtvrť Pražské předměstí.

Pro město a jeho chmelařské okolí jde o významný krok promítající se do většího turistického zájmu, možnost získat další dotace a vůbec světové povědomí o tomto překrásném kusu české země.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.