Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Jaké jsou nejslavnější památky UNESCO ve světě

Jaké jsou nejslavnější památky UNESCO ve světě


Seznam světového dědictví čítá již více než tisíc kulturních a přírodních památek. Ačkoliv má nálepka UNESCO mnohem hlubší význam, dokládá, že se jedná o výtvory mimořádného rozměru. Na prestižní označení proto slyší také turisté, kteří vzácné poklady berou útokem. A jak jste na tom vy? Znáte ty nejslavnější?

Co to je UNESCO?

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) je organizace pro výchovu, vědu a kulturu. V roce 1972 stála u zrodu Úmluvy o ochraně světového dědictví. Podlé té se zúčastněné země zavazují chránit vybrané památky a přírodní celky jako kulturní a přírodní dědictví. 

V roce 2021 bylo na seznamu světového dědictví UNESCO zapsáno víc než 1 150 položek. Vybrat 10 nejlepších z nich je proto téměř nadlidský úkol. Přesto jsme se pokusili vypíchnout ty největší skvosty, které byste na svých toulkách světem neměli minout. 

1. Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu najdete na seznamu památek UNESCO od roku 1983. V roce 2007 se navíc dostalo mezi nových sedm divů světa, a tak není překvapením, že je jednou z nejslavnějších památek planety. 

Legendární ruiny inckého města se nachází v náročném terénu peruánských And, vysoko nad posvátnou řekou Urubamba, asi 2500 metrů nad hladinou moře. Architektura začleněná do nepřístupné krajiny od svého objevení fascinuje vědce, historiky i cestovatele z celého světa.

Machu Picchu: zajímavosti
Ztracené město Inků, jak bývá Machu Picchu často nazýváno, vzniklo v 15. století pro císaře Pachacutiho. Posléze jej však lidé opustili a město zahalené džunglí zcela zchátralo. 

Velkolepého odhalení se dočkalo až v roce 1911 zásluhou amerického dobrodruha Hirama Binghama. Dnes je Machu Picchu považováno za jedno z nejzachovalejších předkolumbovských archeologických nalezišť. Zahrnuje asi 200 budov, včetně náboženských, astronomických a zemědělských staveb, přičemž nejznámější je:

  • Chrám větru, 
  • Citadela,
  • Místnost vládců.

2. Tádž Mahal (Indie)

Ve stejném roce se na seznam světového dědictví dostal monumentální indický Tádž Mahal (anglicky: Taj Mahal). 

Tádž Mahal: zajímavosti 
73 metrů vysokou stavbu z bílého mramoru připomínající pohádkový palác nechal vystavět v 17. století mughalský císař Šáhdžahán na památku své zesnulé ženy Mimtáz Mahal. Právě proto jej mnozí považují za symbol věčné lásky a oddanosti. 

Tento majestátní architektonický klenot Indie ročně navštíví přibližně 10 milionů návštěvníků a jen málokdo odsud odjede bez fotky s dokonale symetrickým Tádž Mahalem v pozadí. Čtyři minarety obklopující stavbu se totiž mírně naklánějí do stran a odráží se v nehybných vodách kanálu, čímž se umocňuje jeden z optických klamů, kterým toto mauzoleum neustále ohromuje. Chcete jej spatřit na vlastní oči? Nemine vás cesta do Indie.

3. Pyramidy v Gíze (Egypt)

Slavné pyramidy v Gíze stojí už tisíce let a dnes jsou jedním z největších turistických hotspotů Egypta. Zemi ročně navštíví až 15 milionů turistů a valná většina z nich si proslulé pyramidy zahalené tajemstvím nenechá ujít. Kromě toho, že na seznamu UNESCO zaujímají pevné místo, jsou posledním ze sedmi starověkých divů světa, který přetrval do dnešních dní.  

Gízskou nekropoli najdeme přibližně 25 kilometrů od Káhiry. Celému komplexu vévodí Velká sfinga vytesaná z jednoho kusu kamene a tři hlavní pyramidy:

  • Cheopsova pyramida (Velká pyramida), 
  • Rachefova pyramida, 
  • Menkaureova pyramida.

Velká pyramida v Gíze
Stavbu Velké pyramidy nařídil faraon čtvrté dynastie starověkého Egypta Cheops a za architekta je badateli považován vezír Hemiunu. Dokončení stavby se datuje kolem roku 2570 př.n.l.. Trvala prý zhruba 20 let a podílelo se na ní 400 tisíc dělníků.

I když se pyramidy nachází až v Africe, není problém se k nim dostat. Vyberte si výhodných zájezdů do Egypta a spatřete majestátní stavby na vlastní oči. 

4. Velká čínská zeď (Čína)

Nejdelší stavba světa, Velká čínská zeď, byla na seznam UNESCO zapsána roku 1987 a v roce 2007 se rovněž zařadila mezi nových sedm divů světa. Vznikla už kolem roku 210 př. n. l. Současnou podobu ale získala až za dynastie Ming v období kolem 16. století. 

Jak dlouhá je Velká čínská zeď?
Odhadovaná délka tohoto velkolepého komplexu opevnění činí úctyhodných 21 200 kilometrů. Do celkové délky jsou však započteny veškeré odbočky a linie, které se v několika úsecích táhnou souběžně. Pro turisty není zeď zpřístupněna celá, nýbrž jen několik menších zrestaurovaných úseků, z nichž nejznámější jsou:

  • Badalin, 
  • Mutianyu,
  • Simatai.

Velká čínská zeď: zajímavosti
Za ideálních podmínek by Velká čínská zeď mohla být vidět pouhým okem dokonce i z vesmíru. Zatím to ale potvrdil jen jeden čínský astronaut (Leroy Chiaro).

5. Historická území Istanbulu (Turecko)

Pod ochranou UNESCO je od roku 1985 historické území Istanbulu s památkami, jako je:

  • Hagia Sofia, 
  • Modrá mešita, 
  • Sulejmanova mešita, 
  • Konstantinův sloup,
  • velkolepý palác Topkapi.

Co dalšího můžete ve městě navštívit zjistíte v našem průvodci pro Istanbul. Pokud vás už teď město dvou kontinentů a různorodých kultur láká, nečekejte a najděte si svůj vysněný zájezd do Turecka

6. Skalní město Petra (Jordánsko)

Starobylé skalní město Petra, které mimo jiné proslavila filmová série Indiana Jones, vzniklo před více než 2 tisíci lety jako pohřebiště. Z části postaveno, z části vytesáno do růžového pískovce leží ukryté v drsné krajině mezi skalami v údolí Vádí Musa a vzbuzuje zvědavost cestovatelů z celého světa. 

V době rozkvětu žilo v Petře přibližně 40 tisíc nabatejských obyvatel, kteří dali vzniknout řadě architektonických skvostů – hrobky, chrámy, divadlo, kašny kolonádní ulice, aj. Později však Petra začala chátrat, velkou část skalních kuriozit zničilo zemětřesení, až nakonec město upadlo v zapomnění a znovuobjeveno bylo až v roce 1812. Dnes se opět těší světové slávě, proto až budete vybírat zájezd do Jordánska nezapomeňte počítat s návštěvou Petry. 

Indiana Jones ve městě Petra
Petru proslavila nejen neobyčejná architektura, ale i celosvětově známá filmová postava Indiana Jones. Harrison Ford se po starobylém městě proháněl při natáčení filmu Indiana Jones a Poslední křížová výprava.

7. Nábřeží Seiny (Paříž)

Nábřeží řeky Seiny v Paříži je jako architektonický celek na seznam světového dědictví od roku 1991. Na obou březích řeky se nachází nejvýznamnější pařížské památky, jako je například:

  • Eiffelova věž, 
  • Musée d'Orsay, 
  • náměstí Place de la Concorde, 
  • Louvre,
  • katedrála Notre-Dame,
  • řada historicky významných mostů.

Město lásky toho ale nabízí mnohem víc. Přečtěte si, o největších skvostech Paříže, nebo si rovnou kupte výhodný zájezd do Paříže, a vydejte se její skvosty objevovat osobně. 

8. Alhambra (Španělsko)

Za jednu z nejkrásnějších památek UNESCO se považuje španělská Alhambra. Středověký komplex paláců, maurských pevností a zahrad je nejvýraznějším symbolem Granady a dodnes slouží jako inspirace pro mnohé oblasti umění. 

První zmínky o Alhambře se objevují již na přelomu 8. a 9. století, ale dnešní podobu získala až během vlády Muhammada I., zakladatele maurské dynastie Nasrovců, ve 13. století. Kromě renesanční kultury je tedy nejvíce patrný vliv arabský. 

V překladu Alhambra znamená červená, čímž pravděpodobně odkazuje na rudé cihly, ze kterých se stavěly vnější zdi. Orientální bohatě zdobenou architekturu chodí ročně obdivovat více než 2 miliony turistů. Věhlasným cílem je mimo jiné Lví nádvoří, jehož střed zdobí unikát – alabastrová fontána, kterou podpírá 12 lvů z mramoru – a nejstarší část komplexu – pevnost Alcazaba

Chcete svou dovolenou ve Španělsku obohatit o návštěvu Alhambry? Pak vybírejte ze zájezdu do Costa del Sol

9. Koloseum (Itálie)

Římské Koloseum se na seznam UNESCO zapsalo již v roce 1980. Jedná se o jednu z nejslavnějších antických památek a největší amfiteátr, jaký byl kdy v římské říši postaven. O jeho velikosti svědčí i fakt, že dokázal pojmout až 50 tisíc diváků.

Původně Flaviovský amfiteátr byl vybudován v 1. století našeho letopočtu z iniciativy císaře Vespasiána. Sloužil jako aréna, kde bojovali gladiátoři, ale konaly se zde také zápasy se zvířaty nebo popravy. Později ve středověku byl přejmenován podle sochy císaře Nerona (Colosso di Nerone) na Koloseum, avšak po zákazu her zůstal zcela opuštěn. Na jeho dnešní podobě se podepsala řada ničivých zemětřesení i postupné rozebírání a pustošení ze strany místních obyvatel. I přes velkou rekonstrukci z 19. století se z původního amfiteátru dochovala pouze jedna třetina. Pohled na Koloseum i tak stojí za výlet do Říma

10. Socha Svobody (USA)

Od roku 1984 na seznamu světového dědictví stojí monumentální symbol Spojených států, socha Svobody. Dar, který Američanům věnovala Francie na oslavu stého výročí deklarace nezávislosti země, představuje postavu antické bohyně Libertas, tedy bohyně svobody. Její podobu navrhl francouzský sochař Frédéric Auguste Bartholdi. Návrh vnitřní kovové konstrukce nemá na svědomí nikdo jiný než slavný Gustave Eiffel

Nepřehlédnutelný monument stojí na ostrově Liberty Island, tyčí se do výšky 93 metrů, vítá miliony návštěvníků ročně a znázorňuje hned několik symbolů. Nejvýraznější je přirozeně symbolika svobody. Odkazují na ni spadlé řetězy u nohou bohyně, kniha s datem, kdy byla vyhlášena Deklarace nezávislosti, i koruna se sedmi paprsky, která má svobodu vyzařovat přes sedm moří do sedmi kontinentů.


 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.