Last minute dovolená - Slevy až -60 %

Turisté, hlídejte si kapsy. Tady se krade ve velkém

Turisté, hlídejte si kapsy. Tady se krade ve velkém

Těšíte se na dovolenou a konečně jste v místě. Procházíte se v romantických uličkách, tajíte dech v místech, kde se psaly dějiny. Chcete si kouzelná místa vyfotit a najednou nemáte čím. Pachuť ukradeného mobilního telefonu můžete spláchnout sklenicí vychlazeného piva, ovšem jen tehdy, pokud budete mít čím zaplatit. Kapsáři dokáží dovolenou prodražit i zkazit. 

Riziko okradení na turistických cestách

Neznalí místních poměrů a okouzlení krásou okolí lidé často zapomínají na ostražitost. Zároveň si nejsou jistí, jaká pravidla platí pro placení kartou - TIP: už znáte cestovatelskou virtuální kartu Revolut či Wise? - nebo jaké jsou směnné kurzy. To je vede k plné peněžence s hotovostí v místní měně a kapsáři si je hned vyhlédnou. Ztrácejí se mobilní telefony, peněženky, platební karty a samozřejmě celé kabelky, osobní tašky či batůžky. Pojišťovny sestavily žebříčky, kde se nejvíce krade:

Do Říma už se nikdy nevrátíte

Pořekadlo praví, že kdo hodí do Fontány di Trevi minci přes rameno, do Říma se do roka vrátí. Možná je na návrat přejde chuť, pokud je na krásném a romantickém místě někdo okrade. Právě zde se v Evropě krade nejvíce. Následují náměstí okolo Kolosea a Pantheonu. Krade se v metru a prostředcích hromadné dopravy nebo v parcích
I další italská města se mohou pochlubit hojným zastoupením chmatáků. Na osobní věci si dávejte pozor v Miláně i ve Florencii
Pojišťovny vypočítaly, že na milion návštěvníků připadne asi 500 kapsářů. Pak je třeba připočítat šikovnost místních šmelinářů, kteří okrádají turisty prodejem nejrůznějších tretek vydávaných za suvenýry.

Okradou vás u Eiffelovky

Co se kapesních krádeží týká, hned za Itálií je v žebříčku Francie. V Paříži se krade nejvíce v okolí Eiffelovy věže. Pozor si musíte dát také u Vítězného oblouku, Musée d´Orsay, u katedrály Notre-Dame nebo u Louvru
Hojně okrádáni jsou i turisté ve Španělsku. Krade se v Barceloně ve čtvrti La Rambla na promenádě nebo u baziliky Sagrada Familia. Nepříjemné zkušenosti s kapsáři jsou hlášeny z Madridu i Alhambry.

Krádeže u našich sousedů

Na čtvrtém místě v počtu kapesních krádeží u turistů se umístilo Německo. Nejvíce mizí osobní věci turistům v Berlíně u Braniborské brány, Říšského sněmu a lapkové se neštítí krást ani u památníku holocaustu. 
Vysoko se v počtu krádeží umístilo i Polsko. Dávejte si pozor v Krakově na centrálním náměstí a u muzea Osvětim-Březinka. Ostražití buďte i ve starém městě ve Varšavě.

Dovolenkové destinace nejsou ušetřeny

Turisté si musejí dát pozor v Portugalsku v lisabonské čtvrti Alfama. V Turecku je oblíbeným rejdištěm Istanbul a památky Hagia Sofia, Modrá mešita, palác Topkapi, čtvrť Sultanahmed. Řecko je kapsáři zamořené u athénské Akropole a špatnou zkušenost hlásí i turisté z Rhodosu. Žebříček jmenuje i nizozemský Amsterdam nebo Dublin.  Naše metropole v žebříčku chybí. 

Při cestách do zahraničí plaťte platební kartou, peníze rozložte na několik účtů a každý den vyrazte jen s malým objemem hotovosti a jednou platební kartou. Využívejte služeb hotelových trezorů a vždy mějte na pokoji uloženy kopie osobních dokladů.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.