Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

7 tipů, kam vyrazit na Velikonoce 2022

7 tipů, kam vyrazit na Velikonoce 2022

Prodloužený velikonoční víkend doslova vybízí k aktivnímu odpočinku. Čekají nás totiž celé 4 dny volna a snad i příjemné jarní počasí. Jak s nimi naložit? Vyrazte za zážitky! Máme pro vás 7 tipů na výlety protkané velikonočními zvyky, tradicemi a veselím.

Kdy jsou Velikonoce?

Velikonoce jsou svátkem pohyblivým. Výpočtem data vás tu ale nebudeme zatěžovat. Důležité je, že letos vychází na 15. – 18. duben, což znamená jediné… 4 dny volna a snad už také teplejší počasí. 

Byla by tedy opravdu škoda strávit je doma na sedačce s mazancem a hrnkem kakaa v ruce. Vyrazte raději někam ven přivítat jaro a nasát pravou velikonoční atmosféru. Třeba vás inspirujeme některým z následujících tipů.

1. Zvyky a tradice na Stezce korunami stromů v Krkonoších

Pokud byste rádi někam do přírody, majestátní lesy Jánských Lázní budou pro vás tím pravým. Na Stezce korunami stromů vás totiž čekají Velikonoce plné zážitků a na jejím konci – na vrcholu vyhlídkové věže – nejen dechberoucí výhledy ale také výtvarná dílna, kde si můžete vyzkoušet pletení pomlázek či zdobení kraslic.

2. Velikonoční víkend ve Valticích

Už jste navštívili valtický zámek? Že ne? Pak neexistuje lepší nápad než tak učinit právě o velikonočním víkendu. Nemine vás totiž velikonoční jarmark, cimbálovka nebo třeba výstava obřích kraslic. Hlavní prohlídkový okruh bude však návštěvníkům k dispozici každý den včetně Velikonočního pondělí, a tak můžete zámek navštívit zkrátka kdykoliv. 

Milovníky vín jistě potěší, že se ve Valticích po 2leté pauze znovu koná oblíbená akce Otevřené sklepy. Bílá sobota se tedy ponese v duchu putování po valtických sklepech, při kterém můžete vína degustovat či rovnou nakoupit přímo od vinařů.

3. Velikonoce plné tradic na Valašsku

Opravdu veselé Velikonoce zažijete na Valašsku. Konkrétně ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Dřevěné městečko je samo o sobě vskutku kouzelné a na velikonoční víkend zde pořadatelé chystají opravdu nabitý program. 

Můžete navštívit tradiční jarmark s ukázkami lidových řemesel, nechat se unést na vlnách folkloru, ochutnat valašské speciality a neminou vás ani ukázky zdobení kraslic či pletení pomlázek (tatarů). To vše se bude odehrávat za líbezného zvuku cimbálové muziky, která k této lokalitě zkrátka neodmyslitelně patří.

4. Velikonoční atmosféra v Českém Krumlově

Užijte si Velikonoce naplno v jednom z nekrásnějších měst u nás. Velikonoce v Českém Krumlově budou opravdu veliké. Do akce se zapojila celá řada institucí, a tak je dost pravděpodobné, že nebudete vědět, kam skočit dříve. Velikonoční veselí zde začíná už na Květnou neděli, vrcholí velikonočním víkendem a končí až ve středu 20. dubna.

Například na zámku bude od Velkého pátku až do Velikonočního pondělí probíhat tradiční jarmark s ukázkou řemesel. V kavárnách a restauracích můžete ochutnat velikonoční speciality a v ulicích historického centra zhlédnout představení divadelního spolku. Při prohlídce města, kterou můžete zahájit přímo na velikonočním trhu, si zase oživíte velikonoční zvyky a třeba se i odhodláte vyzkoušet zelený speciál krumlovského pivovaru. Děti se mohou zabavit ve výtvarných dílnách nebo se vydat po stopách zajíčka za ztracenými vajíčky.

5. Za folklorem do Luhačovic

Malebné prostředí lázeňských Luhačovic je pro strávení prodlouženého víkendu ideální. Využijte jedinečnou příležitost nahlédnout pod ruce dráteníkům, řezbářům, košíkářům či „malérečkám“ kraslic a zavítejte na zdejší tradiční velikonoční jarmark, který proslul svým bohatým folklorním programem a pestrým sortimentem voňavých dobrot či řemeslných výrobků.

Pokud se rozhodnete do Luhačovic zavítat, rozhodně byste neměli vynechat procházku lázeňskou kolonádou a ochutnávku známých minerálních pramenů.

6. Tradiční jarmark na zámku Kozel

Víte, jak vypadaly Velikonoce v hornickém domácnosti na počátku minulého století? V Hornickém muzeu Příbram na Březových Horách se to dozvíte, ba dokonce uvidíte na vlastní oči. 

Akce s názvem Velikonoce v hornickém domku vás přenese 100 let nazpět do obyčejné hornické chaloupky. Dýchne na vás atmosféra dávných časů, ucítíte vůni tradičního pečiva a seznámíte se s tím, jak Velikonoce trávili naši předkové. Vyzkoušet si zde můžete pletení pomlázek, pečení jidášů, zdobení vajíček nebo třeba paličkování.

7. Knížecí Velikonoce na Křivoklátě

Od pátku až do neděle zavládnou Velikonoce také na hradě Křivoklát. Pořadatele připravili pestrý celodenní program plný hudby, tance a zábavy pro malé i velké. Těšit se můžete také na již tradiční velikonoční jarmark se spoustou skvělého jídla, pití či řemeslných výrobků, jejichž výrobu si budete moci osahat na vlastní kůži.

Tak kam vyrazíte vy?

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.