Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty jižních Čech

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty jižních Čech

Období koronavirové krize by jistě nemělo nikomu překazit výlety do přírody. Proto se nenechte odradit a vyrazte do vyhlášené lokality rybníků, zelených krás a historických památek. Naplánujte si výlet do jižních Čech, které vás ohromí svým krajinným rázem a přinesou spoustu nezapomenutelných cílů. Inspiraci při plánování takové dovolené můžete čerpat v níže uvedených řádcích, kde se zaměřujeme na nejvyhledávanější lokality, jakými jsou Třeboňsko, Šumava a tamní vodní nádrže a přehrady.

Třeboňsko

Jestliže patříte spíše k milovníkům rovinatějšího terénu, pak vás jistě osloví Chráněná krajinná oblast Třeboňsko. Ta se pyšní řadou národních přírodních rezervací a památek, kam spadá Velký a Malý Tisý, Červené blato, Žofinka, Ruda a mnohé další. Právě v okolí Třeboně můžete obdivovat vodní plochy, jakými jsou rybník Rožmberk, rybník Svět, vodní kanál Zlatá stoka, Staňkovský rybník, Opatovický rybník a jezero Dvořiště nebo Hejtman. Kolem vody na turisty čeká jedinečná krajina. Třeboňsko, to jsou také dvě populární rybniční soustavy – Chlumecká a Nadějská.

Takovým pomyslným středobodem této oblasti se vám pochopitelně stane město Třeboň. Už v něm samotném začnete poznávat krásy tohoto kraje. A začít můžete u stejnojmenného státního zámku. Město se pyšní řadou historických a kulturních staveb. Zajímavá je určitě hrobka Schwarzenbergů, dům Štěpána Netolického přímo na náměstí, dominantní věž staré radnice, Masarykovo náměstí, Svinenská brána, muzeum Třeboň v marcipánu a kostel sv. Jiljí s klášterem.

Výlety po okolí Třeboně si naplánujte po nejrůznějších naučných stezkách. K těm populárním, díky nimž poznáte spoustu dominant patří Cesta kolem Světa, Velký Lomnický, Stezka zdraví na Hrádeček, Okolo Třeboně, Krčínova čertovská procházka a Okolo rybníků.

Při toulkách Třeboní, potažmo celou oblastí Třeboňska poznáte různorodé zajímavosti. Od památníku Eduarda Beneše přes možnost vidět jadernou elektrárnu Temelín až po katakomby a lázně v Třeboni. Zastávku si udělejte také v malebné vesnici s názvem Holašovice, která se pyšní tradiční a krásnou architekturou tamních stavení. Za zmínku stojí ještě Terčino údolí nebo pivovar Regent.

Šumava

Při návštěvě Třeboňska pochopitelně můžete pokračovat dál směrem na jih, kde se nachází Šumava. Cestovat lze i v jejím okolí, v podstatě v celém regionu – Klatovy, Sušice, Železná Ruda, Kašperské Hory, Boubín, Nýrsko, Bavorský les a tak dále.

Každého cestovatele směřujícího na Šumavu budou jistě zajímat ty nejvyhledávanější lokality a turistické cíle. Pravdou je, že je jich více než dost. V létě se můžete přesunout k prameni Vltavy, do Borových Lad a na Poledník. V zimě naopak na Kvildu a Modravu.

Krásným přírodním skvostem Šumavy jsou tamní rašeliniště – Jezerní slať, Tříjezerní slať, Chalupská slať nebo Plešné jezero, jezero Laka a Prášilovo jezero. Když se budete chtít rozhlédnout po nedozírných krásách Šumavy, jednoduše vyrazte na některou z vyhlídek a rozhleden – Poledník, Špičák, Soumarský most, vyhlídka Březník a dřevěná rozhledna Knížecí Stolec. Turistika k národnímu parku rozhodně patří, takže ti aktivnější mohou zdolávat překrásné šumavské vrcholy v podání Oblíku, Velkého javoru, vrcholu Plechý a Ostrý.

A jaké další krásné oblasti na vás čekají? Vydat se můžete kupříkladu na Medvědí stezku, která patří k těm nejstarším na Šumavě a je druhou nejstarší stezkou v České republice. Poutavá je i Naučná stezka Povydří, v rámci níž budete moci u Turneovy chaty spatřit živou vydru. Naučný je také okruh zaměřený na šumavské šelmy, který končí ve vlčím výběhu Srní. Ochuzovat byste se pochopitelně neměli o historické památky. Na Šumavě je to nejvýše položený královský hrad s názvem Kašperk. A když byste si náhodou užívali překrásné přírody v Boubínském lese, neopomínejte ani na rozhlednu Boubín. Ta se stane odměnou za vystoupaný vrchol v nadmořské výšce 1 362 metrů nad mořem a přinese vám jedinečný výhled do okolí.

Přehrady a vodní nádrže jižních Čech

Je pravdou, že příroda v jižních Čechách vytvořila spoustu krásných jezer. Vy však nemusíte končit jenom u nich. Vydat se můžete i ke známým přehradám a vodním nádržím, které jsou dílem člověka. Vždyť právě jižní Čechy jsou z pohledu vodních ploch vyhlášenou lokalitou.

Tou asi nejznámější jihočeskou přehradou je Lipno. Ze stavebního hlediska jde o největší vodní nádrž Česka. Lipno nabízí ve svém okolí značné vyžití, a to třeba v podobě cyklistických tras. Užívat si ale můžete i na vodní hladině, což dokazují tamní jachty, kurzy windsurfingu nebo projížďky na kánoích.

Další známou přehradou je Orlík, který je pojmenovaný podle stejnojmenného zámku ležícího opodál. Hráz je vysoká 91 metrů a dlouhá 450 metrů. I zde se nabízí možnost rybaření, koupání a turistických projížděk po okolí.

Opomíjet byste neměli na vodní nádrž Husinec nacházející se poblíž stejnojmenného města v okrese Prachatice. Jednou z těch mladších vodních nádrží je přehrada Hněvkovice. Ta vznikala mezi lety 1980 až 2010. Ve výčtu větších vodních ploch jižních Čech nesmí chybět ani vodní nádrž Římov, která primárně nebyla vytvořena pro rekreační účely, ale její okolí je přesto malebné a krásné.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.