Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty severních Čech

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty severních Čech

Koronavirus řádí v plném proudu a zavřel, co se dalo. Pohodlí domova je lákavé, ale delší pobyt v izolaci může zanechat nežádoucí následky. Jenže kde načerpat nové síly na to zdánlivě nekonečné martyrium? Možností je víc, než si myslíte. Podívejte se například na náš výběr nejhezčích míst severních Čech.

České Švýcarsko

Krajina jako z pohádky. Lesy táhnoucí se kam oko dohlédne, skalní města z pískovcových věží a hluboké rokle s průzračně čistou vodou horských říček – to vše nabízí Národní park České Švýcarsko.

Ač nejde o park velký (rozkládá se na pouhých 79 km2), ani příliš starý (vyhlášen byl 1. 1. 2000), patří k nejkrásnějším v Evropě. České Švýcarsko je nositelem významného ocenění „Evropská destinace nejvyšší kvality za Českou republiku v kategorii Cestovní ruch a chráněné oblasti“. Tento titul řadí České Švýcarsko mezi nejvýznamnější evropské turistické regiony.

Hlavním předmětem ochrany parku jsou právě ona dechberoucí skalním města a další neuvěřitelné útvary. Kdo by neznal Pravčickou bránu, která se stala hlavním symbolem Českého Švýcarska a největší turistickou atrakcí, Tiské stěny či Mariinu vyhlídku u Jetřichovic? 

Že nejde o nic nového pod slunce? Pak se vydejte objevovat méně známá, ale neméně malebná místa, jako je loupežnický hrad Šaunštejn, Vysoké Lípy, rozhledna Řůženka, Velimínina stěna, Kyjovské údolí nebo často přehlížená menší sestra Pravčické brány - Malá Pravčická brána. V Českém Švýcarsku se nudit nemůžete.

České středohoří

Na severu naší země o přírodu nouze není. Vždyť zde leží druhá největší chráněná oblast Česka v podobě Českého středohoří. Pyšní se rozlohou 1063 km2 a rozkládá se na území hned dvou krajů – Libereckého a Ústeckého

Rozmanitou krajinu poznáte podle kuželovitého tvaru místních kopců, za kterým se skrývá třetihorní vulkanická činnost. České středohoří tvoří několik národních přírodních rezervací, jako je oblíbená Milešovka, přírodních rezervací, kam se řadí Holý vrch, Lipská hora nebo Březina, ale také národních přírodních památek, které zastupuje Borečský vrch, a konečně přírodních památek, kam spadá Plešivec s Radobýlem. Pro zajímavost uvedeme, že v oblasti bylo vyhlášeno více než 120 památných stromů. 

Věděli jste, že se Českému středohoří často přezdívá zahrada Čech? Díky vhodným podmínkám se zde v 19. století začalo rozvíjet ovocnářství a ovocné sady zdejší svahy zdobí dodnes. Z historie oblasti se toho dozvíte víc díky naučným stezkám, jako je Boreč, Pod Vysokým Ostrým, Lovoš, Luční potok, Bedřicha Smetany, Řepčice – Panna, Březina a Tyršova naučná stezka. 

Jizerské hory

Když zmiňujeme České středohoří, nesmíme zapomenout na Jizerské hory, které jsou chloubou Libereckého kraje. Tato chráněná krajinná oblast se rozkládá na ploše o rozloze 368 km2 a zasahuje do tří okresů – Liberec, Semily a Jablonec nad Nisou

Charakteristické pro tuto oblast jsou husté lesy, horské louky, rašeliniště, ale také třeba televizní vysílač na Ještědu. V jižní části najdete spíše oblá návrší a nenáročné turistické stezky, zatímco severní náročnější terén nabízí cesty do skal, které vedou k těm nejkrásnějším vyhlídkám, jako je Krásná Máří, Paličník nebo Ptačí kupy. 

A jaká konkrétní místa tedy stojí za vaši pozornost? Jmenovat můžeme Černou horu, Velkou Klečovou louku, Malou Stranu, Prales Jizera, Vápenný vrch, Černá jezírka nebo Jedlový důl. Za návštěvu stojí také četné vodopády jako třeba ty na Malém a Velkém Štolpichu. Zkrátka je z čeho vybírat.

Lužické hory

Neobjeveným klenotem pohraničí jsou Lužické hory. Chcete se vyhnout hlavním turistickým cílům a projít si klidnou severočeskou krajinu sami? Pak by Lužické hory měly být vaší první volbou. 

Chráněná oblast spojuje unikátní pískovcové útvary sousedního Českého Švýcarska, vulkanický charakter Českého Středohoří a kuželovité vrcholky Jizerských hor. Z rozmanité krajiny vystupuje královna Jedlová, nejvyšší dominanta Luž a zelené hory Klíč či Hvozd. Unikátem oblasti je jediná ledová jeskyně v Čechách - Naděje. To ale zdaleka není všechno. Výlet si udělejte například k Jezevčímu vrchu, k Čertově zdi, na Vápenku, Marschnerovu louku, k Lísce nebo k Bílým kamenům.

Celou oblast protíná velké množství turistických i naučných stezek a cyklotras. V zimních měsících lákají Lužické hory všechny vášnivé běžkaře. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.