Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kdo byl sv. Valentýn a kde svátek zamilovaných oslavit?

Kdo byl sv. Valentýn a kde svátek zamilovaných oslavit?

Obsah článku

14. únor jako svátek zamilovaných bývá vnímám jako „ten západní“ nebo „ten americký“ svátek. A kdo aspoň jednou neslyšel nebo dokonce nepoužil větu: „raději slavte prvního máje, to je aspoň český svátek“? Možná vás ale překvapí, kolik toho má sv. Valentýn s českou zemí společného. Poznejte jeho příběh, nebo alespoň jeden z nich, a objevte česká místa, se kterými je dodnes spojen.

O historické postavě sv. Valentýna koluje hned několik příběhu. Jeho minulost je ale tak daleká, že se asi nikdy nedozvíme, který je skutečně ten pravý. Svátek zamilovaných ale asi nejlépe vysvětluje tahle:

Svatý ValentýnSvatý Valentýn byl katolický biskup z Říma. Žil za vlády Claudia II., který podle legend zakázal všem svým vojákům vstoupit do svazku manželského nebo se byť jen zasnoubit. Obával se, že se ženatým bojovníkům nebude chtít odejít od svých manželek a dětí do války, kde by museli nasazovat krk za svého vládce. Navíc byl přesvědčen o tom, že svobodní muži, kteří nemají co ztratit, jsou lepšími vojáky než ženatí.     

Láska prý hory přenáší a našla si svou cestu i navzdory přísným zákazům. V tom jí měl pomoci právě sv. Valentýn. Nedbaje zákazu, vzdoroval vládci a ze soucitu s mladými zamilovanými páry je tajně oddával, aby navždy mohli spojit svůj svazek. 

Jeho činy byly odhaleny a za svou neposlušnost a vzpouru proti vládci byl zatčen, uvězněn a následně 14. února 269 popraven. Ještě před svou smrtí mučedníka prý napsal milostné psaní své vlastní dívce. Zde podle historky vznikla tradice v zasílání milostných psaníček na Den sv. Valentýna. 

Netradiční oslava

Nechcete-li podporovat každoroční šílenství v kupování rudých růží, plyšáků a bonboniér ve tvaru srdíček, zkuste svátek s pradávnou minulostí oslavit po svém. Vypravte se na jedno z českých míst, se kterým je postava sv. Valentýna dodnes spojena. 

Karlštejn, bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, Kaple sv. AntonínaVlevo: Karlštejn; uprostřed: bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě; vpravo: Kaple sv. Antonína

Neblíže k Valentýnu bude mít hrad Karlštejn ve Středočeském kraji, Svatovítská pokladnice na Pražském hradě, bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě v Praze a Kaple sv. Antonína (Rounek) na Vysočině. Právě na těchto místech jsou údajně uloženy části ostatků sv. Valentýna. 

klášterní kostel sv. Valentina, kostele sv. Valentina v Novosedlicích, kostel sv. Valentina v BravanticíchVlevo: klášterní kostel sv. Valentina - www.pribor.cz/cz/klasterni-kostel-sv-valentina; uprostřed: kostele sv. Valentina v Novosedlicích; vpravo: kostel sv. Valentina v Bravanticích

S řadou budov je sv. Valentýn spojen jménem. Klášterní kostel sv. Valentina v Příboře v Moravskoslezském kraji vystavuje reliéf s výjevem ze života sv. Valentina na hlavním oltáři. V kostele sv. Valentina v Novosedlicích v Ústeckém kraji najdete oválný obraz sv. Valentýna z 18. století. Kostel sv. Valentina v Bravanticích rovněž v Moravskoslezském kraji kdysi mýval jeden z hlavních oltářů zasvěcen svatému Valentýnovi, dnes jej zde připomíná jen jméno kostela. A konečně nelze zapomenou na Valentýnskou ulici v Praze na Starém městě, kde kdysi stával, dnes již zaniklý kostel sv. Valentýna. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.