Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nejkrásnější železniční tratě v Česku

Nejkrásnější železniční tratě v Česku

Patříte k milovníkům vláčků a železniční techniky obecně? Rádi poznáváte nová místa a krásy České republiky? Pak tyto dvě záliby spojte v jeden celek. Naplánujte si výlet na některou z nejkrásnějších železničních tratí v Česku. Existuje jich hned několik, které vám přinesou tu pravou železniční romantiku se vším všudy.

Posázavský pacifik

Začít můžete projížďkou vlakem na jedné z legendárních tratí. Kdo by neznal Posázavský pacifik? Jak už prozrazuje název tratě, užívat si budete cestu kaňonem řeky Sázavy. Krásná příroda, zaniklé trampské osady a spousta zajímavostí. Přesně tohle nabízí dvě populární tratě.

  • Trať 210 z Prahy do Čerčan
  • Trať 212 z Čerčan do Světlé nad Sázavou

S Posázavským pacifikem můžete během pěti hodin jízdy zdolat 157 kilometrů. Vzdálenost protnutou divokostí přírody, ale i řadou výjimečných cílových zastávek. Dokazuje to kupříkladu zámek Vysoká Lhota, pivovar Kácov, hrad Český Šternberk, klášter v Sázavě a vojenské muzeum v Lešanech. Pravidelně jsou pořádány i jízdy historickými vozy. Ty železniční trati přidávají na atraktivitě.

Zubačka Kořenov

Zubačka Kořenov vás možná neoslní svou délkou, přináší však spoustu jiných NEJ, která rozhodně stojí za to. Dalo by se říci, že tato železnice je v podstatě českým unikátem. Jde o jizerskohorsko-krkonošskou železniční trať Tanvald – Harrachov – Szklarska Poręba. Právě dvanáctikilometrovému úseku z Tanvaldu do Harrachova lidé říkají Polubenka nebo kořenovská Zubačka. A v čem je tato železniční trať tak výjimečná?

  • Díky ozubnici lze překonávat vysoké převýšení a strmý terén
  • Na trase je spousta zajímavých umělých staveb
  • Navštívit můžete i Muzeum ozubnicové dráhy

Tato unikátní jednokolejka vám nabídne až pět tunelů, přičemž ten nejdelší měří 940 metrů. Dále to bude vysoký most nad řekou Jizerou, památkově chráněné kořenovské nádraží a pravidelně pořádané akce s touto tematikou. Ne nadarmo jde o kulturní památku Česka.

Švestková dráha

Nejkrásnější železniční trať Česka se mimo jiné nachází také v Českém středohoří. Její historie sahá do roku 1898 a délka měří přes 38 kilometrů. Označení této dráhy je dle tehdejších švestkových sadů a alejí v tamní krajině. Jedná se tedy o historické pojmenování. Švestková dráha, to je jízda malebnou krajinou mezi Litoměřicemi, Lovosicemi a Mostem.

Vlaková linka s označením U10 se může stát originálním dopravním prostředkem, který vás přiblíží k vytouženým cílům. Je to třeba zámek Korozluky, hrady Oltářík a Košťálov, Muzeum českého granátu, ale také hrad Hněvín. Pravidelného denního provozu na Švestkové dráze si můžete užívat od roku 2019.

Krušnohorský semmering

Víte, jaká je v Česku druhá nejvýše položená železniční trať? Je to ta vedoucí z Karlových Varů do Johanngeorgenstadtu. Právě horská část této železnice je označována jako Krušnohorský semmering. I zde na vás čeká jedna z nejkrásnějších projížděk na české železnici.

  • Úsek z Nejdku – Nových Hamrů do Perninku přináší výškový rozdíl 365 metrů
  • Na železnici je otočka o 180 stupňů
  • Stoupat budete do nadmořské výšky 915 metrů

Užívat si budete malebných pohledů na údolí říčky Rolavy. Projedete třemi tunely a nemine vás ani klenutý kamenný viadukt s výškou dvacet metrů. Krušnohorský semmering předkládá jedinečný pohled na přírodu Krušných hor, včetně několika zajímavých zastávek.

Jindřichohradecká úzkokolejka

Spojte technickou stránku věci s krásným okolím Jindřichova Hradce. Právě v těchto místech totiž vede poslední úzkorozchodná železnice v Česku. Rozchod mezi lokálkami je 760 milimetrů. Vyrazit můžete na projížďku jedinečnou přírodou tvořenou lesy, rybníky a kopci. Vypravit se lze dvěma odlišnými směry.

  • Jindřichův Hradec – Obrataň
  • Jindřichův Hradec – Nová Bystřice

Kromě běžného motorového vlaku, který zde jezdí celoročně můžete využít také občasných jízd parním vlakem. Ty přidávají na celkové atmosféře. Během jízdy samozřejmě lze vystoupit na spoustě míst, kde budete poznávat tamní krajinu.

Trať přes Kryštofovo údolí

Směřujete-li do severní části České republiky, určitě si nenechte ujít železniční trať vedoucí přes Kryštofovo údolí. Tato jednokolejná dráha vede z Liberce, přes Mimoň až do České Lípy. Na trati si budete užívat především jedinečných výhledů na Kryštofovo údolí. To patří společně s Ještědem k dominantám této lokality. Během cesty vlakem projedete pěti tunely. Zároveň vás čekají dva viadukty, přičemž ten delší má 202 metrů a je označován za kulturní památku. V okolí železniční trati můžete navštívit některé zajímavosti. Kromě zmíněného Ještědu je tu třeba kostel sv. Kryštofa nebo Muzeum lidových betlémů.

Pražský semmering

Jeden by si řekl, že nejkrásnější železniční tratě Česka mohou vést jen malebnou přírodou. Opak je ale pravdou. Jednu z takových originálních a krásných tratí lze nalézt přímo v hlavní metropoli.

  • Číslo trati 122
  • Trasa z Praha – Hlavní nádraží do Praha – Zličín
  • Doba jízdy 30 minut

Právě díky pražskému motoráčku budete moci poznat některé dominanty Prahy. Čekají vás výhledy na Pražský hrad, Vyšehrad, Smíchov, ale také přírodní park Košíře – Motol. Projíždět se budete mezi skalními prvky Žvahova, projedete tunelem a po viaduktu. Jízda historickým motorákem o víkendu ještě přidá na celkové atmosféře této populární železniční trati.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.