Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Objevte novinky ve světě turismu

Objevte novinky ve světě turismu

Novinek ve světě turismu neustále přibývá. Nikdo si aspoň nemůže stěžovat na nudu. Přinášíme vám malý výcuc těch, které byly oznámeny již na začátku letošního roku. 

Vimperský zámek se konečně probouzí ze zimního spánku

Vimperský zámekFoto: Facebook - Chalupy nad zámkem Vimperk; odkaz: www.facebook.com/Chalupy-nad-zámkem-Vimperk-108708060652040    

Na Vimperském zámku se již několik let provádí rozsáhlé rekonstrukce, které mu mají navrátit jeho původní krásu. Letos si návštěvníci budou moci prohlédnout první výsledky této snahy. Zpřístupněna bude prohlídková trasa Horního zámku.

K výrazným novinkám patří záklopové stropy ze 17. století, nové fasády na nádvoří nebo rozšířená expozice Muzea Vimperk. Ta má za úkol provést návštěvníky pomocí Zlaté stezky ztracenými šumavskými vesnicemi a přiblížit tiskařskou historii Vimperka. Vimperk byl totiž po Plzni druhým českým městem, kde se tiskly knihy. Místnosti Horního zámku se stále zaplňují předměty. Cílem je vybavit interiér nábytkem ze 17. století. To však ještě nějaký ten pátek potrvá. Stejně jako většina českých historických staveb i zámek Vimperk přišel o většinu svého původního vybavení. 

Rekonstrukce Vimperského zámku je stále běh na dlouhou trať. Momentálně je k odhalení připravena pouze jedna pětina areálu. I v příštích letech se tedy stále máme na co těšit.  

Vysočina získala čtyři nové památky

Kovárna ve VězniciFoto: kovárna ve Věznici; zdroj: Facebook - Události jižní Čechy; odkaz: www.facebook.com/udalostijiznicechy

V závěru roku 2020 si Vysočina mohla na seznam svých kulturních památek připsat čtyři nové. 

Nejstarší z nich je objekt bývalé poštovní stanice v centru Stonařova. Už od svého vzniku byla stavba spojena s poštovní správou habsburské monarchie. Tuto funkci si uchovala po dlouhých 170 let. Dnes jde o poslední památkově hodnotnou budovu z bývalého souboru 21 poštovních stanic. Dnes v přízemí najdete obchody a v horních patrech byty. 

Status kulturní památky dále získal kulturní dům v obci Mnich. Objekt vznikl krátce po druhé světové válce podle návrhu architekta Jiřího Kroha. Na Havlíčkobrodsku se novou památkou stala kovárna ve Věznici. Poslední je objekt v železniční stanici Rozsochy na Žďársku.

Novými památkami se může chlubit také Karlovarsko

Poutní kaple Panny Marie u Lachovic na ToužimskuPoutní kaple Panny Marie u Lachovic na Toužimsku; foto: Facebook - Národní památkový ústav Loket; odkaz: www.facebook.com/npuloket

Na přelomu loňského a letošního roku se dvou nových památek dočkal také Karlovarský kraj. První z nich je poutní kaple Panny Marie u Lachovic na Toužimsku. Pozdně barokní kaplička z konce 18. století nedávno prošla kompletní rekonstrukcí. Najdete jí na křižovatce polních cest přibližně dva kilometry východně od Lachovic. Místo bylo vybráno díky přilehlé poutní stezce, po které pravidelně procházela procesí k poutnímu kostelu Navštívení Panny Marie ve Skokách.

Druhou novou kulturní památkou je klasicistní pomník Johanna Michaela Kahlera v lese na Chlumském vrchu u Horních Pochlovic na Sokolovsku. Vybrán byl díky svému uměleckému, epigrafickému a historickému významu. Je příkladem drobné architektury, a navíc se dochoval na konkrétním místě tragické události.

Velká renovace zámku v Českém Krumlově míří do finále

Zámek v Českém Krumlově už od roku 2019 prochází velkou rekonstrukcí. Kromě západní fasády a omítky ve spodní části věže je v renovaci i zámecká mincovna. Renovace má podle plánu skončit letos v prosinci a všechny práce vyjdou na 46,7 milionů. 

Až práce skončí, návštěvníci poznají zámek tak, jak vypadal na přelomu 19. a 20. století. Fasáda změní barvu na původní šedou a ve spodní části přibude konstrukce pro popínavé růže. 

Velkých změn se dočká čtyřpodlažní budova na II. nádvoří, které se říká mincovna, ale k ražbě mincí nikdy nesloužila. 

Novinkou bude zámecká galerie v prvním patře, kde bude na jaře 2022 otevřena výstava mapující šlechtickou zábavu a slavnosti od 16. do 19. století. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.