Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Vyrazte do přírody za klidem. Přinášíme tipy na kouzelná místa, kterým se davy turistů zatím vyhýbají
Foto: Facebook - jižní Čechy; odkaz: www.facebook.com/jiznicechy

Vyrazte do přírody za klidem. Přinášíme tipy na kouzelná místa, kterým se davy turistů zatím vyhýbají

Znáte ten pocit, kdy se konečně odhodláte vyrazit si odpočinout do přírody, ale když dorazíte na své vysněné místo, zjistíte, že jste nebyli jediní s takto báječným nápadem? Příroda umí být krásná za každých okolností, ale její největší kouzlo tkví v klidu a pohodě, které přináší. Proto jakékoli větší davy turistů chtě nechtě ten omamný pocit uvolnění zkazí. Zkuste se při svých příštích toulkách českou krajinou vyhnout těm nejpopulárnějším místům a zavítejte na ta odlehlejší, klidná a stále kouzelná.

Česká Kanada

Česká KanadaČeská Kanada je neprávem opomíjený přírodní park v Jihočeském kraji. Konkrétně se nachází v pohraniční oblasti mezi městy Slavonice, Nová Bystřice a Kunžak. 250 km2 jen s těží prozkoumáte za jeden den, proto dobrodruzi neváhají a divokou jihočeskou krajinu navštěvují výhradně se stanem na zádech.

Mezi rozlehlými lesy, malebnými rybníky a žulovými balvany se skrývá řada přírodních krás a historických památek, které zaujmou vaše oko průzkumníka. Máme-li jmenovat konkrétně, je to například zámek Český Rudolec, kterému se přezdívalo Malá Hluboká. Až ho navštívíte, pochopíte proč. Z přírodních krás vede skalní útvar Ďáblovy prdele. 

Foto: Facebook - Česká-Kanada.com; odkaz: www.facebook.com/CeskaKanadaCom

Hazmburk

HazmburkJiž z daleka viditelná je majestátní zřícenina hradu Hazemburk u obce Klapý. Někdo jí bez ostychu přezdívá perla Českého středohoří, ale málo kdo se u ní skutečně zastaví. A přitom Hazemburk nabízí jedny z těch nejhezčích výhledů. 

Nikdo neví, kdy a kým byl hrad založen, a tak se kolem jeho vzniku a existence vyrojilo hned několik povídaček. Vypráví o tajných sklepech plných sudů vynikajícího vína, nebo o pokladu, který zde mělo ukrýt francouzské vojsko. Pod hradem jsou údajně vytesány podzemní místnosti a chodby, které vedou k hradům Košťálov a Budyně nad Ohří. 

Foto: Vojta Hieke

Rezervace SOOS

Rezervace SOOSNárodní přírodní rezervace SOOS se rozkládá asi 4,5 kilometru severovýchodně od Františkových lázní v Karlovarském kraji. Jejím úkolem je chránit soubor lesních ekosystémů, jezírek, tůní a ohrožených druhů rostlin a živočichů. Byla zde objevena například nová řasa Percursaria percursa. 

Rozkládá se na místě bývalého slaného jezera, které během staletí vyschlo a vytvořilo rašeliniště. Vznikla tak prazvláštní krajina, která kvůli pokračující erozi připomíná povrch měsíce. Vysloužila si přezdívku Český Yellowstone.

Část rezervace si můžete projít díky naučné stezce, která vás zavede k evropské raritě v podobě křemelinového štítu. V areálu dále najdete geologický park, muzeum s expozicí "Příroda Chebska a Soosu", pavilon s expozicí "Dějiny Země", stanici pro záchranu živočichů a expozice "Ptačí svět".

Foto: Andriy Krekhovetskyi

Rotavské varhany

Kdo by neznal Panskou skálu, kterou proslavila Pyšná princezna. Rotavské varhany vám ji budou jistě připomínat, jen s tím rozdílem, že se zde žádná pohádka netočila, a tak si jejich krásu vychutnáte v klidu o samotě. 

Za pěkných slunných dnů jsou díky travnaté ploše před stěnou a všudypřítomnému klidu ideálním místem například pro piknik. 

Krásné Rotavské varhany se na světlo světa dostaly díky těžbě. Dvacet metrů vysokou stěnu tvoří vějířovitě rozložené kamenné hrany, které skutečně připomínají onen hudební nástroj. Dostanete se k nim po okružní stezce vedoucí od budovy Městského úřadu v Rotavě. 

Foto: Václava Molcarová

Pěčnovské kamenné spirály

Pěčnovské kamenné spirályNejde o prastaré dílo, jehož vznik by byl opředen velkým tajemstvím, jako je tomu třeba u anglického Stonehenge. Pěčnovské kamenné spirály vytvořila v roce 2017 skupina výtvarníků sdružená kolem slovinského psychotronika a geomanta Marka Pogačnika. Dvě spirály menhirů mají lidem pomoct při utváření bližšího vztahu s krajinou. Místo by tak mělo být naplněno uklidňující spirituální energií, kterou si opět s největší pravděpodobností užijete sami. 

Foto: Facebook - Kamenné spirály - Pěčnov 2017; odkaz: www.facebook.com/kamennespiraly

Jihočeské Stonehenge

Jihočeské StonehengeKdyž už jsme u Stonehengů, za zmínku stojí ty naše jihočeské. Možná jste na ně narazili pod názvy Holašovické Stonehenge, Holašovický kruh nebo Holašovický kromlech. Moudří již tuší, ze je najdete u vesnice Holašovice, která se proslavila v roce 1998 zápisem na seznam UNESCO. Za dílem stojí místní stavbař Václav Jílek. Obří žulové kameny mají údajně disponovat nejsilnější energií ze všech tuzemských megalitů postavených člověkem. Zbaví vás negativních myšlenek a pomohou načerpat pozitivní vibrace.

Foto: Facebook - jižní Čechy; odkaz: www.facebook.com/jiznicechy

Písečný přesyp u Vlkova 

Kousek Sahary v Čechách najdete nedaleko obce Veselí nad Lužnicí. Konkrétně miřte k Písečnému přesypu u Vlkova. Na šířku měří přibližně 80 metrů a o 4 až 5 metrů převyšuje okolní krajinu. 21. května 1954 byl vyhlášen přírodní rezervací a vstup na samotné písečné duny byl zakázán. Zoufat ale nemusíte. Celou tu nádheru si dobře prohlédnete díky naučné stezce Veselské pískovny, která vede po okraji rezervace.  

Foto: Facebook - Travel & Live; odkaz: www.facebook.com/travelnlive

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.