Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Tipy na letní výlet do skanzenu – díl I.
Zdroj: Facebook - Skanzen Vysoký Chlumec; odkaz: www.facebook.com/SkanzenVysokyChlumec

Tipy na letní výlet do skanzenu – díl I.

Skanzen je název označující muzeum v přírodě. Soubor historických staveb lidového charakteru, který zároveň nabízí zajímavé muzejní expozice s dobovou atmosféru a původním vybavením interiéru. Takových originálních míst je v České republice hned několik. My vám prostřednictvím dvoudílného seriálu přineseme dohromady deset tipů na skanzeny v Česku, kam si můžete naplánovat dovolenou s celou rodinou.

 

Valašské muzeum v přírodě

Jeden z nejstarších skanzenů v Evropě nabízí Valašské muzeum v přírodě. Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm je nedílnou součástí Národního muzea v přírodě. Soubor staveb cílí na lidovou kulturu a architekturu tehdejší doby. Pozorovat můžete i spoustu movitých věcí. Valašské muzeum v přírodě se skládá hned z několika částí.

Tou nejstarší je Dřevěné městečko otevřené v roce 1925. K vidění je kopie vyhořelého dřevěného kostela sv. Anny z Velkých Kralovic, kolem něhož se nachází hřbitov zvaný Valašský Slavín. Na něm je pochováno několik významných osobností. Přestěhovány sem byly původní domy z rožnovského náměstí, které tvoří Billův měšťanský dům a radnice. Tou nejrozsáhlejší částí skanzenu je Valašská dědina čítající soubor sedmdesáti staveb venkovního charakteru. Nejmladší částí je Mlýnská dolina otevřená v roce 1982.

Skanzen Vysoký Chlumec

Skanzen Vysoký ChlumecZdroj: Facebook - Skanzen Vysoký Chlumec; odkaz: www.facebook.com/SkanzenVysokyChlumec

Skanzen Vysoký Chlumec neboli Muzeum vesnických staveb středního Povltaví leží u Příbrami. Tento projekt začal vznikat v roce 1998 na ploše zhruba tři hektary. Do samotného areálu byly postupně přesouvány stavby lidové architektury, včetně nejrůznějších artefaktů a významných předmětů. Skanzen Vysoký Chlumec je neustále rozšiřován.

V krásné přírodě si můžete prohlédnout několik obytných domů z okolních obcí. V rámci hospodářských budov jsou k vidění staré včelíny, špýchary, vodní mlýn, stodola, seník, kovárna, vodní pila, ale také dřevěná pístová pumpa. Ve skanzenu můžete obdivovat i polygonální stodolu přenesenou z obce Vojkov, repliku kaple se zvoničkou z Nálesí, sloupový holubník a kolnu na vozy z Arnoštovic. Skanzen Vysoký Chlumec se nachází u silnice do Ústupenice v malebném údolí Libíňského potoka.

Skanzen Přerov nad Labem

Skanzen Přerov nad LabemZdroj: Facebook - Skanzen - Polabské národopisné muzeum Přerov nad Labem; odkaz: www.facebook.com/polabskyskanzenprerov

Skanzen Přerov nad Labem nese oficiální název Pobaltské národopisné muzeum. Jde o nejstarší skanzen lidové architektury, který byl založen už v roce 1900. Z pohledu velikosti se jedná o čtvrtý největší skanzen v Evropě, vyjma severských zemí. Skanzen se objevil v několika českých pohádkách – Z pekla štěstí, Čertova nevěsta a Zakleté pírko. Najdete ho mezi Prahou a Nymburkem.

Na plochu asi dvou hektarů bylo od založení skanzenu přeneseno přibližně třicet budov s lidovou architekturou. Vedle obytných domů jsou to špýchary, roubenky a staročeská chalupa pocházející z 18. století. Jde o bývalou přerovskou kovárnu. Originální je také Panská myslivna se slunečními hodinami na bráně, na které budete obdivovat klasicistní fasádu. Ve skanzenu jsou pravidelně pořádány nejrůznější tematické akce připomínající pečení chleba, výrobu marcipánu, křtiny a duchovní život tehdejší doby.

Skanzen Zubrnice

Skanzen ZubrniceAutor: Dominika Růžičková

Skanzen Zubrnice neboli Soubor lidové architektury se nachází v Ústeckém kraji. Ve své podstatě jde o jeden z nejmladších skanzenů zasazený do Českého středohoří. Jeho součástí je několik hodnotných staveb s lidovou architekturou. Historie tohoto místa se píše od roku 1977, kdy započala záchrana vybraných technických staveb a vesnických stavení.

Dnes čítá Skanzen Zubrnice řadu unikátních objektů, mezi které patří například expozice staré vesnické školy. Na Lučním potoku je k vidění malý mlýn nebo můžete nahlédnout do starého vesnického obchodu. Na návsi této pomyslné vesnice se nachází studna pocházející z roku 1695. Převezena sem byla ze Střížovic. Nechybí ani běžné obytné domy, hospodářské usedlosti, sušárna ovoce a nádraží vybudované v roce 1890. V jednotlivých objektech jsou k vidění bohaté expozice dobových předmětů.

Muzeum lidových staveb v Kouřimi

Muzeum lidových staveb v KouřimiAutor: Petr Vilgus

Založení Muzea lidových staveb v Kouřimi se pojí s rokem 1972. Veřejnost se do něj mohla podívat o čtyři roky později. Hned od počátku svého vzniku mělo muzeum ambice stát se nejvýznamnějším skanzenem v České republice. V areálu se nachází přemíra odlišných staveb, které se mimo jiné objevily také na filmovém plátně – Peklo s princeznou, Tajemství staré bambitky, Hastrmani a další. Skanzen rovněž najdete ve Středočeském kraji.

Pomyslným středobodem muzea lidových staveb je devět větších objektů. Mezi ně patří devítiboká roubená stodola, chalupa, sýpky, obytný statek, celoroubená kovárna a ostatní běžné domy.  Jde o historické stavby z minulých století, které sem byly postupem času přeneseny z různých míst České republiky. Následně zde přibyl celoroubený špýchar, ostatní roubená stavení a pár drobných památek – barokní socha, dřevěná pumpa, stroj na balení sazenic ovocných stromů, kopie dřevěné zvoničky, dřevěné kříže a mariánský sloup z 2. poloviny 19. století. Muzeum lidových staveb v Kouřimi má navíc vyhlédnuté další cíle, které by měly v budoucnu oživit tento unikátní skanzen.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.