Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Alberobello – Hlavní město trullů

Alberobello – Hlavní město trullů

Vydejte se na jih Itálie do města Alberobello, které vám zprostředkuje romantickou podívanou díky tamní architektuře. Kruhové domečky s kamennou střechou jsou unikátem zapsaným na seznamu světového dědictví UNESCO.

Alberobello patří v posledních letech k nejzajímavějším městům jižní Itálie. Turisty vyhledávané místo navozující krásnou pohádku, a to díky domům označovaným jako trulli. Zapomeňte na přímořská letoviska a poznejte tak trochu jiný svět.

Co je to trulli?

Trulli je označení pro staré venkovské obydlí, kterých ve městě Alberobello vzniklo více jak 1 400. Dříve zázemí pro chudinskou část obyvatelstva, dnes unikátní stavby lákající spoustu turistů z celého světa. A čím jsou trulli charakteristické?

  • Bíle natřené domky se zdivem vysokým kolem 1,5 metru
  • Kuželovitá, popřípadě kupolovitá střecha
  • Stavby bez malty jen z kamenů

Právě velké množství těchto domů utváří celek typický pro italské město Alberobello. Nadšené cestovatele uchvátí nejenom pestré čtvrti domů, ale také pohled do trulli a představa o tehdejším životě. Některé z těchto domů jsou navíc stále obydlovány místními obyvateli.

Poznejte vyhlášené čtvrti Alberobello

Půvabné domečky trulli, malé kostelíky v podobném stylu a malebné uličky. To je pohled do zhruba 17. století, kdy tyto provizorní stavby začaly vznikat. Pokud hledáte turistický ruch, možnost nákupu suvenýrů a restaurace zasazené do této specifické architektury, vyrazte do čtvrti Rione Monti.

Hledáte-li spíše klid a splynutí s tamním obyvatelstvem, zamiřte do čtvrti Riona Aia Piccola, kde místní trvale okupují několik desítek těchto staveb. Přímým kontrastem staré části je moderní oblast, jejímž středobodem je náměstí Piazza del Popolo.

Kde se musíte určitě zastavit…

Zajímavé je, že v Alberobello jsou všechny trulli přízemní, kromě jediného domu, který je dvoupatrový.  Jeho název je Trullo sovrano a pojí se s ním nejrůznější legendy. Za zmínku stojí Dům lásky zvaný Casa d´Amore pojmenovaný podle příjmení původního majitele. Při toulkách městem Alberobello neunikne vaší pozornosti ani kostel sv. Antonína. Ten má sice architekturu domů trulli, vybudován byl však ve 20. století.

Návštěva tohoto italského města vás vtáhne svou atmosférou. Romantické prostředí podpoří kavárny situované v blízkosti těchto staveb, kde se budete cítit, jako v pohádce. Ohromující je i okolí města, kde můžete navštívit spoustu dalších zajímavostí.

  • Obec Locorotonto
  • Jeskyně Grotte di Castellana
  • Město s hradbami Monopoli

Celý kraj navíc oplývá olivami a vínem, takže se můžete kochat i překrásnými výhledy. Pokud chcete mít domečky trulli jako na dlani, zamiřte na místo Belvedere.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.