Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Záhadné trovanty: Rumunské kameny, které rostou a rozmnožují se

Záhadné trovanty: Rumunské kameny, které rostou a rozmnožují se

Malé město v Rumunsku jménem Costești je domovem neobvyklých geologických jevů – balvanů zvaných trovanty, nad kterými si vědci už pěkných pár let lámou hlavu. Proč? Tyto kameny rostou a dokonce se i samy reprodukují, jako kdyby byly živé. 

Přírodní rezervace Trovanti Museum

Trovanty se od sebe liší tvarem i velikostí - některé se vám vejdou do dlaně, zatímco jiné postupně dorostly do velikosti až 10 metrů. Tyto tajemné nerosty se nacházejí v přírodní rezervaci Muzeum trovantů, která je zapsána na Seznamu přírodních památek UNESCO

Rostou jako houby po dešti

Proč se kameny vyskytují právě v Rumunsku není jasné. Vědci odhadují jejich stáří na více než 6 milionů let, kdy se na zemi objevily následkem zemětřesení. Na první pohled vypadají jako obyčejné balvany. Jsou však tvořeny vysoce porézními pískovcovými usazeninami, na které se nabaluje písek. Jakmile zaprší, kameny absorbují dešťovou vodu bohatou na uhličitan vápenatý, v důsledku chemické reakce dochází k cementaci písku a tím pádem i ke zvětšování objemu kamene. 

Obzvlášť rychle rostou nejmenší kameny, postupně se růst zpomaluje. Za 1200 let zvětší svůj objem zhruba o pět centimetrů

Prozradí své stáří

Když se trovanty rozlomí na polovinu, jsou vidět zbarvené letokruhy podobně jako u stromů. Ty se tvoří procesem postupného nabalování jednotlivých vrstev na kámen. Díky tomu jsou vědci schopni odhadnout jejich věk. 

A jak je to s jejich rozmnožováním?

Tím ale bizarní schopnosti “živých” kamenů nekončí. Dokáží se reprodukovat a pohybovat, i když velmi pomalu. Sledovaný kámen se během dvou týdnů posunul cca o 2,5 milimetru. 

Pomalým zvětšováním se na povrchu kamenů tvoří malé výrůstky, které postupně odpadávají a stávají se nezávislými na mateřském kameni. Proces připomíná reprodukční mechanismus jednobuněčných organismů. Někteří odborníci jsou dokonce přesvědčeni, že jde o neznámou anorganickou formu života a kameny dokáží dýchat - jeden takový nádech trvá dva dny až tři týdny. Mají prý dokonce puls, který lze určit pomocí vysoce citlivého zařízení. 

Magická síla či dokonce mimozemská civilizace?

Tajemné trovanty se vyskytují také v Rusku, konkrétně ve městě Andrejevka. Nikde ale nenajdete takovou koncentraci kamenů, jako právě v Rumunsku, odkud si některý z malých kamenů můžete odvést domů jako “rostoucí” talisman

Není divu, že jsou trovanty pro své schopnosti opředeny mýty o magické síle či dokonce konspiračními teoriemi o mimozemské civilizaci. 
Tamní obyvatelé věří, že je v trovantech ukrytá kouzelná síla, proto z nich vyrábí náhrobní desky, aby zemřelým zajistili poklidný odpočinek. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.