Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Itálie trochu jinak: Nejkrásnější místa, která stojí za to navštívit

Itálie trochu jinak: Nejkrásnější místa, která stojí za to navštívit

Dovolená v Itálii nemusí nutně znamenat plácání se na pláži v přeplněných letoviscích. Ba naopak. Itálie je zemí mnoha možností. Ať už pojedete sami, v páru nebo třeba s celou rodinou, můžete prožít dovolenou, na kterou budete dlouho vzpomínat. Kam tedy vyrazit za dovolenou snů?

Proslulá apeninská „bota“ nabízí mnohem více, než se může zdát. Populární letoviska na severu poloostrova svou dostupností lákají miliony turistů, a tak se plní takřka k nehnutí. Existuje přitom tolik dalších možností, díky nimž může být vaše dovolená naprosto jedinečná a nezapomenutelná… Je libo trochu exotiky? Bělostné pláže, zdolávání vrcholků, aktivní odpočinek nebo romantika ve dvou? Stačí si jen vybrat.

Kalábrie: Klidná a prosluněná

Absolutně odlišný svět nabízí perla na samotném jihu Itálie – Kalábrie. Je o poznání skromnější, ale za to krásná, čistá a pohodová. Rozhodnete-li se docestovat až sem, nebudete litovat! Pro letní dovolenou snů je totiž tato oblast jako stvořená. Okouzlí vás panensky nedotčenou přírodou, průzračnými vodami, jemným pískem, špičkovou gastronomií a hlavně – neskutečně klidnou atmosférou.

Zdejší pláže se řadí k těm nejkrásnějším na světě a k dispozici je jich tolik, že nebudete vědět, kterou si dřív vybrat. Tím spíše se nebudete muset obávat jakýchkoliv tlačenic. Průzračně čisté moře je ideální nejen ke koupání, ale také k objevování pestrobarevného podmořského světa. Zvláště skalnaté pobřeží je díky řadě zátočin a jeskyní pro šnorchlování či potápění naprosto senzační.

Skvělá gastronomie je něco, co k Itálii zkrátka patří a ani zde vaše mlsné jazýčky nebudou strádat. Kalábrijská kuchyně je postavená na lokálních surovinách, z nichž vytváří více než skvostné kombinace. Pokud byste ale chtěli ochutnat něco opravdu specifického, objednejte si tartufo. Ačkoliv v překladu znamená lanýže, dostanete lahodný zmrzlinový dezert ve tvaru koule, obalený kakaem a s bohatou náplní uvnitř.

Ischia: Termální prameny a příjemné teploty omladí tělo i duši

Pokud už vám není 30, hůře snášíte letní vedra, a přesto byste si rádi užili dovolenou u moře, zvolte Ischii. Tento vulkanický ostrov představuje největší středomořské ostrovní lázně, a tak je vhodný i pro starší generace. Od jara do začátku léta zde panují velice příjemné teploty a podobně je tomu také od září do října, kdy se teplota vzduchu pohybuje okolo 25 °C. V tuto dobu zde navíc nepotkáte kvanta turistů, a tak si svou dovolenou vychutnáte plnými doušky.

Jak již bylo zmíněno, Ischia je ostrovem vulkanického původu. Poslední sopečná erupce zde byla zaznamenána už před staletími, ale pod zemí to pořád, i díky spojení s Vesuvem, bublá. Proto Ischia nabízí jedno z největších termálních bohatství na světě. Nachází se zde hned několik termálních parků, lázní a pramenů, jejichž regenerační účinky můžete vyzkoušet doslova na vlastní kůži. 

Malebná oblast Kampánie obklopená Tyrhénským mořem, se i přes svou hornatost vyznačuje bohatou vegetací. Proto si Ischia vysloužila přezdívku Věčně zelený ostrov. Kromě zeleně, voňavé květeny, lázní a relaxu se však můžete vydat také za poznáním. Půvabná italská městečka obklopující horu Monte Epomeo (788 m) nabídnou vše, co si jen ve středomoří můžete přát. Velkým lákadlem je například aragonský hrad Castello Aragonese, historické centrum nebo typické rybí restaurace.

Lago di Garda: Aktivní dovolená plná zážitků

Sníte o aktivní dovolené, ale nechcete se ochudit o koupání v azurových vodách? Co takhle strávit dovolenou u jezera Lago di Garda?! Největší italské jezero lemují nádherné pláže, jeho okolí nabízí stovky kilometrů turistických tras, cyklostezkami je prošpikované, a navíc je skvěle dostupné autem.

Zdejší krajina však přeje i mnoha dalším sportům. Věnovat se můžete nejen horské turistice, ale také třeba windsurfingu, paraglidingu či jízdě na koni. Velmi populární jsou také místní ferraty. Ani na děti nebylo zapomenuto. Pro ně je zde k dispozici obrovský zábavní park plný atrakcí a zábavy, který si jistě oblíbí celá rodina.

Pokud vám i přesto zbyde trochu času nazbyt, můžete vyrazit na jednodenní výlet do nedaleké Verony, která doslova překypuje historickými památkami. Můžete se vydat po stopách hrdinů Shakespearovy proslulé tragédie, Romea a Julie. Kousek od slavného balkonu zamilovaných najdete jeden z největších amfiteátrů světa a pokud budete mít štěstí, můžete se rovnou zúčastnit jednoho z operních představení pod širým nebem.

Amalfi a Capri: Romantika v luxusním ráji

Pobřeží Amalfi nabízí jednu z nejkrásnějších scenérií na světě a patří k nejromantičtějším v celé Itálii. Nachází se v Neapolském zálivu, zhruba hodinu a půl jízdy autem od Neapole. Ačkoliv je poměrně malé, nachází se zde mnoho vskutku kouzelných míst.

Samotné městečko Amalfi s tradiční barevnou architekturou a teplými večery svádí k romantickým procházkám a příjemnému nicnedělání se sklenkou vína v ruce. Máte-li chuť ochutnat italský luxus, je Amalfi tím správným místem. 

Na nedaleký ostrov Capri vede cesta lodí, která vás již sama o sobě pohltí víc, než si dovedete představit. V cíli na vás čekají okouzlující bílá skaliska, křišťálově čistá voda, dechberoucí architektura i vyhlášené podniky s tradiční italskou kuchyní. Za zmínku stojí také půvabné náměstí Piazza Umberto I. v historickém centru.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.