Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nejkrásnější železniční tratě v Evropě

Nejkrásnější železniční tratě v Evropě

V minulém článku zaměřeném na nejkrásnější železniční tratě jsme se věnovali České republice. Nyní poskočíme o kus dál, tedy za hranice Česka. Evropa je totiž protnutá železnicemi vedoucími křížem krážem. A právě některé z nich lze právoplatně uvést v seznamu těch nejhezčích. Hledáte-li v tomto směru adekvátní inspiraci, přinášíme vám ji.

Švýcarsko – Bernina Express

Bernina Express, to je skutečná železniční podívaná. Tuto trať budete hledat ve Švýcarsku. Konkrétně pojedete od St. Moritzu až ke stejnojmennému průmyslu Bernina. Ne nadarmo je vyhlídková železniční trať od roku 2008 zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.

  • Cesta trvá přibližně čtyři hodiny
  • Vystoupáte do nadmořské výšky 2 253 metrů
  • Projedete 55 tunelů a přejedete 196 mostů

Bernina Express, to jsou především nezapomenutelné výhledy. Podívat se můžete na vrchol Piz Berniny, ledovec Morteratsch a ostatní části Alp. Pokud jde o přejezd, jedním z hodně známých prvků této železniční trati je Landwasserský viadukt.

Francie – Le Train des Pignes

Vlakem můžete poznávat také krásy Francie. Vyberte si například železniční trať z Nice do Digne. Právě na této trati jezdí nostalgický vlak Le Train des Pignes. Užijete si borovicových lesů, levandulových polí a olivových hájů. Stoupat budete v podstatě už od pobřeží u moře až po úpatí Alp. O výhledy tak nebude nouze. Romantická atmosféra vlaku v kombinaci s krásnou francouzskou krajinou vytváří dech beroucí celek. Cestou projedete 27 tunelů a přejedete 47 mostů.

Norsko – Bergen Line

Také Norsko se pyšní jednou z nejkrásnějších železničních tratí v Evropě. Označována je jako Bergen Line a vede divokým severem. Možná právě ryzost tamní přírody je tím, co milovníci železnice mají na této trati rádi. Čeká vás toho opravdu hodně.

  • Železnice vede z Osla do Bergenu
  • Trať je dlouhá 500 kilometrů
  • Projíždět budete dvaceti tunely

Bergen Line vznikla už v roce 1909 a představuje v podstatě výlet do světa horských vesniček, jezer a náhorních plošin. Jednou z nich je Hardangervidda, kterou budete vlakem zdolávat ve výšce 1 220 metrů nad mořem. Užijete si i velké klesání o 725 metrů, což ve vás zanechá také spoustu nezapomenutelných zážitků. A jaký dominantní bod železniční trati Bergen Line vypíchnout? Bude to jistě malebnost odbočky Flåm.

Rakousko – Historický semmering

Pokud jste měli možnost absolvovat jízdu po železniční trati označované jako semmering, kde dochází k náročnému stoupání, správně tušíte, že jde o velký zážitek. Víte ale o tom, že jedna z prvních tratí tohoto typu vznikla v sousedním Rakousku?

  • Úsek mezi městy Gloggnitz a Mürzzuschlag
  • Délka trati 42 kilometrů
  • Projedete 15 tunelů a přes 16 viaduktů
  • Zahájení výstavby v roce 1848

Rakouský semmering jinak označovaný jako Semmering Bahn je nedílnou součástí mnohem delší trati z Vídně do Štýrského Hradce a v podstatě dál do Slovinka. Tento úsek je však tím nejkrásnějším. Kochat se budete jedinečnými scenériemi divoké přírody a dech beroucích hor. Panoramatické výhledy vás rozhodně neminou. Ne nadarmo byl rakouský semmering v roce 1998 zapsán na seznam světového dědictví UNESCO.

Slovinsko – Bohinjská železnice

Nejkrásnější železnici Evropy ukrývá také Slovinsko. Jestliže máte zálusk na skutečnou parní nostalgii, vydejte se ze slovinské Jesenice, přes Novou Goricu směr italský Terst. Zde se totiž nachází historická trať označovaná jako Bohinjská železnice. Vypravit se můžete vlakem s restauračním vagónem. Při pozorování krásného okolí vám tak nebude chybět opravdu nic. A co všechno uvidíte?

  • Jezero Bled
  • Přejedete největší kamenný most světa
  • Zpozorujete bezpočet roklin

Bohinjská železnice vede také skrze tunely, kterých v průběhu jízdy napočítáte více jak šedesát. Užijete si i ten nejdelší z nich s délkou 6 327 metrů. Zkrátka nezapomenutelný zážitek pro milovníky železnice a krásné přírody

Skotsko – West Highland Line

Skotská krajina je pověstná svou malebností a syrovostí. To ví bezpochyby každý. Když si ji budete chtít užít se vším všudy, vsaďte na železniční trať West Highland Line. Ta propojuje dva tamní přístavy Mallaig a Oban. Tato vlaková trať už je po několikáté označována, jako jedna z nejmalebnějších a nejzajímavějších na světě. Je totiž předpokladem skutečně krásné podívané. Během jízdy můžete pozorovat jak pestrou flóru, tak nejvyšší horu Velké Británie, kterou je Ben Nevis. Vašemu pohledu neuniknou ani jezera Loch Lomond a Loch Treig. Zároveň se budete projíždět po slavném viaduktu Glenfinnan.

Portugalsko – Linha do Douro

Jeden z nejkrásnějších vlakových zážitků lze prožít také v Portugalsku. Konkrétně v regionu portského vína. Z města Porto do městečka Pocinho totiž jezdí vlaková linka Linha do Douro, která toho kolem stejnojmenného údolí přináší více než dost.

  • Cesta vlakem trvá přibližně 3,5 hodiny
  • Za jednosměrnou jízdenku zaplatíte kolem 14 EUR

Během přímé jízdy vlakem budete moci pozorovat údolí řeky, stoupající vinice i rozkvétající zeleň všude kolem sebe. Celou trasu lze procestovat na etapy a během cesty vystoupit na zajímavých místech. Podívat se můžete do Muzea Foz Coa, zavítát do městečka Pinhao nebo do Peso da Régua, kde je toho hodně k vidění. Portugalská železnice si vás okamžitě získá.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.