Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cesta autem do Dánska

Cesta autem do Dánska

Dánsko je překrásnou severskou zemí, do které míří čím dál více lidí vlastním autem. A to z toho důvodu, že nejsou omezováni žádnými vzdálenostmi a mohou cestovat od jedné přírodní zajímavosti ke druhé. I přesuny mezi velkými a severskou architekturou protnutými městy jsou daleko snazší.

Cesta autem do Dánska může nabývat dvou podob, a to v závislosti na tom, jestli směřujete k pevninské části země nebo jste se rozhodli navštívit spíše ostrovní část. Na ní mimochodem leží i Kodaň, hlavní město Dánska.

  • Cesta na ostrov Sjælland
  • Cesta na dánskou pevninu

Jak autem do Kodaně? Cesta na ostrov Sjælland

Pokud chcete navštívit hlavní město Dánska, musíte se vypravit na ostrov Sjælland, kde se tato metropole rozprostírá. Při volbě co nejkratší cesty počítejte s tím, že námi prezentovaná trasa bude spjata také s trajektem. To lze považovat za jisté zpestření. Celková vzdálenost je kolem 780 kilometrů a vede přes tyto záchytné body.

Z Rostocku se na ostrov Sjælland dostanete prostřednictvím trajektu. Vaším cílovým městem na ostrově bude Gedser. Odtud pak budete pokračovat směrem do Kodaně. Ta je z pobřeží vzdálena asi 150 kilometrů.

Cesta na dánskou pevninu

Jestliže vás zajímá spíše pevninské Dánsko, vyhnete se po cestě jakýmkoliv trajektům. Tato trasa je přibližně stejně dlouhá, jen vede trochu odlišným směrem. Toto jsou hlavní záchytné body.

  • Praha
  • Drážďany
  • Berlín
  • Wittenburg
  • Kassenburg
  • Hamburg
  • Padborg

V okamžiku, kdy do Dánska přijedete tímto směrem, nabízí se vám možnost navštívit také hlavní město Kodaň na ostrově Sjælland. Z této části pevniny však nemusíte volit trajektovou dopravu, ale můžete se spolehnout na most spojující ostrovy Fyn a Sjælland. Touto cestou dorazíte do Kodaně po ujetí vzdálenosti asi 1 110 kilometrů.

Náklady na cestu autem do Kodaně

Při cestě z Prahy do dánské Kodaně to s vícenáklady nebude tak horké. Pokud využijete dálnice, pak počítejte s dálničními poplatky od 310 Kč za desetidenní dálniční známku. Jen pro zajímavost, měsíční dálniční známka v Česku stojí 440 Kč a ta roční vychází na 1 500 Kč.

Pakliže jde o Německo a Dánsko, neplatíte v těchto zemích žádné dálniční poplatky. Jediná platba navíc by vás mohla potkat při cestě do Kodaně s pomocí trajektu, za který zaplatíte v průměru 2 500 Kč. I přes pevninskou část Dánska existuje jedna platba trajektem. Je to poplatek za přejezd mostu mezi ostrovy Fyn a Sjælland, který vychází na 33 EUR. 

Jestliže budeme vycházet z toho, že jedete do Dánska autem s průměrnou spotřebou 7 litrů na 100 kilometrů, porovnání obou tras z pohledu výdajů bude vypadat nějak následovně. Předpokladem je dovolená v délce trvání čtrnácti dnů a využití českých dálnic. Cílem je hlavní město Kodaň.

Trasa Poplatky Náklady na benzín Celková cena tam/zpět Čas Vzdálenost
Na ostrov Sjælland 2 940 Kč 2 500 Kč 7 940 Kč 10 hodin díky trajektu 780 km
Na dánskou pevninu 2 090 Kč 3 600 Kč 9 290 Kč 11 hodin  1 110 km
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.