Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty severní Moravy a Slezska

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty severní Moravy a Slezska

Už máte dost věčného lenošení v době koronavirové? Pak si zlepšete náladu a protáhněte tělo někde v přírodě. Právě ta je tím největším nabíječem energie pro nás všechny. Ideálně, když vyrazíte do míst, kde se to přírodními a historickými dominantami jenom hemží. Přesně taková místa najdete na severní Moravě a ve Slezsku, když navštívíte hlavní turistické lokality jako Beskydy, Jeseníky, Moravský kras a Chřiby. 

Beskydy

Beskydy jsou pohořím v Karpatech. Z velké části se rozkládají v Polsku, ale malý výběžek zasahuje i do Moravskoslezského kraje. Síť rezervací a národních parků je jako stvořená nejen pro poznávání, ale také pro aktivně založené cestovatele.

Tou nejznámější dominantou Beskyd je Lysá hora s výškou 1 323 metrů nad mořem. Nahoru se můžete vydat po naučné stezce z Malenovic a Ostravice, na které minete například Ondrášovy ďury nebo mohylu Ivančena. Něco podobného nabízí Pustevny, kde se nachází známá socha Radegasta a také kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti. Toto horské sedlo lze označit za jedno z nejkrásnějších široko daleko.

V Beskydech si na své přijdou všichni milovníci rozmanité přírody. Vypravit se můžete například k jeskyni Šipka nebo po naučné stezce Mionší. Ta vás provede tou nejzachovalejší přírodní částí Beskyd. Když se budete pohybovat poblíž Lidecka, neopomínejte na Čertovy skály. Ty představují nejmohutnější skalní útvar v okolí. Od vrcholů a hor můžete slézt dolů k vodním plochám. Oblíbená je vodní nádrž Šance, jejíž budování probíhalo v letech 1964 až 1969. Pomyslným vodním klenotem jsou také Satinské vodopády.

Dovolenou v Beskydech samozřejmě spojte i s nejrůznějšími stavbami historického rázu. Co takhle největší hradní zřícenina na Moravě nesoucí název Hukvaldy? Když budete vyžadovat něco honosnějšího, zavítejte na zámek na Frýdku. A podobného ražení jsou místa jako zřícenina hradu Štramberk, archeopark v Chotěbuzi, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Putování beskydskou přírodou zpříjemňují dřevěné stavby ve stylu lidové architektury, které sem přináší jedinečnou atmosféru.

Jeseníky

Z Beskyd se můžete plynule přesunout do chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Ta se nachází v pohoří Hrubý Jeseník, na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Stanout zde můžete na významných vrcholech, mezi které patří Praděd s výškou 1 492 metrů nad mořem, Vysoká hole, Keprník, Velký Máj a Vozka.

Při toulkách krajinou lze objevit tak nádherná místa jako lázně Karlova Studánka, Velká kotlina, Vysoký vodopád na Studeném potoce a Dlouhé stráně. To je vodní elektrárna, odkud se vám naskytne překrásný výhled po okolí. Spoustu zajímavého lze spatřit také na naučné stezce Bílá Opava. To však není všechno. Jeseníky, to je pestrost nejširšího ražení, což dokazuje přírodní sedlo Skřítek, výběžek Bradlo nebo Uhlířský vrch a Rešovské vodopády.

Každý kout Jeseníků je spojen s určitou dominantou, která žádného nadšeného turistu a milovníka přírody rozhodně nenechá chladným. Do širých dálek se můžete podívat z rozhledny Zlatý Chlum, vodní plochy budete obdivovat u Velkého mechového jezera a Rejvízu. Do útrob hor pak proniknete v jeskyni Na Špičáku nebo Na Pomezí.

Výlety po Jeseníkách si můžete zpříjemnit na zřícenině hradu Rabeštejn, u skalního útvaru Kamenné oko a u zříceniny Kaltenštejn. Tato horská lokalita má pochopitelně co nabídnout nejenom letním, ale také zimním cestovatelům.

Moravský kras

Moravský kras nemá své pojmenování pro nic za nic. Jde o rozmanitou krasovou oblast nacházející se v Jihomoravském kraji. Lokalita je spojena s Drahanskou vrchovinou a slavnou propastí Macocha. Ta je asi tím největším lákadlem Moravského krasu. Její největší hloubka dosahuje 138,4 metrů.

Propast však není jediná, kdo vás zavede do překrásných hloubek. Podobně úchvatné jsou Punkevní jeskyně nebo Kateřinská jeskyně nabízející asi 500 metrů podzemních chodeb. Spoustu zajímavého z nalezišť objevíte v jeskyni Výpustek. Okouzlující je také jeskyně Balcarka a Sloupsko-šošůvské jeskyně. Moravský kras pochopitelně ukrývá i jiné jeskyně, které ale bohužel nejsou přístupné veřejnosti.

V této oblasti podlehnete krasovým kaňonům vedoucím k různým přírodním památkám. Mnohé lze pozorovat i při toulkách po vyhrazených naučných stezkách. Hodně známé jsou Jedovnické rybníky – Rudické propadání, Cesta železa Moravským krasem a Josefovské údolí. 

Při přesunech mezi jednotlivými přírodními rezervacemi budete míjet také zaniklé středověké osady nebo zříceniny hradů. Je to Blansek, Hrádek u Babic, Holštejn a Lečenec. Poutavé jsou větrné mlýny Rudice, Alexandrova rozhledna a poutní kostely. A konečně dechberoucím stavebním dílem je kostel Jména Panny Marie.

Chřiby

Chřiby, to je název horského pásma, které se z velké části rozkládá ve Zlínském kraji. Cestovali jsou Chřiby hodně opomíjeny, a přitom z hlediska historického a přírodovědnému mají hodně co nabídnout. Nachází se zde spousta přírodních památek, například ve formě nejrůznějších skalisek, jakými jsou Kazatelna, Budačina, Kozel a mnohé další. Největším vrcholem této oblasti je Brdo s výškou 587 metrů nad mořem, kde se majestátně tyčí kamenná rozhledna zajišťující krásný výhled po okolí.

Oblast zvaná Chřiby je příslibem charakterově odlišných přírodních krás – Břestecká skála, Drážov, Komínky, Holý kopec, Stará Hráz, Makovica, Včelín a Hošťálka. Kromě přírodních skvostů si můžete udělat výlet také k zajímavým stavbám typu hrad Buchlov. Tento královský hrad stojí na kopci vysokém 509 metrů nad mořem a byl postaven v první polovině 13. století. Podobně vás může oslovit zřícenina hradu Cimburk nebo zámek v Buchlovicích. Turisté s nadšením směřují i do archeologického skanzenu Modrá.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.