Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

8 nejkrásnějších hradů a zámků v ČR

8 nejkrásnějších hradů a zámků v ČR

Hrady a zámky jsou jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů. Dokládají bohatství naší historie a ukazují nám způsob života své doby. Česká republika se přitom může hrdě pyšnit jedněmi z nejkrásnějších staveb vůbec. Některé prosluly jedinečnou architekturou, jiné vynikají svými interiéry, zahradami, parky či vzácnými sbírkami. Které z českých hradů a zámků považujeme za nejhezčí a proč rozhodně stojí za návštěvu?

1. Pražský hrad

Vydáte-li se do hlavního města, určitě zavítejte na Pražský hrad, který v počtu „nej“ všechny překonává. Je bezesporu nejznámějším, nejvýznamnějším a zároveň nejnavštěvovanějším hradem u nás. V Guinessově knize rekordů je se svou rozlohou téměř 70 000 m2 zapsán také jako největší souvislý hradní komplex na světě. A v čem spočívá jeho krása?

Monumentálnímu komplexu, který ční nad řekou Vltavou, položil základy přemyslovský kníže Bořivoj někdy kolem roku 880. Budovy hradu, jak je známe dnes, však zastupují prakticky všechny architektonické styly posledního tisíciletí a jejich půvab je takřka dechberoucí. Časopis National Geographic Pražský hrad dokonce zařadil mezi nejpohádkovější hrady v Evropě.

2. Hrad Karlštejn

Pokračujme o kousek dále, do Středočeského kraje. Perlou mezi českými hrady, která rozhodně stojí za návštěvu, je totiž hrad Karlštejn. Jeho exteriéry pravděpodobně již dobře znáte ze slavného filmového muzikálu, jemuž byly kulisou. Současnou puristickou podobu však Karlštejn získal až při přestavbě v 19. století. 

Původně středověký královský hrad nechal postavit český král a římský císař Karel IV. v roce 1348. Koncem 15. století byl upraven do podoby novogotické a v poslední čtvrtině 16. století přestavěn v duchu renesance. Charakteristický ráz Karlštejnu udává především stupňovité uspořádání jednotlivých hradních budov a zcela ojedinělá nástěnná výzdoba pocházející ze 14. století.

3. Hrad a zámek Český Krumlov

Pokud jste již někdy byli v Českém Krumlově, dáte mi jistě za pravdu, že se jedná o jedno z nejlíbeznějších míst u nás. A právě zde, v malebné krajině Jihočeského kraje, leží překrásný architektonický skvost – hrad a zámek Český Krumlov. Tento komplex vznikal postupně v několika etapách, a tak i dnes můžeme v jednotlivých detailech pozorovat úchvatný stavební vývoj probíhající po 6 staletí.

Jako gotický hrad jej založili ve 13. století krumlovští páni. Po jejich smrti zdědili Český Krumlov Rožmberkové, kteří se zasloužili o jeho největší rozkvět. V této době (v 16. století) prošel hrad velkolepou renesanční přestavbou a vykvetl v krásné zámecké sídlo. Poslední výrazné změny učinil rod Schwarzenberků, který památku vlastnil až do roku 1947.

4. Zámek Hluboká nad Vltavou

V Jihočeském kraji ještě malou chvíli zůstaneme. Šlechtické rody, které v jižních Čechách před staletími žily, nám zde totiž zanechaly skutečně bohaté kulturní dědictví. Jednou z nejhezčích památek je doslova pohádkový zámek Hluboká nad Vltavou.

Monumentální bělostná silueta, která se tyčí nad řekou Vltavou až nápadně připomíná slavný londýnský Windsor. Jedná se o náhodu? Ba ne. Královský zámek Windsor byl skutečně předlohou poslední přestavby, která proběhla v letech 1840–1871. Stejně velkolepé a kouzelné jsou i zdobené interiéry či rozsáhlý anglický park s řadou vzácných dřevin.

5. Zámek Červená Lhota

Jihočeský kraj je známý také jako kraj mnoha rybníků. Nebylo by tedy fér, aby stál nejkrásnější vodní zámek kdekoliv jinde. Hádáte správně. Řeč je o Červené Lhotě.

Obraz tohoto romantického zámku dozajista věrně znáte z mnoha pohádek (Zlatovláska, O zatoulané princezně, O kráse a štěstí, Princezna na hrášku). Vypíná se na skalnatém ostrově uprostřed rybníka a s pevninou je spojen starobylým kamenným mostem. Charakteristický je však nejen pro svou polohu, ale také díky červené barvě, která mu dala jméno a k níž se váže řada pověstí.

6. Zámek Litomyšl

Přesuneme-li se do kraje Pardubického, nesmíme minout zámek Litomyšl. Právem se řadí mezi nejkrásnější renesanční stavby ve střední Evropě a v roce 1999 byl rovněž zapsán na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Zámek Litomyšl již na první pohled poutá svým nedotčeným vzhledem a propracovanou architekturou v italském stylu. Když však přijdete blíže, pohltí vás znovu. Svou unikátní výzdobu ve formě sgrafitových psaníček, která jemně dekorují fasádu a dodávají stavbě na jedinečnosti.

7. Hrad Pernštejn

Pernštejn, jeden z nejzachovalejších gotických hradů, najdeme v Jihomoravském kraji. Bezmála 8 století shlíží z vysoké skály nad obcí Nedvědice a láká turisty ze širokého okolí, historiky i filmaře z celého světa. Jakpak by ne. Za svou historii nebyl nikým dobyt, a tak si dosud zachovává svou krásu i v těch nejmenších detailech.

Chybělo však málo a mohl vypadat úplně jinak. Pánové z Pernštejna, kterým hrad patřil do roku 1596, vtiskli nepříliš rozsáhlé stavbě středověký gotický ráz. Později následovala řada stavebních úprav a hrad rostl především do výšky. V průběhu 19. století však mělo dojít k velké přestavbě v romantickém stylu, která se kvůli nedostatku financí nemohla uskutečnit, a hrad si tak zachoval svou pozdně gotickou až renesanční tvář.

8. Zámek Lednice

Další klenot mezi moravskými zámky leží v Jihomoravském kraji nedaleko Mikulova ve světoznámém lednicko-valtickém areálu. Novogotický zámek Lednice spolu s rozlehlým parkem, v němž se tyčí proslulý minaret, patří mezi nejkrásnější komplexy v České republice. Pokud jste jej ještě nenavštívili, rozhodně vás návštěva mile překvapí.

Gotická tvrz v této lokalitě patrně stála již počátkem 13. století. Na jeho konci pozemek získali Lichtenštejnové, kteří zde v 16. století vystavěli renesanční zámek. Dnešní podobu v duchu anglické gotiky získala stavba v polovině 19. století. Interiéry zdobí vyřezávané stropy, dřevěná obložení a vybraný mobiliář. Romantické sídlo obklopuje rozsáhlý park o rozloze téměř 200 hektarů, v němž najdeme mimo jiné známý minaret, palmový skleník, benátskou kašnu, římský akvadukt či umělou zříceninu Janova hradu.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.