Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nejlépe vám poslouží, když jej nepotřebujete

Nejlépe vám poslouží, když jej nepotřebujete

Je nejlepší, když jej nepotřebujete. Ale vypravit se na cesty bez cestovního pojištění je čistým hazardem. Poradíme, jak si vybrat cestovní pojištění, na co se připravit a co si u cestovního pojištění prověřit.

Ochrana do deštivých dnů

Pokud si nevezmete deštník nebo pláštěnku, tak bude zaručeně pršet. Podobně je to s cestovním pojištěním, je dobré jej mít vždy při sobě. Cestovní pojištění pokryje náklady na léčbu a zdravotní péči, poskytne vám asistenci na cestách. Může zahrnovat pojištění vozu, pojištění zavazadel, storno zájezdu nebo odškodnění v případě nezaviněné nehody. 
U bankovního účtu, kreditní karty nebo jiného finančního produktu, můžete mít nabídku zvýhodněného cestovního pojištění na celý rok. Prostudujte podmínky a pokud cestujete alespoň dvakrát ročně do zahraničí, pojištění se určitě vyplatí.

Pojištění v EU

Občan Evropské unie má ve všech členských státech nárok na poskytnutí zdravotní péče za stejných podmínek jako občan dané země. Jinými slovy to znamená, že když za ošetření ve Francii Francouz neplatí, nebude za něj platit ani Čech, ale také to, že pokud by rakouskému občanu byla naúčtována cena za převoz vrtulníkem, bude účtována i našinci. Proto myslete na to, že různé země mohou mít vysokou spoluúčast, povinnost hradit náklady záchranných akcí, regulační poplatky nebo poplatky za pobyt v nemocnici. Rovněž je třeba myslet na to, že EU pojištění obvykle kryje jen neodkladnou péči a ošetření, ale ne následné léčení.

Pojištění mimo EU

Hazard ne se zdravím, ale s peněženkou, je cestování do zemí mimo EU bez cestovního pojištění. Ano, ošetří vás, ale účtované náklady mohou být vyšší než cena vašeho nového auta. Podstoupit operaci v Kanadě nebo USA by pak bez pojištění znamenalo prodat dva rodinné domy. Proto než uzavřete pojistku, kontrolujte limity pojištění na léčebné výlohy.

  • Pojištění léčebných výloh

V základním balíčku pojištění je pojištění léčebných výloh. Kryje lékařské zákroky, hospitalizaci, léky nebo převoz do domácí nemocnice. Asistenční služba se o vás postará při převozu do lékařského zařízení a poskytne záruku, že léčebné výlohy uhradí.

  • Pojištění majetku, pojištění odpovědnosti

Sporné je, zda pojišťovat majetek při cestách. Některé pojišťovny nepojistí elektroniku nebo hotovost, šperky aj. Jiné pojišťovny mají limity a řadu výluk, kde a jak by muselo dojít k poškození či ztrátě zavazadel, aby škodu pokryli. U zmíněného typu pojištění se vyplatí pečlivě studovat podmínky.

  • Storno zájezdu

Stránky několika knih by mohli popsat rodiče, kteří řešili neštovice den před plánovaným odjezdem na dovolenou. Nemoci dětí ani dospělých si termín nevybírají, stejně jako nenadálé události v rodině. Do určité procentní hranice nákladů vám pokryje pojištění storno poplatky, pokud musíte dovolenou zrušit.

  • Pojištění odpovědnosti

Na cestách můžete vy nebo vaše dítě způsobit škodu z nedbalosti. Třeba při srážce na kole nebo při poškození vybavení hotelu, když upadne některý těžký předmět do umyvadla. Některé pojistky hradí i škodu způsobenou na půjčeném vozidle.

Jak vybrat cestovní pojištění

  • Zohledňujte destinaci a specifika dané země. Roli hraje délka pobytu, plánované aktivity, stáří a zdravotní stav cestujících. 
  • Kontrolujte limit léčebných výloh. Jeden milion korun nemusí stačit, pokud se stane úraz v horách, je nutný výjezd záchranářů, vrtulníku nebo operace a hospitalizace v cizině. Nákladné jsou i repatriace nebo nouzové evakuace.
  • Kontrolujte výluky, například pro sportovní aktivity, chronicky nemocné nebo těhotné.
  • Pojištění můžete uzavřít i pro domácí mazlíčky
  • Zjišťujte, zda pojištění kryje zubního lékaře
  • Zajímejte se o pokrytí trvalých následků, tarify za pobyt v nemocnici, pojištění odpovědnosti. 
  • Prověřte, co pro vás v zemi udělá asistenční služba
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.