Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Libereckého kraje
Autor: Swisschamp98; zdroj: Wikimedia

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Libereckého kraje

Na severu Čech jsou rozhledny na místě. Vždyť to je krajina zalesněných hor a zelených luk, které si mezi hustými lesy prohlédnete jen stěží. Naštěstí téměř každý známější vrchol nabízí rozhlednu, která vás dostane nad koruny stromů a nabídne Liberecký kraj jako na dlani.

Ještěd

Žebříček nejlepších rozhleden Libereckého kraje odstartuje všemi dobře známý hotel s televizním vysílačem Ještěd. Tato dominanta severních Čech se nad Libercem tyčí od 21. září 1973. Za impozantní stavbou stojí architekt Karel Hubáček, který za své dílo získal Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. Ve své době se sice Habáčkův návrh od obyvatel Liberce nedočkal kladné odezvy, dnes ale na ikonickou špičatou věž nedá nikdo z místních dopustit.

Rozhledna stojí v nadmořské výšce 1012 metrů, měří 93 metrů a je tvořena deseti patry. V žádném z nich nenajdete typickou vyhlídkovou plošinu, ale o dechberoucí panoramatické výhledy na nedaleké Krkonoše, Jizerské hory nebo Český ráj ochuzeni nebudete. Najdete je už v prvním podlaží, kde sídlí místní restaurace. Pokud si chcete užít tu pravou romantiku, zalovte ve svých šrajtoflích, a zaplaťte si noc v jednom z hotelových pokojů ve vyšších etážích. Tam teprve objevíte ty pravé výhledy.

Otevřeno:

  • podle otevírací doby restaurace (denně od 10:00 do půlnoci)

Vstupné:

  • zdarma

Rozhledna Černá Studnice Už z dálky viditelná a velmi oblíbená rozhledna Černá Studnice stojí na 869 metrů vysokém kopci, kousek od Jablonce nad Nisou. Se svými 26 metry je Černá studnice nejvyšší kamennou rozhlednou v Jizerských horách. Za jejím vznikem stojí Horský spolek pro Jablonec a okolí. Architektonickou předlohu pak vypracoval Robert Hemmrich. Dodnes stojí za obdiv třítunové kvádry, které tvoří základ rozhledny, a zeď silná 160 cm. 

Černá Studnice vznikla mezi lety 1885 a 1886. Už tehdy šlo o oblíbené místo, kde se rychle rozmáhal turistický ruch, a které se brzy stalo jedním z center společenského dění. Dnes je místní rozhledna považována za jednu z nejkrásnějších nejen v Libereckém kraji, ale i v celém Česku.  

Otevřena je po celý rok:

  • Po – st: zavřeno
  • Čt: od 10:00 do 18:00
  • Pá – so: od 10:00 do 21:00
  • Ne: od 10:00 do 18:00

Vstupné:

  • základní: 50 Kč
  • snížené: 30 Kč
  • rodinné: 140 Kč

Rozhledna Královka

Jednou z nejznámějších rozhleden Jizerských hor je Královka (dříve Königova rozhledna) na hoře Nekras. Už od konce 19. století zde stála dřevěná rozhledna, kterou v roce 1907 nahradila současná kamenná Královka. V roce 1934 vedle ní vyrostla horská chata s restaurací. Celý komplex nedávno prošel rozsáhlou rekonstrukcí, během které zde vznikla moderně zařízená samoobslužná restaurace s terasou. Součástí areálu je poměrně rozsáhlé dětské hřiště, díky kterému je Královka vyhledávaná především rodinami s dětmi. 

Rozhledna stojí v nadmořské výšce 859 metrů a sama měří 23,5 metru. Pokud vás při návštěvě nezastihne vyloženě mlhavé počasí, dočkáte se výhledu na Jizerské hory, Krkonoše či Ještěd. Za opravdu příznivých podmínek dohlédnete až do Polska, Německa nebo k Českému ráji. 

Otevřeno:

  • Za příznivého počasí je rozhledna přístupná celoročně.

Vstupné:

  • základní: 50 Kč
  • snížené: 35 Kč

Rozhledna Na Stráži

Rozhledna Na Stráži je elegance sama. Dáma s jednoduchým smrkovým obložením, která vykukuje ze zalesněné vyhlídky – tak by se dala popsat 33 metrů vysoká věž na vrchu Stráž nad Sloupem. 

Přesně 150 schodů vede ke krásným výhledům na sloupské údolí, za nímž se rozprostírají vrcholky Lužických hor. Dobře je vidět vrchol Klíč, ale během jasných dnů i vzdálenější Luž, Hvozd nebo Jezevčí vrch. Na jihu hledejte kopec Špičák u České Lípy.

Pro zajímavost můžeme zmínit, že během třicetileté války zde Švédové zřídili stanoviště. Odtud pochází označení Na Stráži.

Otevřeno:

  • duben a říjen: během víkendů a státních svátků od 10:00 do 17:00
  • květen – září: denně od 10:00 do 17:00

Vstupné:

  • základní: 20 Kč
  • děti do 1 metru: zdarma

Rozhledna Štěpánka

Pídíte se po tom, která rozhledna v Jizerských horách je nejstarší. Odpověď je novogotická rozhledna Štěpánka na vrchu Hvězda z roku 1847.

Vznik rozhledny je spjat s peprnou historií. Kníže Rohan ji začal stavět na počest arcivévody Štěpána Habsbursko-Lotrinského. Ten však nedlouho poté upadl do nemilosti kvůli neschválenému sňatku s ruskou kněžnou, která si ho nakonec stejně nevzala. Kníže Rohan ztratil svou motivaci a rozhledna zůstala nedokončená. Možná ale se stavbou skoncoval, kvůli proroctví staré cikánky, která předpověděla, že kdo rozhlednu postaví, zemře. Po více než 40 letech byla rozhledna dokončena a 4 dny na to kníže Rohan opravdu zemřel. Byla to jen náhoda? Přeci jen mu bylo 91 let. Nebo se proroctví tajemné cikánky opravdu vyplnilo?

Ať byla minulost taková či maková, nic to nemění na tom, že se dnes z vrcholu Štěpánky naskýtají nádherné výhledy na Krkonoše, Jizerské hory, Zvičinu, Mužský, Bezděz, Ralsko nebo Lužické hory.

Otevřeno: 

  • květen, červen, září a říjen: od úterý do neděle
  • duben, červenec, srpen, listopad a prosinec: denně

Vstupné:

  • základní: 30 Kč
  • snížené: 10 Kč

Rozhledna Smrk

Toho, kdo míří přímo do Jizerských hor, bude pravděpodobně zajímat nejvyšší bod Smrk (1124 m. n. m.). Nikoho asi nepřekvapí, že zde stojí stejnojmenná rozhledna. Co ale stálo za jejím vznikem? Byla to nepřekonatelná česká hrdost. Když totiž na konci 19. století začala stavba rozhledny na protější o 19 metrů nižší hoře, Okrašlovací spolek v Novém městě se nemohl nechat zahanbit. Proto za neuvěřitelných 7 týdnů postavil na Smrku svoji vlastní dřevěnou rozhlednu. Ta je dnes nahrazena rozhlednou s ocelovou konstrukcí. 

Nová věž se tyčí do výšky 23 metrů a poskytuje nádherné výhledy na Jizerské hory, Krkonoše, Lužické hory, Ještěd, Bezděz a za jasného počasí dokonce na Říp. A protože Smrk stojí u česko-polské hranice, prohlédnete si odsud jako bonus i polskou krajinu. 

Otevřeno: 

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.