Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Žebříček nejlepších míst pro život na světě. Auckland je jasným favoritem

Žebříček nejlepších míst pro život na světě. Auckland je jasným favoritem

Víte, kde se žije nejlépe na světě? Společnost Economist Inteligence Unit zpracovala žebříček Global Liveability Ranking, který přináší jasně vypovídající hodnocení.

Společnost EIU zpracovala svůj každoroční žebříček zaměřený na nejvhodnější místa pro život. Jednotlivá města jsou posuzována z různých úhlů pohledů. Stěžejních je pět kategorií zahrnujících dohromady třicet odlišných faktorů. Mezi nimi nechyběly ani dopady pandemie a rychlost vzpamatování se z této koronavirové krize. Hlavní kategorie jsou tyto:

  • stabilita,
  • vzdělání,
  • kultura,
  • zdravotnická péče,
  • infrastruktura.

Aucland se umístil na pomyslném vrcholu

Životní prostředí, pestrý kulturní zážitek, bohaté možnosti vzdělávání, ale také rychlé vypořádání se z korona krizí. Tohle všechno posunulo Auckland na první místo. Naopak některá města zažila značný propad. Například Praha spadla ze 45. místa na 72. pozici. Takový Hamburk v Německu na to byl ještě hůře. První desítku nejlepších měst pro život na světě přinášíme níže.

  1. Auckland na Novém Zélandu
  2. Ósaka v Japonsku
  3. Adelaide v Austrálii
  4. Wellington na Novém Zélandu
  5. Tokio v Japonsku
  6. Perth v Austrálii
  7. Curych ve Švýcarsku
  8. Ženeva ve Švýcarsku
  9. Melbourne v Austrálii
  10. Brisbane v Austrálii

Z prezentovaného žebříku společnosti Economist Inteligence Unit zároveň vyplývá, že poslední příčky okupují Damašek, Lagos, Port Moresby, Dháka nebo Alžír. Uvidíme, jak s tímto seznamem pro nadcházející rok zamává letošní vývoj kolem pandemie koronaviru.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.