Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Digitální nomádi: Pracovat se dá i z pláže

Digitální nomádi: Pracovat se dá i z pláže

Digitální nomádství je pojem, se kterým se lze v rámci cestování setkat poměrně často. Poznejte, kdo jsou to digitální nomádi a jak je možné spojit poznávání s prací na dálku. 

Digitální nomád je člověk, který je schopen pracovat na dálku odkudkoliv na světě. Cestovatel přesouvající se mezi exotickými destinacemi. Ten, kdo si prostřednictvím moderních technologií vydělává na živobytí. 

Jak se stát digitálním nomádem?

Určitě nám dáte za pravdu, že digitální nomád asi nemůže být běžný zedník. I když by se v konkrétní zemi uživil. Právě pojem „digitální“ hraje hlavní roli. Obvykle jde o lidi pracující na volné noze. Hlavním pracovním nástrojem je počítač a ostatní telekomunikační technologie. Nezbytností digitálního nomáda je i připojení k internetu.

Práce na dálku má jistou podobu. Digitální nomádi se nejčastěji živí těmito profesemi:

  • copywriter,
  • korektor,
  • marketingový specialista,
  • programátor,
  • grafik,
  • překladatel,
  • bloger,
  • influencer.

Digitální nomádi využívají k práci hotelové pokoje, internetové kavárny nebo coworkingová centra po celém světě. Vždy se na část dne usadí tam, kde je dobré připojení k internetu. Zbytek dne pak cestují, poznávají a užívají si exotických krajin. 

Výhody digitálního nomádství

Pojďme se nejprve zaměřit na klady takového životního stylu. Jak už prozrazuje název tohoto článku, pracovat můžete v podstatě kdekoliv, třeba i na pláži u moře. Většina digitálních nomádů odjíždí na týdny až měsíce právě za sluníčkem. Útěk před zimou je doprovázen poznáváním a cestováním. Díky tomu opustíte běžný stereotyp kanceláře a vydáte se za dobrodružstvím. Do jisté míry jste páni svého času.

I když si to možná spousta lidí nepřipouští, tak právě digitální nomádství vás může nakopnout k lepším pracovním výkonům. Po světě navíc potkáte spoustu lidí a ostatních digitálních nomádů. To jsou nové kontakty, pracovní příležitosti a možnosti.

Vzhledem k tomu, že digitální nomádství je povětšinou realizováno v exotických asijských zemích, můžete zároveň počítat s nízkými životními náklady. Tzn., že nemusíte vydělat tolik, abyste dokázali spojit práci s cestováním.

Nevýhody digitálního nomádství

Každá mince má dvě strany, a to včetně digitálního nomádství. V první řadě počítejte s tím, že může nastat trochu zhoršená komunikace s úřady nebo vašimi zákazníky. Čím více pracujete v digitálním světě a komunikujete elektronicky, tím více tuto nevýhodu minimalizujete. Do jisté míry byste měli mít věci dobře spočítané. Musíte vědět, že si dokážete vydělat na své živobytí, i když budou náklady malého rázu.

Práce na dálku je spojena i se sociálním aspektem. Ne každý zvládne dlouhodobější odloučení od rodiny a přátel. Na druhou stranu, během cestování poznáte spoustu nových lidí. Při dlouhodobějších pobytech na jednom místě budete mnohdy řešit i délku platnosti víz, protože s největší pravděpodobností vycestujete na turistické vízum. Kvůli tomu pak musíte vyrazit do jiné země, abyste získali razítko do cestovního pasu a mohli se vrátit v klidu nazpět.

Digitální nomádství je o prioritách

Digitální nomádství není pro každého. Pokud se vydáte touto cestou, musíte udělat řadu nejrůznějších kompromisů. Zvyknout si na omezené množství osobních věcí kvůli snazšímu cestování a naučit se pracovní morálce, když na vás zpovzdáli šumí třpytící se moře. Plánování času a práce je v tomto směru alfou a omegou. Tento životní styl vyhledávají primárně mladí lidé toužící po dostatku svobody předtím, než se usadí.

Jestliže si chcete vyzkoušet digitální nomádství na vlastní kůži, možná se vám bude hodit několik tipů na vhodné destinace, které jsou doslova rájem pro digitální nomády. Není to jenom Chiang Mai, jako pomyslné hlavní město nomádů, ale také:

Digitální nomád se ale může uvelebit v podstatě kdekoliv na světě.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.