Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Letní dovolená v Řecku? Navštivte ty nejkrásnější ostrovy

Letní dovolená v Řecku? Navštivte ty nejkrásnější ostrovy

Věděli jste, že je v Řecku více než 200 ostrovů? Během jednoho léta je určitě všechny neprocestujete. Můžeme vám ale doporučit ty nejkrásnější.

Řecko je už po mnoho let jednou z nejoblíbenějších dovolenkových destinací, a to přece musí mít své důvody… Jednoduše je zde krásně! Řecké pláže patří k těm nejkrásnějším v celé Evropě, moře je průzračně čisté a řecká kuchyně? Ta je prostě delikátní. Kdo už alespoň jednou v Řecku byl, bude jistě souhlasit. 
Řecko ale není jen pevninská část, jsou to stovky velkých, středních i opravdu maličkých ostrovů, které nabízí pestrou a rozmanitou směsici vůní, chutí, přírodních krás, historických památek a jedinečných příležitostí k získání zážitků na celý život. 

1. Lefkada

Nekonečná bílá vápencová skaliska, o která se lámou tyrkysové vlny moře, dlouhé písčité pláže a magické západy slunce. To je jen ochutnávka nádherné scenérie, jakou můžete spatřit v Lefkadě. V jediném řeckém ostrově, na který se snadno dostanete také autem. Tento jónský ostrov totiž spojují s pevninskou částí dva mosty. 

Vyhlášená je zejména pro své nádherné pláže. Bohatá je ale i na další přírodní krásy – pestrobarevné vodopády Rachi, divoká krajina s majákem na mysu Doukato, tajemné jeskyně a jiné.

2. Korfu

Korfu, další ze sedmičky jónských ostrovů, a zároveň jeden z nejznámějších. Smaragdový ostrov, jak se mu kvůli bujné vegetaci často přezdívá, je považován za jedno z nejkrásnějších míst v Řecku obecně. Kromě přenádherné zeleně, blankytně modrého moře a prosluněných písčitých i oblázkových pláží vás uchvátí kouzelnými přístavy, malebnými vesničkami či bohatou tradiční kuchyní. 

Na cestách pravděpodobně potkáte jedince suchozemských želv a pokud zavítáte na dobré jídlo do Kimy, jedné z nejvyhlášenějších restaurací v letovisku Kassiopi, dost možná tu potkáte i nějakou celebritu. Docela pravidelně zde večeří například Angelina Jolie nebo Johny Depp

3. Rhodos

Rhodos už chytil za srdce nespočet návštěvníků. Podle legendy se vynořil z mořských hlubin a opravdu to tak vypadá. Je čtvrtým největším ostrovem Řecka a od pevninské části jej dělí stovky kilometrů. Od pobřeží Turecka je naopak vzdálen pouhých 16 kilometrů. Velkou oblíbenost si získal nejen díky přenádherným plážím, ale také díky vysokému počtu slunečných dnů v roce, zajímavým památkám a bohaté historii. 

Při návštěvě tohoto ostrova určitě nevynechejte prohlídku hlavního města. Jeho středobodem je přístav Mandraki, kde dříve stával slavný Rhodský kolos, jeden ze sedmi divů antického Řecka. Kousek dál najdete oblíbené mořské akvárium, desítky restaurací, kaváren, barů i nočních klubů. Jižně se pak nachází Staré město s řadou významných památek a monumentů, jež ukrývá středověké opevnění. 

4. Skiathos

V severních vodách Egejského moře leží jako poseté ostrůvky souostroví Sporady a mezi nimi i malý půvabný Skiathos. O tom, že se jedná o vskutku malebné místo svědčí i skutečnost, že si jej k natáčení vybrali tvůrci slavného filmového muzikálu Mamma Mia

Tento ostrůvek měří na šířku jen 13 kilometrů, ale nenechte se jeho velikostí zmást. Nabízí víc, než se může zdát. Můžete se toulat panenskou přírodou, lenošit na jedné z 60 úžasných pláží, oddat se vodním sportům, proplout skalní jeskyně a v pozdních hodinách třeba ještě okusit zdejší noční život

5. Kréta

Lákají vás rušná turistická letoviska plná lákadel a atrakcí nebo byste raději nějakou klidnou pitoreskní vesničku? Kréta může nabídnout obojí. Dokáže být klidným romantickým místem i divokou jízdou plnou zábavy, adrenalinu a nočního života. Tento ostrov je opravdu rozmanitý, a to ve všech směrech. Důkazem je i různorodá krajina protkaná nádhernými plážemi, zelenými údolími, vysokými horami, pahorky vzácnými cedrovými lesy i olivovníkovými háji. 

Dále se Kréta může pyšnit řadou archeologických nalezišť a pamětihodností. Pokud tedy toužíte po poznání, i toho se tu dosyta nabažíte. Okouzlujícím místem je také přírodní skvost Kréty, nejdelší evropská soutěska Samaria a stejnojmenný národní park s unikátní faunou i florou. Krétu si zkrátka zamilujete.

6. Kefalonie

Kefalonie, největší z jónských ostrovů. Je natolik pestrá, že z dálky připomíná barevnou mozaiku. Většinu přitom vytvořila neuvěřitelně krásná zdejší příroda. Dechberoucí zeleň, tyrkysově modré moře, bílé pláže, vápencové skály či jeskyně vyzdobené krápníky mnoha barev. Zásluhu na tomto pestrobarevném obrázku mají také tradiční barevné domky a všudypřítomné květiny.

Pohádkovou atmosféru dokresluje už jen skutečnost, že Kefalonie je ostrovem mnoha záhad, na které ani vědci stále nenašli odpověď. Například skála Kounopetra se v minulosti pohybovala v rytmu moře. Nedaleko městečka Lassi se zase vyskytuje zvláštní geologický jev. V hlubokých děrách útvaru zvaného Katavothres, zázračně mizí mořská voda, která se pak objevuje v jezerech na opačné straně ostrova. Raritou je též populární pláž Xi na poloostrově Paliki. Pokrývá ji totiž sytě červený až rudý písek. Proč? To je dodnes záhadou. V kontrastu s bílými skalami, které pláž obklopují, každopádně nabízí neskutečnou podívanou. 

7. Zakynthos

Kolik odstínů modré znáte? O tom se přesvědčíte při pohledu na moře obklopující ostrov Zakynthos. Plejáda blankytných tónů plynule přechází v azurové nebe, přičemž ji tu a tam narušují vrcholky skalních útesů. Krásnější pohled snad neexistuje. Pláže jsou čisté, široké a moře mělké. Zakynthos je proto ideální i pro rodinnou dovolenou s dětmi. Často bývá pojmenováván jako věčně zelený ostrov či ostrov vůní. Díky dostatku vláhy je zdejší příroda opravdu úrodná a svěží. Stejně tak i vzduch, kterým se nesou příjemné odéry bylin a koření. 

Květina východu, což je další přezdívka náležící tomuto ostrovu, je dokonalým vyjádřením tohoto neustále vzkvétajícího ráje. Čistá krása přírody se tu snoubí s poklidným životem a pohostinností místních, i s dávnou historií, kterou dnes prezentují staré vesničky a řada cenných památek. Na své si tu přijde opravdu každý.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.