Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Mainstreamu už bylo dost. Je čas objevit kouzlo Albánie

Mainstreamu už bylo dost. Je čas objevit kouzlo Albánie

Zapomeňte pro jednou na tradiční dovolenou v Chorvatsku a vydejte se za objevováním balkánského klenotu. Vsaďte na Albánii, která překypuje nejrůznějšími krásami. Od historických měst, přes horské vesnice, až po nedotčenou přírodu.

Albánie je z pohledu cestování celkem opomíjenou destinací. Přitom je tato země plná klenotů oslovujících každého cestovatele. Ano, odrazovým můstkem se pro vás stane Tirana, kde navštívíte Skanderbegovo náměstí, katedrálu Zmrtvýchvstání Krista či mešitu Namagazh. Pokud však chcete poznat ryzí tvář Albánie, zavítejte také do ostatních menších měst.

  • Krujë
  • Gjirokastër
  • Berat

Poslední jmenované patří k nejstarším albánským městům. Z pohledu historie byste neměli vynechat ani areál Butrint, který se nachází na seznamu světového dědictví UNESCO. Jinak zvané býčí město není ale jedinou zajímavostí. V Albánii na vás čeká třeba nejdelší lanová dráha Dajti Ekspres dlouhá čtyři kilometry.

Albánské Alpy a ostatní přírodní krásy

Při průjezdu Albánií vás čekají výhledy na jedinečné vrcholy, konkrétně na hranici s Černou Horou. Tato země přináší od každého kousek. Opakem hor budou termální prameny v Benjë nebo Ohridské jezero. Romantickou plavbu s náležitým výhledem na hory vám zprostředkuje jezero Komani. Nutno podotknout, že milovníci vodních radovánek si v Albánii přijdou jistě na své.

  • Řeka Drin
  • Lurská jezera
  • Řeka Osum
  • Řeka Valbona

Do ryzí albánské přírody můžete proniknout prostřednictvím Národního parku Thethi. Spousta značených stezek vás přivede na krásná místa. Neopomínejte ani na tzv. modré oko, jak je označován pramen Syri i Kaltër. Voda odtud pak míří říčkou až do Jónského moře.

Místa ideální pro milovníky mořské hladiny a treků

Albánie pochopitelně není jen o poznávání historických měst a hor. Vydat se můžete také k pobřeží, které čítá stovky kilometrů. Užívat si budete hotelových resortů se všemi jejich službami, ale i odlehlých pláží plných klidu a soukromí. Místa jako Lukove, Ksamil, Gjipe a Jala vás o tom jistě přesvědčí.

Albánská riviéra je skutečně pestrá. Táhne se od sedla Llogar až po město Sarandë. Právě zde objevíte jedny z nejkrásnějších pláží v Albánii, a kromě jiného narazíte na přemíru bunkrů. Těch jsou po celé zemi tisíce. Ať už přijedete kamkoliv, vždy cestou narazíte na několik z nich.

Vyznavači aktivní dovolené si v této zemi přijdou rozhodně na své. Kromě relaxace na plážích se můžete věnovat i jiným činnostem.

  • Potápění v okolí ostrova Sazan
  • Trek na nejvyšší horu Korab
  • Turistika přes Valbonské sedlo
  • Dálkový trek High Scardus Trail

Chcete-li proniknout do tajů albánské kultury, navštivte městské trhy a bazary. Právě tam si vychutnáte jedinečnou atmosféru, pořídíte něco krásného a budete místním nejblíže. Populární je například trh Pazari i Ri v Tiraně.

Země orlů si vás podmaní

Albánie je skutečně krásnou a zároveň specifickou zemí, kde poznáte nové věci a na řadu z nich se musíte připravit. Například v rámci komunikace s Albánci se vám hodí informace o tom, že „ne“ u nich znamená „ano“ a naopak. Pokud chcete předejít řadě nedorozumění, nezapomínejte na to.

V Albánii budete zároveň potkávat nepřeberné množství starých Mercedesů, protože kdo nemá Mercedes, jako by nebyl. Místní obyvatelé patří k milovníkům sýrů, který očekávejte v podstatě ke každému pokrmu. Albánie se pro vás stane nejen gastronomickým, ale i kulturním zážitkem.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.