Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Nejkrásnější města Chorvatska toho nabízí více než dost

Nejkrásnější města Chorvatska toho nabízí více než dost

Plánujete-li cestu do Chorvatska, zkuste pro jednou změnu. Zacilte na poznávání vybraných měst pyšnících se malebnými uličkami, historickými památkami, jedinečnou atmosférou a ostatními zajímavostmi. Představíme vám ta turistiky nejatraktivnější města.

Záhřeb

Záhřeb, hlavní metropole Chorvatska, patří právoplatně na tento seznam. Kulturní centrum země má na svém území ty nejvýznamnější památky. Zastavit se můžete u katedrály Nanebevzetí Panny Marie, kostela sv. Marka nebo dáte přednost oblasti Gornji Grad. Historická lokalita, která na vás dýchne duchem minulosti. Odsud pak můžete pokračovat do mladšího Dolního města.

Dubrovník

Ne nadarmo je Dubrovník prezentován, jako nejpůsobivější město Chorvatska. Historické centrum, masivní hradby, spousta muzeí, galerií a proslulý letní festival. Velkým lákadlem je hlavní ulice Placa – Strada, kde se odehrává život místních. Z památek jednoznačně vede palác Sponza a Františkánský klášter. Patřičnou pozornost věnujte také kostelu sv. Spasitele z 16. století.

Trogir

Pomyslné srdce Dalmácie má své městské hradby ze 13. století a vyhlášené dlážděné uličky. Staré město, malebné zátoky a dominantní věž sv. Marka z 15. století. To je jenom malá ochutnávka populárního přímořského města, které se pyšní svým obranným systémem z dob minulých. K zaručeným tipům na výlet patří citadela Kamerlengo. Trogir se nachází přibližně 27 kilometrů od Splitu.

Zadar

Přístavní město Zadar je vyhledávané díky svému situování. Stává se výchozím bodem pro výlety do národních parků a samo o sobě nabízí krásnou architekturu a patřičný kus historie. Dokazuje to kostel sv. Donáta, náměstí Fórum a kostel sv. Vavřince. Staré město si projdete pohodlně pěšky. Pokud chcete poznávání spojit s relaxací, zavítejte do příhodné oblasti Borik. Řada památek se nachází na Národním náměstí.

Pula

Menší z chorvatských měst, které vám umožní nahlédnout do světa antických památek. Důkazem toho je historický amfiteátr, jehož nejdelší část má 132 metrů. Mezi významné památky metropole patří Vítězný oblouk rodiny Sergitů, římské fórum a pevnost. Po celodenních toulkách místními pamětihodnostmi najdete klid a odpočinek na písečné pláži Medulin. Kolem Puly je také řada menších ostrůvků a národních parků.

Split

Pomyslná jistota v seznamu chorvatských měst. Modernější metropole s historickým základem, kde si každý přijde na to své. Výchozí bod pro plavbu na Hvar, ale především působiště s řadou ohromujících pamětihodností. Jmenovat lze promenádu Riva, katedrálu sv. Domnia a slavný Diokleciánův palác. Ve Splitu nebudete ochuzeni ani o kus přírody v podobě parku Šuma Marjan.

Šibenik

Když v Chorvatsku zavítáte do jižní části Dalmácie, zaměřte se na nejstarší obec, kterou je dnešní Šibenik. Město mnoha tváří pyšnící se památkami na seznamu světového dědictví UNESCO. Pevnost sv. Mikuláše a katedrála sv. Jakuba si vás podmaní stejně, jako pestrý výběr dalších historických kostelů. Minulost zde spojíte s kulturou v podání tamních muzeí a galerií.

Omiš

Méně známé chorvatské město ležící třicet kilometrů od Splitu sází na tradice a poutavou minulost. Vychutnat si můžete kaňon řeky Cetiny. Mezi historické dominanty patří pevnosti Mirabela a Fortica. Navštívit byste měli i kostel sv. Petra, farní kostel sv. Michala a podvodní zeď Mostinu. Hlavní ulice města vás vtáhne do každodenního života místních a nabídne silný kulturní zážitek.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.