Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cesta autem do Slovinska

Cesta autem do Slovinska

Pokud hledáte zemi nejbližší Jaderskému moři, bude to Slovinsko. Ano, známá destinace, přes kterou se spousta cestovatelů přesouvá při dovolené v Chorvatsku. Nyní však můžete skončit přímo ve Slovinsku. Na relativně malé ploše je toho hodně co objevovat a ani o Jaderské moře se nemusíte ochuzovat.

Cesta autem do Slovinska nebude složitá a ve výsledku ani zdlouhavá. Lišit se bude spíše tím, z jakého českého města vyjedete. Jestli to bude Praha nebo Brno.

Pokud vyrážíte z hlavního města České republiky, bude vás čekat kratší trasa. Ideální je především pro ty, kdo jedou z jižních nebo západních Čech. Směr této cesty je následující. Praha – Linz – Salzburg – Villach – Bled.

Z Brna do Slovinska

Jestliže vyjíždíte z východních Čech nebo z Brna, bude pro vás zajímavější druhá varianta trasy. Z východu se lze k Brnu dostat prostřednictvím dálnice D1. Tato cesta je oblíbená také pro ty, kdo míří spíše na jih Slovinska. Vašimi hlavními směry se stanou města Brno – Vídeň – Graz – Maribor.

Náklady na cestu do Slovinska

Jestliže jezdíte pravidelně do Chorvatska, už asi trochu tušíte, jaké náklady vás při cestě do Slovinska čekají. Půjde o výdaje spojené nejenom s pohonnými hmotami, ale také dálničními známkami. A začít můžete hned v České republice:

  • desetidenní dálniční známka stojí 310 Kč
  • měsíční dálniční známka stojí 440 Kč
  • roční dálniční známka stojí 1 500 Kč

Vzhledem k tomu, že budete využívat také rakouské dálnice, počítejte s poplatky i v této zemi:

  • desetidenní dálniční známka stojí 9,5 EUR
  • dvouměsíční dálniční známka stojí 37 EUR
  • roční dálniční známka stojí 39,5 EUR

Nakonec přichází asi ten nejdražší výdaj při cestě autem do Slovinska. A ten představují náklady za dálniční známku v cílové destinaci, tedy ve Slovinsku. Zde je pochopitelně otázkou, kde všude se budete pohybovat, co budete objevovat a v jakých částech země chcete jezdit. Jestliže využijete i místních dálnic, počítejte s těmito cenami:

  • týdenní dálniční známka stojí 15 EUR
  • měsíční dálniční známka stojí 30 EUR
  • roční dálniční známka stojí 110 EUR

Na co si dát pozor ve Slovinsku

Ještě doplníme pár informací vhodných pro cestu z České republiky autem do Slovinska. Pokud jde o rychlostí limity jsou stejné, jako v Česku. To znamená 50/90/110/130 kilometrů za hodinu. Pakliže vyrážíte i s přívěsným vozíkem, místo 90 kilometrů za hodinu budete limitováni rychlostí 80 kilometrů za hodinu.

Vhodné je také vědět, že ve Slovinsku je povolený limit alkoholu za volantem ve výši 0,05 % pro starší řidiče 21 let s více jak dvouletou praxí v řízení. Pro mladší a nezkušené řidiče platí nulová hranice. Pozor také na prohřešky za volantem, protože ceny za vyšší rychlost, bezpečnostní pásy, přednost v jízdě nebo používání mobilu za volantem se pohybují mezi 44 až 1 200 EUR.

Porovnání nákladů na cestu do Slovinska

Pro větší přehlednost ještě uvedeme detailní srovnání obou dvou tras, a to z pohledu vzdálenosti, přibližné délky jízdy a výsledných cenových nákladů. Tyto orientační ceny se vztahují na týdenní dovolenou. V potaz je brána průměrná spotřeba vozu 7 litrů na 100 kilometrů.

Trasa Poplatky Náklady na benzín Celková cena tam a zpět Čas Vzdálenost
Z Prahy 818 Kč 2 600 Kč 6 018 Kč 8 hodin 811 km
Z Brna 818 Kč 2 400 Kč 5 618 Kč 7,5 hodiny 752 km
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.