Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Vysočiny
Zdroj: Pixabay

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Vysočiny

Žďárské vrchy, Českomoravská vrchovina, Posázaví, ale i města jako Telč nebo Třebíč, to vše a mnohem víc tvoří krásnou Vysočinu. Procházet se mezi přírodními a historickými skvosty je kouzelný zážitek, ale prohlédnout si je z pořádné výšky je to pravé ořechové. Vydejte se po stopách vysočinských rozhleden a poznejte další z malebných českých krajů.

Pípalka Křemešník

Vojensko-komunikační věž na vrcholu Křemešník nese nevšední jméno Pípalka. To ale neodkazuje k několika satelitům zdobících její vrchol, jak by vás mohlo na první pohled napadnout, nýbrž k předsedovi pelhřimovského KČT Pavlu Pípalovi, který se zasadil o její vznik. Rozhledna zde stojí od roku 1992 a první turisté na ní vstoupili 3. června 1993 v rámci křemešnické poutě. 

Pípalka se řadí k těm vyšším rozhlednám u nás. Měří 52 metrů a vyhlídková plošina se nachází ve 40 metrech. Po zdolání 205 schodů se dočkáte kruhového výhledu na Českomoravskou vrchovinu a poutní kostel Nejvyšší Trojce. 

Okolo vrcholu Křemešník vede 3 km dlouhá naučná stezka, která vás poučí o místní krajině a jejích památkách. V zimních měsících je svah Křemešníku oblíbenou sjezdovou tratí a zdejší lesy lákají nadšené běžkaře. 

Otevřeno:

  • duben – červen, září a říjen: během víkendů a státních svátků od 10:00 do 17:00 (v případě zvýšeného zájmu je otevřeno i po 17:00)
  • červenec a srpen: denně od 10:00 do 17:00.
  • za nepříznivého počasí zavřeno

Vstupné:

  • základní: 25 Kč
  • děti do 10 let: 10 Kč

Rozhledna Rosička

Žďárské vrchy jsou jednou z posledních oáz panenské přírody u nás. Prohlédnout si je v celé jejich kráse můžete díky rozhledně Rosička. Stojí na stejnojmenném kopci nedaleko obce, která rovněž nese jméno Rosička. Dříve zde byla věž sloužící jako maják letecké navigace, která ale nepřežila druhou světovou válku. Nahradila jí menší dřevěná rozhledna a v roce 2001 dnešní Rosička.

Rosička patří k těm mladším celokovovým rozhlednám, které zároveň slouží jako telekomunikační věže. Díky tomu také měří 42 metrů. Na vyhlídkovou plošinu narazíte už v 24 metrech. Vede na ní 140 schodů. Pro jejich zdolání je většinou největší motivací nádherný výhled právě na ony Žďárské vrchy. Všimnout byste si měli ale také Českomoravské vrchoviny, Posázaví, Železných hor, Melechova nebo Javoři. 

K rozhledně vede cyklostezka Posázavský okruh, po které si můžete udělat příjemnou procházku.

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Rozhledna Fajtův Kopec

Dáma z oceli by bylo výstižné pojmenování pro rozhlednu tyčící se na Fajtově Kopci. Za stavbou ve tvaru šroubovice DNA stojí uznávaný architekt Václav Havlíček. Rozhlednu navrhl na míru speciálně pro Fajtův Kopec ve Velkém Meziříčí. Musíme uznat, že odvedl skvělou práci. Oblé bílé křivky vyčnívají z okolního prostředí a jsou bezpochyby hlavní dominantou široko daleko nejen ve dne, ale i v noci. V nočních hodinách rozhledna hraje všemi barvami díky přidanému osvětlení. 

Stavba je vysoká 36 metrů a na její vrchol se dostanete díky 175 schodům. Zajímavostí je, že každý ze schodů někomu patří. Na stavbu rozhledny mohl kdokoli přispět prostřednictvím kopě jednoho schodu, na které je dnes zveřejněno jeho jméno. 

Rozhledna samozřejmě nabízí krásné výhledy na Velké Meziříčí a jeho okolí, ale mimo to také nevšední pohled směrem k dálnici D1. 

Otevřeno:

  • denně od 5:00 do 22:00

Vstupné:

  • 20 Kč
  • Vstupné se platí v automatu, který přijímá bankovky v maximální hodnotě 200 Kč. 

Oslednice u Telče

Už od konce 19. století zdobila vrchol Oslednice vždy nějaká rozhledna. Nejprve šlo o věže dřevěné, které se jen tak tak dostávaly nad koruny stromů. Na přelomu milénia vzrostla v okolí potřeba posílení signálu mobilních telefonů, díky čemuž vznikla současná železná konstrukce. Téměř 35 metrů vysoká věž byla zároveň zpřístupněna jako rozhledna. 

Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 31 metrů a vede na ni 175 schodů. Moudří jistě tuší, že rozhledna poskytuje výhledy především na malebném město Telč. Dohlédnout lze ale také do Dačic nebo k hradu Roštejn. 

Zajímavostí je, že téměř identickou kopii Oslednice najdete i na vrcholu Vysoká u Kutné hory

Otevřeno: 

  • duben, květen, září, říjen: sobota, neděle od 10:00 do 16:00
  • červen - srpen: úterý - neděle od 10:00 do 17:00
  • listopad - březen: po dohodě s provozovatelem (10 a více osob)

Vstupné:

  • dospělí: 15 Kč
  • děti: 10 Kč

Rozhledna Mařenka

Hledáte-li krásné výhledy na Třebíčsko, pak by rozhledna Mařenka měla být jasnou volbou. 30 metrů vysoká kráska tyčící se v nadmořské výšce 711 metrů už zlákala nejednoho kolemjdoucího. 

Rozhledna vznikla teprve nedávno, v roce 2012. Historie jejího jména je ale mnohem delší a mnohem smutnější. Patřilo dívce, kterou na tomto místě v roce 1689 zamordovali loupežníci. Na její památku zde leží smírčí kámen s křížem a kdysi zde stávala i kamenná rozhledna, kterou strhla bouřka.

Dnešní Mařenka je mnohem bytelnější. Tvoří jí devítimetrový podstavec obložený kamenem, ze kterého stoupá točité schodiště zdobené dřevěnými prvky. Kromě Třebíčska si z vrcholu rozhledny prohlédnete krajinu České Kanady, Telčsko nebo nejvyšší vrchol Českomoravské vrchoviny, Javořici. Za opravdu dobré viditelnosti je vidět Pálava, a dokonce střecha chrámu sv. Štěpána ve Vídni, nebo vrcholky rakouských Alp.

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Karasín

Poslední místo na našem seznamu nejkrásnějších rozhleden Vysočiny si vybojovala zděná rozhledna Karasín. Stojí na kopci Přední skála v krásné krajině severovýchodní části kraje. Chlubí se pro rozhlednu atypickou konstrukcí, kterou lze přirovnat k funkcionalistickému stylu. 

Vyhlídková plošina se nachází ve 25 metrech nad zemí a vede na ní 128 schodů. Z ochozu lze spatřit sousední rozhledny Babylon, Horní les, Milenka a Babí lom. Z historických pamětihodností uvidíte například zříceninu Zubštejn nebo krásný kostelík v obci Vítochov. A samozřejmě celou řadu přírodních krás jako Devět skal, Javořici, Křižanovskou pahorkatinu, Arnolecké hory, Svrateckou hornatinu, Žďárské vrchy a další.

Do budoucna je v plánu v okolí rozhledny vybudovat rozsáhlý sportovní a rehabilitační areál, jehož součástí budou penziony, vodní rehabilitační i relaxační centrum a další zázemí pro turisty. V současnosti zde ve vybraných dnech funguje alespoň stánek s občerstvením. 

Otevřeno:

  • rozhledna: denně od 9:00 do 19:00
  • občerstvení: během prázdnin od 10:00 do 17:00 (při špatném počasí zavřeno)

Vstupné: 

  • zdarma
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.