Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Jihomoravského kraje
Zdroj: Pixabay

Česko z ptačí perspektivy – nejkrásnější rozhledny Jihomoravského kraje

Dominantami jižní Moravy jsou chráněná krajinná oblast Pálava a město Brno. Její ozdobou se stal Lednicko-valtický areál. To vše a mnohem víc poznáte díky několika vhodně umístěným rozhlednám, které vám naservírují tuto kouzelnou krajinu na stříbrném podnose. 

Minaret Lednice

Králem mezi vyhlídkami Jihomoravského kraje je minaret v Lednicko-valtickém areálu. Jednak dosahuje na rozhlednu úctyhodné výšky 60 metrů, ale hlavně je jedinečnou stavbou nejen na Moravě, ale i v celé České republice. Minaret v Lednici je totiž největší stavbou svého druhu v neislámské evropské zemi. 

Minaret, zvaný také Turecká věž, nechal zbudovat Alois Josef I. na přelomu 18. a 19. století podle plánů architekta Josefa Hardtmutha, který údajně vypracoval projekt přes noc.

S výstavbou se pojí ještě jedna pověst. Dělníci prý nedůvěřovali velkému vřetenovému lešení, které bylo k výstavbě takto vysoké věže nezbytné. Aby se přestali bát, vyjel desátník jezdeckého pluku na vrchol lešení na koni. 

Spodní část minaretu tvoří osm bohatě zdobených místností. Na stěnách najdete citáty z Koránu a prostor částečně vyplňují zbytky původního vybavení z 19. století. Z vyhlídkové plošiny v nejvyšším patře se vám naskytne výhled na celý Lednicko-valtický areál, Bílé Karpaty a Pálavu. 

Otevřeno:

  • duben a září: od úterý do neděle
  • květen – srpen: denně

Vstupné:

  • základní: 80 Kč
  • snížené: 60 Kč
  • děti do 6 let: zdarma

Rozhledna Maják

Rozhledna Maják sama jako skutečný maják nikdy nesloužila. Vznikla teprve v roce 2012 z iniciativy tří okolních obcí a své jméno získala po majáku, který za 1. republiky stával na jejím místě. 

Novodobou ocelovo-dřevěnou konstrukci hledejte na Přítlucké hoře mezi obcemi Přítluky, Zaječí a Rakvice. Hora se tyčí do nadmořské výšky 292 metrů a samotná rozhledna měří necelých 28 metrů. Na vyhlídkovou plošinu vede točité schodiště o 108 stupech, které vás dostane k nádherným výhledům na oblíbenou Pálavu, ale i sousední Rakousko. Konkrétně vyhlížejte nejvyšší vrchol Pálavských vrchů Děvín nebo Nové Mlýny. Ani pohled na obyčejné vinice vás ale jistě neomrzí.

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Akátová věž

V okolí Brna vyrazte na vrchol Výhon, kde od roku 2009 stojí necelých 18 metrů vysoká kráska z akátového dřeva. Rozhledna se stala součástí většího projektu obyvatel nedalekých Židlochovic. Společně s ní postavili několik přístupových cest na vrchol kopce a naučnou stezku, která se věnuje historii města.

Vyhlídková plošina se sice nachází v necelých 15 metrech, i tak ale poskytuje krásné kruhové výhledy do okolí. Z ptačí perspektivy si prohlédnete Židlochovice, Rajhrad, Vojkovice i velkou část Brna a jeho okolí. Z přírodních krás to bude Drahanská vrchovina, Pracký kopec nebo Pálava.

K rozhledně se dostanete pouze pěšky. Vjezd motorových vozidel je výslovně zakázán.

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Rozhledna Hustopeče

Znáte jednu z největších botanických rarit jižní Moravy? Jsou jí mandloňové sady. Právě mezi mandloněmi v roce 2012 vyrostla ocelová rozhledna Hustopeče. 

Mandloně vyžadují teplo, a proto se v Evropě pěstují převážně ve Středomoří. Hustopečské sady jsou tak raritou nejen u nás, ale i v celé střední Evropě. Na ploše čtyřech hektarů roste přibližně 1200 stromů. Ten nejkrásnější pohled na ně se vám naskytne v dubnu a květnu, kdy jejich koruny zdobí stovky růžových mandloňových květů. Kromě sadů si ze 14 metrů vysoké rozhledny dobře prohlédnete také Pálavské vrchy. 

Sadem pod rozhlednou vede turistická naučná stezka s pěti informačními tabulemi a čtyřmi dřevěnými posezeními. Dalším příjemným překvapením jsou místní ovce, které spásají trávu. Celé sady jsou totiž udržovány v rámci ekologického zemědělství. 

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma 

Slunečná u Velkých Popovic

V nadmořské výšce 225 metrů se tyčí rozhledna, která na první pohled vypadá, že se kácí. To ale jen mate nevšední konstrukce. 18,6 metrů vysokou rozhlednu najdete u Velkých Popovic na vinařské trati Nadzahrady. Rozhledna byla navržena tak, aby připomínala keř vinné révy. 

Po zdolání 75 schodů se dostanete na vyhlídkovou plošinu v 15 metrech. Orientaci vám usnadní panoramatické mapy. Na první pohled ale jistě poznáte Lednicko-valtický areál, kterému dominuje Lednický zámek a výše zmíněný minaret. Dále spatříte Pálavu s typickými vinicemi, na západě se zalesknou Mušovská jezera a za dobré viditelnosti z dálky vykouknou vrcholky rakouských AlpVídeň.

Výlet vám zpestří vinný sklípek, který najdete přímo pod rozhlednou, a na památku si budete moct koupit pár drobností ve stánku se suvenýry. 

Otevřeno:

  • celoročně

Vstupné:

  • zdarma

Menšíkova rozhledna u Ivančic

Kde jinde by měla stát rozhledna oblíbeného herce Vladimíra Menšíka než u jeho rodných Ivančic. Moderní stavbu z roku 2006 najdete konkrétně u sousední obce Hlína. 

Na jejím místě stávala rozhledna již na počátku minulého století. Ta byla shodou okolností nejstarší rozhlednou jižní Moravy. V roce 1939 jí nahradila dřevěná triangulační věž, která sloužila k měření stejně jako k výhledům do okolí. Dožila se však jen svých pátých narozenin. Až v roce 2005 byl položen základní kámen současné rozhledny.

Rozhledna stojí v nadmořské výšce 450 metrů a měří 22 metrů. Z vyhlídkové plošiny, na kterou vede 96 schodů, dohlédnete na Pálavské vrchy, Bílé Karpaty a za příznivého počasí až na vrcholky rakouských Alp. 

Otevřeno:

  • březen – červen, září a říjen: během víkendů a státních svátků od 10:00 do 17:00
  • červenec a srpen: denně mimo pondělí od 10:00 do 17:00
  • listopad – únor: v neděli od 13:00 do 15:00

Vstupné:

  • základní: 20 Kč
  • děti do 6 let: zdarma
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.