Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty středních Čech

Kam vyrazit v době koronavirové? Přírodní skvosty středních Čech

I když je situace kolem koronaviru všelijaká a omezuje nás v mnoha směrech, neměli bychom zapomínat na přírodu a zajímavosti kolem. Právě výlety, túry a relaxace na pozoruhodných místech vás nabije dostatečným množstvím energie a přinese spoustu nových zážitků. Tentokrát se můžete vydat do středních Čech, konkrétně na Křivoklátsko, Kokořínsko, do Českého ráje a k Vltavským přehradám a vyhlídkám.

Křivoklátsko

O malebnosti Křivoklátska jistě nemá cenu pochybovat, což ostatně dokazuje zanesení této oblasti na seznam UNESCO. Tato lokalita je v relativní blízkosti od Prahy a rozkládá se v kaňonovitém terénu řeky Berounky. K vyhledávaným turistickým trasám patří ta ze Skryjí ke Skryjským jezírkům, kde si od společnosti a lidí odpočinete v křivoklátských lesích.

Křivoklátsko je zajímavé i díky středověkým stavbám, na které můžete vyrazit na vyvýšeninách a kopcích. S touto chráněnou krajinnou oblastí se pojí hrad Točník, Křivoklát, ale také okouzlující zámek Zbiroh. Z hlediska historie si na své přijde určitě každý. Příjemná atmosféra na turisty čeká i na Hamousově statku, kde se v červenci koná řemeslnický jarmark. Trochu více napětí můžete zažít na strašidelném Krakovci.

Jestliže patříte do kategorie nadšených turistů a milujete výzvy, vydejte se ze Zdic směrem na Vraní skálu, kam vede zhruba sedmikilometrová stezka. Odtud je to jenom kousek na Buližníkový hřeben, odkud budete mít část Křivoklátska, jako na dlani.

Na Křivoklátsku to bude hlavně příroda, která vás ohromí svou krásou. Dokazují to Roztocké vodopády, oblast zvaná U Eternita nebo Stříbrný luh. Nezapomínejte ani na lokalitu u Týřova, kde se nad Berounkou tyčí krásné tisy.

Kokořínsko

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko je jako stvořená pro ty, kdo chtějí poznat Máchův kraj. Z tamních lesů vylézá spousta pískovcových skal, převisů a nejrůznějších útvarů. Krajem můžete putovat mezi jednotlivými z nich. Jsou to Apatyka, Čertovy hlavy, Krápník, ale také známé skalní Bludiště 2,5 kilometru od Mšena.

O krásný výlet se spoustou přírodních zážitků se postará Cinibulkova stezka, která vás provede nejenom zmiňovaným Bludištěm, ale také kolem zvaných skalních útvarů Prolezovačky, Obraznice, Průsečná skála, Obří hlava a žába. Těmi nejznámějšími pískovcovými sloupy jsou Pokličky.

Kokořínsko pochopitelně ukrývá řadu dalších dominant. Během letních nebo podzimních procházek si udělejte čas na návštěvu umělé jeskyně s reliéfy zvané Klácelka. Zajímavostí je ručně tesaná jeskyně Klemperka situovaná v Šemanovickém dole. Lokalita Vrdobol naopak ukrývá jeskyni zvanou Partyzánská.

Na Kokořínsku se nemusíte pohybovat jenom mezi skalami. Příznivci historie si mohou udělat čas také na gotický hrad Bezděz nebo romantickou zříceninu Helfenburk. Tajuplná atmosféra čeká na hradě Houska. Zmínka by měla padnout i o skalním hradu Jestřebí a o hradu Kokořín.

Český ráj

Český ráj je inspirativní lokalitou ve středním Pojizeří. Chráněná krajinná oblast, která je pro své zajímavosti vyhledávaným turistickým cílem. Tímto územím vede jedna z nejznámějších stezek označovaná jako Zlatá stezka Českého ráje. Nadšeni z tamních krás budete v létě i v zimě.

Když si naplánujete výlet do Českého ráje, spatříte řadu inspirativních oblastí. A začít můžete třeba u historických staveb. Jedna z nejznámějších zřícenin je hrad Trosky. Ten představuje pomyslný symbol této lokality. Patřičnou dávku historie lze čerpat i z ostatních zajímavých cílů, jakými jsou například hrad Kost, zámek Hrubá Skála, hrad Valdštejn, zámek Sychrov a hrad a zámek Staré hrady.

Turistika v Českém ráji je primárně spojena s jedinečnou přírodou a pískovcovými skalami tyčícími se z tamních lesů. Jednou z nejznámějších oblastí jsou bezpochyby Prachovské skály nabízející řadu cest a okruhů. Vypravit se můžete na nejvyšší horu této oblasti zvanou Kozákov, na Příhrazské skály nebo dáte přednost Drábským světničkám. Při odjezdu z Českého ráje budete ještě dlouho vzpomínat na modlitebnu Hynšta a Kobylí hlavu.

Na Českém ráji je krásné to, že si zde každý najde to své. Někoho zaujmou Bozkovské dolomitové jeskyně, jiný se zase vydá na Riegrovu stezku táhnoucí se ze Semil, přes Bítouchov a údolí Jizery do Pospálova. Část úseku vede po vysuté galerii nad řekou. V této chráněné krajinné oblasti můžete zvolit i jiná působiště jako obec Sedmihorky, Malou Skálu, Kopicův statek, Klokočské skály, zříceninu hradu Rotštejn nebo si uděláte výlet do města loupežníka Rumcajse, kterým je Jičín.

Vltavské přehrady a vyhlídky

Výlety do středních Čech lze plánovat také v kombinaci s vodními plochami. Vzhledem k tomu, že tímto krajem protéká dominantní řeka Vltava, jsou vltavské přehrady jasnou volbou. Krásné prostředí nabízí Vranská přehrada kousek od Sázavy. Své osobité kouzlo má také Štěchovická přehrada. Tou nejznámější bude bezpochyby Slapská přehrada. Ta má hráz dlouhou 260 metrů.

Na Vltavu se můžete zadívat i z ptačí perspektivy. Vybízí k tomu spousta vyhlídek podél této řeky. Tou asi nejznámější je vyhlídka Máj, ze které lze pohlédnout na řeku ve tvaru podkovy. Nachází se nad kopcem zvaným Na Vrchovnici. Své jedinečné kouzlo mají pochopitelně i jiné vltavské vyhlídky, odkud uvidíte Vltavu ve spojení s romantickým krajinným rázem. Výlet si udělejte na vyhlídku Třeštibok, Bednář u Teletína, Rybaňskou vyhlídku a Smetanovu vyhlídku. Putování kolem řeky Vltavy zakončete v národní přírodní památce Medník nebo si projděte naučnou stezku Svatojánské proudy. Uvidíte, že střední Čechy vám velice rychle přirostou k srdci.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.