Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Co je dobré vědět o Ramadánu a na jaké datum připadá v roce 2023?

Co je dobré vědět o Ramadánu a na jaké datum připadá v roce 2023?

(Po)jedete do muslimské země v období Ramadánu? Pak návštěvu dobře zvažte. Zatímco někteří turisté si postní měsíc pochvalují, jiní nadšení s místními nesdílí. Co je to Ramadán a na co se připravit, vyrážíte-li na dovolenou zrovna v tomto čase?

Co je to Ramadán?

Ramadán je pro muslimy nejdůležitějším svátkem, ke kterému se váže půst. Postní měsíc začíná každý rok v jinou dobu, a to kvůli islámskému lunárnímu kalendáři, který je o 11 dní kratší než gregoriánský

Postní období je v islámských zemích spojeno s vírou, očistou a duchovním souzněním. Pro muslimy to znamená, že od východu slunce až do setmění nesmí jíst, pít a ani kouřit, naopak celý den se modlí a čtou verše Koránu. Zapovězený je také milostný akt či hádky a pomluvy. Připadne-li svátek na letní měsíce, kdy je horko a dny jsou delší, není vůbec lehké postní období zvládnout. 

Jaká pravidla platí pro turisty v období Ramadánu?

Nejčastěji se zahraniční turisté střetnou tváří v tvář se sváteční atmosférou Ramadánu v Egyptě, ve Spojených arabských emirátech, v Tunisku, v Turecku nebo v Ománu.

Turisté ale nemusí zvyky Ramadánu striktně dodržovat, přesto je dobré příliš neprovokovat. Na veřejnosti tak není doporučováno jíst, pít a kouřit, v některých zemích byste se mohli dočkat pokuty nebo dokonce i vězení. Navíc počítejte s tím, že některé restaurace, bary a kavárny mohou mít zavřeno, popřípadě poskytnou jen omezenou nabídku jídel a nápojů.

Na veřejnosti byste neměli ani žvýkat nebo chodit nevhodně oblečení. Už jen z úcty k tradicím je dobré volit konzervativnější oblékání, pro ženy tak platí dlouhý rukáv, pro muže dlouhé kalhoty. Dobré je vyhnout se také projevům náklonnosti.

Většiny hotelových resortů se ale žádná omezení a doporučení netýkají, pro turisty je tak v komplexech připraveno všeho dostatek. 

Po setmění se dočkáte atmosféry, kterou zažijete jen při Ramadánu

Někteří cestovatelé si záměrně plánují dovolenou v období Ramadánu, protože chtějí zažít tu nezaměnitelnou atmosféru. Města jsou slavnostně vyzdobena a nasvícena, po západu slunce se pak ulice doslova zaplaví místními, kteří vyráží s rodinou a přáteli na jídlo. Právě večer totiž začíná takzvaný iftár, kdy muslimové hodují, nakupují a schází se. Jejich prvním jídlem po celodenním  půstu jsou datle a voda nebo mléko.

V restauracích je po setmění jídlo podáváno formou bufetových stolů, každý si tak může naložit podle svého. Vyrazíte-li večer do ulic i vy, snadno se můžete objevit mezi místními v jedné z restaurací. Lidé v období Ramadánu rádi také hostí a ke stolu zvou turisty. Takže pozve-li vás někdo na "iftár", sluší se pozvání přijmout.

Na kdy připadá termín Ramadánu:

  • 2023: 23. března - 21. dubna
  • 2024: 11. března - 9. dubna
  • 2025: 1. března - 30. března
  • 2026: 18. února - 19. března
  • 2027: 8. února - 9. března
  • 2028: 28. ledna - 26. února
  • 2029: 16. ledna - 14. února
  • 2030: 6. ledna - 4. února
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.