Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Dalších 16 tipů na běžkařské trasy pro každého
Zdroj: Pixabay

Dalších 16 tipů na běžkařské trasy pro každého

Tolik možností, a tak málo času. Zima je pomalu za námi, ale pár výletů na běžkách ještě stihnete. Ulehčíme vám výběr. Níže najdete nejoblíbenější trasy, ze kterých si vybere začátečník, rekreační běžkař i profesionální sportovec. 

Orlické hory

Orlické horyFoto: Facebook - Orlické hory; odkaz: www.facebook.com/regionorlickehory

Orlické hory jsou prý dominantou východních Čech. V zimních měsících je můžete poznat projížďkou po jejich nejvyšších hřebech nebo v klidných nížinách. Jako jedny z mála hora nabízí osvětlený okruh pro noční běžkování.  

  • Po jejich hřebeni – nejoblíbenější je lyžařská magistrála Jiráskova horská chata. Jako výchozí bod zvolte Říčky. 
  • Orlickohorská běžkařská magistrála – tvoří ji více než 200 km tras různých náročností. Na své si přijdou příznivci mírnějších kopců o milovníci strmých hřebenů hor. 
  • Nejdelší osvětlený okruh pro běžkaře – měří 4,5 kilometru. Najdete ho V Orlickém Záhoří na Rychnovsku.

Žďárské vrchy

Žďárské vrchyFoto: Facebook - Žďárské vrchy - daleké výhledy; odkaz: www.facebook.com/Žďárské-vrchy-daleké-výhledy-301784226824645

Ani obyvatelé Vysočiny a Pardubického kraje nemusí za zimním sportem cestovat příliš daleko. Projedou si zdejší nejkrásnější oblast, kterou jsou Žďárské vrchy

  • Okolí Žďáru nad Sázavou – trasa vede od železniční stanice Olešná okolo Pasecké skály a rybníků Medlov a Sykovec do Třech Studní.
  • Z Čachnova do Poličky – okružní cesta začíná u železniční stanice Čachova a pokračuje k zámečku Karlštejn. Odtud můžete pokračovat do Poličky nebo do Křížánek. 
  • Ždárskými vrchy – necelých 30 km dlouhá trasa vás provede centrem Žďárských vrchů. 

Šumava

ŠumavaFoto: Facebook - NP Šumava; odkaz: www.facebook.com/npsumava

Na jihu Čech vás čekají projížďky největším národní parkem České republiky, Šumavou. Z jednoho konce na druhý vás dostane Šumavská magistrála, srdcem Šumavy prochází trasa z Modravy k Březníku a v nejvyšších vrcholech najdete pravou běžkařskou klasiku.  

  • Šumavská magistrála – protíná celou Šumavu od Železné Rudy až k Lipnu. Je dlouhá přibližně 140 km. 
  • Z Modravy k samotě Březník – trasa protíná centrální část Šumavy. Vede kolem Modravské slatě, osady Filipova Huť. 
  • Ze Zadova na Kvildu – je běžkovou klasikou na Šumavě. Dobře udržovaná stopa vede nejvyšší částí šumavských plání, kde často trénovala i česká sportovkyně Kateřina Neumannová. 

Broumovsko

BroumovskoFoto: Facebook - Broumovsko; odkaz: www.facebook.com/Broumovsko

Královehradecké Broumovsko se proslavilo díky svým Adršpašsko teplickým skalám. V zimních měsících zde však najdou využití i běžky. Projeďte se podél česko-polské hranice nebo navštivte Teplice nad Metují.

  • Javoří hory – 31 km dlouhá trasa vede po česko-polské hranici. Krásné výhledy jsou ale vykoupeny náročnými výstupy a převýšením. 
  • Okruhy kolem Adršpachu a Teplic nad Metují – mezi místními trasami vyčnívá například trať Ozvěny nebo okruh pod Křížovým vrchem. Ty delší vás dostanou až do Teplic po Supí nebo Zdoňova. 

Slavkovský les

V severní části Karlovarské vrchoviny se rozkládá chráněná krajinná oblast známá jako Slavkovský les. Na běžkách se tu můžete projíždět klidnou přírodou nebo vyrazit za odpočinkem do Mariánských Lázní

  • Národní přírodní rezervace Kladské rašeliny – nenáročná trasa protíná Slavkovský les a tichou krajinu Kladských rašelinišť. 
  • Z Mariánských Lázní na Kladskou – se sněhovou nadílkou se zde můžete těšit celkem na 90 km upravovaných běžkařských stop. 

Jeseníky

Jeseníky

Trávíte-li víc času na Moravě, konkrétně v Olomouckém nebo Moravskoslezském kraji, potěší vás běžkařské trasy v Jeseníkách. Ty nejznámější vedou na zdejší nejvyšší horu Praděd nebo po hřebenech Hrubého Jeseníku. 

  • Z Červenohorského sedla na Praděd – Červenohorské sedlo je výchozím bodem hned pro několik běžkařských tras. Tou nejoblíbenější je cesta na Praděd. 
  • Jesenická lyžařská magistrála – jsou pro ni typické hluboké lesy i holé pláně, které poskytují krásné výhledy do okolí. Objevíte zde jednoduché cesty pro začátečníky i náročnější výstupy. 
  • Běžkařská trasa Skřítek – Hvězda – 25 km dlouhá trasa vede po jihovýchodním hřebenu Hrubého Jeseníku. Trasa je strojově udržována. 
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.