Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Strašidelné hrady a zámky České republiky
Zdroj: Pixabay

Strašidelné hrady a zámky České republiky

V České republice se nachází spousta hradů a zámků, se kterými je spojena dlouhá a mnohdy velice zajímavá historie. Obvykle to dokazují různé fascinující příběhy a pověsti. Některé z nich zmiňují i strašidelné postavy. Těžko říct, co je pravda a o co se postarala lidská fantazie.

V každém případě vám přinášíme několik zajímavých tipů na návštěvu českých hradů a zámků, se kterými se pojí ony strašidla nebo tajemné příběhy. Váš budoucí výlet tak může být značně okořeněn.

Nejstrašidelnější hrad Kašperk

Mezi mnohými je označován jako nejstrašidelnější hrad v Čechách. Je to určitě tím, že se s ním pojí hned dvě tajemné pověsti. Ta první je o opilých kostlivcích. Ti se prvý schází v severní věži. Tato komnata byla v 17. století opravdu vyhrazena pro tyto účely. Z věže se vždy rozléhaly zvuky a cinkání skleniček. Tyto bujné radovánky utichly po půlnoci.

Druhá pověst se týká lesních přízraků. Jde o pohanskou bohyni s názvem Swiza, která se v lesích kolem hradu pohybuje ve vlčí kůži. Ten, kdo ji potká by ji měl prokázat úctu, jinak záhy zkamení. A ještě jedna pověst pro doplnění. Nad ránem je kolem Kašperku slyšet dusot koní s ohnivou oháňkou. Jezní zde zakletý pán.

Tajemná legenda o hradu Střekov

Když se vydáte do Ústí nad Labem, dostane se vám příležitosti navštívit další z tajemných hradů. Je to Střekov, který je spojen s nešťastnou láskou. Tehdejší hradní pán zde nechal umučit hladem nápadníka své dcery. Zavřel ho do věže, kde zemřel. Ona pak skočila z útesu do řeky.

Od té doby je zde slýcháván její nářek. Za deštivého počasí se dokonce její duch šplhá k samotné věži hradu Střekov. S tímto nešťastným osudem je spjata i jedna květina rostoucí na tomto místě pouze tři týdny v roce. Je to Tařice.

Hrad Trosky a pověst o bráně do jiného světa

Pekelných bran ve spojení s hrady se v České republice nachází více. Dokazuje to například hrad Trosky. Ještě, než jej nechal vystavět Karel IV., v dřívějších dobách ho navštěvovali Keltové. A to z jediného prostého důvodu. Na tomto místě se nacházel vstup do dalších světů v podobě 600 metrů hluboké průrvy. Tím druhým světem bylo peklo.

Právě zde byl vybudován hrad. Nutno podotknout, že v souvislosti s pekelnou branou je často zmiňováno jezírko v podzemí.

Ztracený poklad ve Starých Hradech

Staré Hrady jsou často navštěvovaným místem v Královehradeckém kraji. Málokdo však tuší, jaká pověst se o nich traduje. V dobách křižáckých výprav si zde několik templářů ukrylo zlaté valouny z cest. V rámci udržení tajemství pobili všechny kopáče. Po čase, když chtěli zlato vykopat a narazili právě na jejich duchy, kteří se jim pomstili strašnou a bolestivou smrtí. Mnozí odborníci však zpochybňují to, že zde templáři vůbec žili.

Od té doby se říká, že na hradě a zámku Staré Hrady se nesmí kopat, jinak takového člověka čeká stejný osud, jako zmíněné mnichy templářů.

Peklo na hradě Houska

Středočeský hrad Houska mnohé udivuje už svým situováním a provedením. Zvláštní je například to, že vznikl na místě, kde není zdroj žádné vody. Stavba pak působí dojmem, jako by chránila spíše okolní svět před tím, co se skrývá uvnitř. Ne nadarmo se říká, že pod hradní kaplí je pomyslný vchod do pekel a samotná podzemí jsou plná divných stvoření. Ten, kdo byl spuštěn do průrvy byl za několik okamžiků vytažen s děsem v očích a o mnoho let starší.

Pokud se vydáte k hradu v noci, budete odháněni duchem černého mnicha bez obličeje, který je varováním toho, že zde byste noc trávit rozhodně neměli. S Houskou se pojí i pověst o vojákovi Orontovi, jenž měl černou slepičku. Ta mu zajišťovala nesmrtelnost. S požehnáním čarodějnice však dva myslivci Oronta zabili, a to i díky tomu, že u sebe tuto slepičku neměl. Od té doby zde bloudí černý stín.

Duch na hradě Pernštejn

Pokud se během putování po českých hradech vydáte na Perštejn, možná zde spatříte bílou a vlastně i černou paní. Jde o ducha slečny Adléty, která musela na službu na jiný hrad, kde otěhotněla. Po návratu ale těhotenství tajila a jednoho dne se propadla do země. Od té doby se na Perštejnu zjevuje její duch.

Ten však nemá za cíl strašit, jako spíše předvídat. Pokud uvidíte Adlétu v bílých šatech, potom je nositelem dobrých zpráv o budoucím novorozenci. Opačnou zprávu přináší Adléta v černých šatech, čímž předpovídá smrt.

Zelená paní z hradu Helfštýn

Moravský hrad Helfštýn se pojí například s pověstí o zelené paní. V tehdejších dobách zde žil Jan Messenpeck, který často praktikoval právo první noci. Jednoho dne unesl přímo z veselky dívku jménem Anežka. Ta se však raději zabila skokem do hlubokého jezírka u hradu a proklela ho. Jezírko rázem zezelenalo a od té doby chodí po hradě její duch. Zelená paní za sebou nechává zelenou šmouhu na zdi. Když se jí dotknete, údajně vám přinese štěstí.

Hrad Helfštýn má i druhou strašidelnou pověst. O černém kocourovi. Tehdejší pán nechtěl provdat svou dceru Lidmilu chudému Ganelunovi. Ten byl vyhnán z hradu a potkal černého mluvícího kocoura. Za pomoci čár a kouzel se dostal opět na hrad a získal ruku své milé. Ovšem pod příslibem oběti prvního novorozeného syna. Když jejich synovi bylo dvanáct let, našli jej mrtvého a sami se poté také zabili. Od té doby duch Ganeluna bloudí po hradě.

Opuštěný hrad Kostomlaty

Hrad Kostomlaty má být proč opuštěný. Straší zde totiž duch Jakoubka z Vřesové. Ten v roce 1434 dobyl tento hrad. Během bitvy u Lipan však zradil své husitské bratry a přešel na stranu Zikmunda. Legenda praví, že po jeho smrti se začal jeho duch zjevovat v podobě zrádce, tedy s černou skvrnou známého kalichu na čele. Údajně proto je hrad Kostomlaty několik století opuštěný.

Záhadný hrad Zvíkov

Hrad Zvíkov leží na Orlické přehradě v Jihočeském kraji. I tato překrásná historická stavba se pojí s jitou tajemností a záhadou. Právě na tomto hradě ve své době Karel IV. schovával korunovační klenoty. Kolem nich se vytvořila velká energie, která je svým způsobem chránila. Někdo tuto energii označuje, jako raráška, jenž občas znepříjemní požitek turistům ještě v dnešní době.

A to tak, že kazí fotografie a videa pořízená na hradě Zvíkov. Snaží se rozmazat pořízené snímky. Zároveň se na tomto působišti podstatě rychleji vybíjí baterie mobilních telefonů, kamer a ostatních zařízení.

Bílá paní z Jindřichova Hradce

Asi nejznámější bílou paní v České republice je ta, která se zjevuje na státním hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Jde o paní Perchtu z Rožmberka. Ta byla provdána Janu z Lichtenštejnska. Tehdy Rožmberkové neodevzdali věno v dohodnuté výši a Jan se své manželce celý život mstil a trápil lid. Když po ní chtěl odpuštění na smrtelné posteli, nedala mu ho.

Právě to na ní uvalilo kletbu a její duch se nyní zjevuje na zámku. Nemá však své okolí strašit, ale předpovídat budoucnost. Jasně vypovídající je barva jejích rukavic. Pokud jsou bílé, lze očekávat narození potomka. Černá barva rukavic nevěstí nic dobrého a červená představuje požár.

Hradní paní ze záhrobí straší na hradě Přimda

Také jeden z nejstarších hradů v České republice v Plzeňském kraji skrývá své tajemství. Údajně tu straší hradní pán ze záhrobí. V dlouhé historii majitelů tohoto hradu byl Dětřich Špačka z Kostelce. Jednalo se však o tak negativního a špatného člověka, že jeho duše po smrti nenašla důstojného odpočinku. Dodnes se tak na hradě Přimda zjevuje v podobě černého rytíře.

A aby toho nebylo málo, v jedné ze skalních dutin je prý k vidění bílá paní.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.