Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Víte, jaké jsou nejkrásnější zoologické zahrady světa?

Víte, jaké jsou nejkrásnější zoologické zahrady světa?

Pohled na divoká zvířata se spoustě z nás nabídne asi jenom v zoologické zahradě. Jestliže patříte k milovníkům pestré fauny a zároveň rádi cestujete, máme pro vás pár zajímavých tipů. Jsou to nejkrásnější zoologické zahrady světa, mezi které mimochodem patří i ta v České republice. A kam vyrazit za tím nejlepším z pohledu zoo?

San Diego Zoo

Jedna z nejkrásnějších Zoo se nachází v San Diegu, konkrétně v Balboa Parku. Zoologická zahrada byla otevřena v roce 1916. Na ploše kolem 40 hektarů žije více jak 3 500 zvířat, respektive 650 odlišných druhů. San Diego Zoo patří z pohledu počtu návštěvníků k těm nejnavštěvovanějším ve Spojených státech amerických. Zoologická zahrada razí speciální koncept venkovních expozic bez klecí. Unikátním prohlídkovým autobusem lze projet až 75 % parku. Jedním z přepravních prvků je i kabinová lanovka Skyfari. Nechybí ani botanická zahrada s více jak 700 tisíci exotických rostlin.

San Diego Zoo je mimo jiné provozovatelem San Diego Safari Park. Návštěvníky čeká řada nápaditě řešených expozic. Je to opičí stezka, Owensova voliéra, kaňon Pandy Velké, městská džungle, africké skály a mnohé další. Zoologická zahrada v San Diegu získala za dobu svého fungování řadu významných ocenění.

Loro Parque

Jestliže patříte k milovníkům papoušků a máte rádi Španělsko, zamiřte na ostrov Tenerife. Konkrétně do města Puerto de la Cruz, kde je situován speciální papouščí park Loro Parque. Z ráje papoušků se postupem času stala speciální zoologická zahrada o velikosti 13,5 hektarů. Každý rok se zde vystřídá kolem čtyřiceti milionů návštěvníků. Kromě tisíců nejrůznějších papoušků a stovek druhů je Loro Parque zaměřen primárně na vodní show. O patřičné pozdvižení se starají kosatky, žraločí tunel, tučňáci a vyskakující delfíni. Součástí zooparku je také velká orchidejová zahrada se spoustou vzácných rostlin.

Singapore Zoo

Singapurská zoologická zahrada jinak označovaná jako Mandai Zoo leží poblíž přehrady Upper Seletar. Vznikla v roce 1973 a dnes je její plocha 28 hektarů. Ze 315 druhů zvířat je jích více než 16 % celosvětově ohrožených. Právě v této zoologické zahradě se nachází největší kolonie orangutanů žijících v zajetí. Koncept zoo je založen na otevřených expozicích, kdy mají návštěvníci se zvířaty daleko bližší kontakt.

Singapore Zoo pravidelně organizuje nejrůznější programy. Mezi neoblíbenější patří bezpochyby Snídaně s orangutany. Navštívit můžete představení Rainforest Fights Back nebo program Elephants at Work and Play. Spousta z nich se koná v tamním amfiteátru. Součástí zahrady je i vzdělávací a ochranářské centrum Wildlife Healthcare & Research Center na podporu volně žijících zvířat, které vzniklo v roce 2006.

Zoo Praha

Na seznam nejkrásnějších zoologických zahrad světa patří mimo jiné i Zoo Praha nacházející se v pražské Troji. K jejímu otevření došlo v roce 1931 a na ploše 58 hektarů žije téměř 6 000 zvířat. K vidění je přes 678 druhů, přičemž nejzajímavější jsou tamní gorily, varani, želvy, sloni a kůň Převalský. Zoo Praha v souvislosti s ním pracuje od roku 2011 na projektu Návrat divokých koní. V Česku jde o jedno z nejnavštěvovanějších míst vůbec.

Zoologická zahrada v Praze se pyšní řadou expozic a pavilonů zaměřených na různé oblasti. Je to Indonéské džungle, Ptačí mokřady, Darwinův kráter, Čambal, Pavilon velkých želv, Pavilon šelem a plazů, Pavilon goril a jiné. Zoo Praha kromě ochranářských aktivit nabízí i vzdělávací programy a zážitkové programy pro návštěvníky.

Zoologická zahrada Schönbrunn

Zoo Schönbrun patří k hodně starým, vznikla totiž už v roce 1752. Oproti jiným je relativně malá. Rozkládá se na ploše 17 hektarů. Na druhou stranu je zde k vidění 8 500 zvířat a 700 druhů. Nalézt ji můžete ve vídeňském obvodu Hietzing. Jednou z největších atrakcí je bezpochyby Panda Velká. Zoologická zahrada Schönbrun je jednou z 23 na světě, kde tohoto živočicha můžete spatřit. Zahrada se pravidelně umísťuje na předních příčkách v kategorii nejlepší zahrada Evropy.

Milovníci zvířat se jistě s nadšením podívají na 13 metrů dlouhý prosklený bazén s tuleněm hřivnatým. K vidění je Akvarijní a terarijní dům, Dům deštného pralesa nebo Přírodní poznávací stezka. Nechybí ani Pouštní dům a Žirafí park. Zoo Schönbrun má za sebou řadu úspěšných projektů.

Henry Doorly Zoo

Henry Doorly Zoo je americkou zoologickou zahradou situovanou ve městě Omaha v Nebrasce. Její nedílnou součástí je také akvárium. Zahrada byla otevřena v roce 1894 a plocha činí 53 hektarů. K jejím největším přednostem patří kupříkladu Desert Dome neboli největší vnitřní poušť světa. Dále je to největší geodetická kupole na světě a Lied Jugle čili největší vnitřní deštný prales. Kromě pozoruhodných nočních výstav můžete do tajů zvířecí říše proniknout prostřednictvím pestrého výběru expozic a pavilonů.

Chester Zoo a ostatní

Anglická zoologická zahrada leží v Chesteru. Otevřena byla v roce 1931 a každoročně ji navštíví kolem dvou milionů návštěvníků. Pro zvířecí říši je vyhrazena plocha 51 hektarů. K vidění je více jak 35 tisíc zvířat. V Anglii jde o jednu z nejnavštěvovanějších atrakcí. Pozorovat zde můžete živočichy od Asie až po Afriku. Slony, medvědy, šelmy, ptáky, ryby, zkrátka vše, nač si vzpomenete. Zoologická zahrada se pyšní vzácnými exponáty a propracovanými expozicemi.

Výčet nejkrásnějších zoologických zahrad světa samozřejmě nekončí. Vaším cílem se můžete stát Zoological Wildlife Foundation na Floridě, St. Louis Zoo v Missouri, Toronto Zoo, Bioparc Valencia ve Španělsku nebo Pretoria Zoo v Jihoafrické republice.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.