Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Vulkánová turistika: Kam za sopkami a exotikou?

Vulkánová turistika: Kam za sopkami a exotikou?

Přes aktivní vrcholky chrlící lávu do moře až po dávno vychladlé skalnaté ostrovy, které dokreslují rozmanitost fauny i flóry sopečných oblastí po celém světě a nabízejí neopakovatelné zážitky všem cestovatelům. Vydejte se s námi na turistiku za sopkami po stopách dávné minulosti do destinací, kde se prolínají geologické zázraky, unikátní přírodní scenérie a kulturní bohatství.

Havajské ostrovy

Národní park Havajské vulkány se nachází na největším z osmi hlavních Havajských ostrovů a je domovem dvou aktivních sopek, včetně té nejaktivnější na světě, Kilauea. Zde můžete být svědky fascinující podívané, jak proudy rozžhavené lávy vtékají do moře. Je to místo ohromujících kontrastů: od pláží s černým pískem, přes zelené deštné pralesy a tajemné lávové jeskyně, až po velkolepé hory se zasněženými vrcholky.

V samotném parku jsou možnosti ubytování značně omezeny. Komfort, kvalitní služby a přepychovou kuchyni najdete v jednom z 5hvězdičkových letovisek na sousedních ostrovech. Mezi oblíbené patří například letovisko Halekulani na pláži Waikiki.

Galapágy

Toužíte po skutečně nevšedních zážitcích, na které do konce života nezapomenete? Pak zvažte luxusní plavbu kolem ekvádorského sopečného souostroví Galapágy, proslaveného díky Charlesi Darwinovi. Tyto zdánlivě neúrodné černé skály hostí jedinečnou faunu a jsou opravdovým rájem pro milovníky zvířat - na vlastní oči spatříte obří želvy, mořské leguány, tučňáky, žraloky, rejnoky, nelétavé kormorány, lachtany, plameňáky a také unikátní květenu. 

Galapágy, to je snová dovolená plná kontrastů a inspirace, od drsných sopečných vrcholů  Cerro Brujo až po klidné vnitrozemské laguny a odlehlé pláže s výhledem na kýčovitý Pacifik. 

Japonsko

Japonsko je země více jak stovky sopek. Vulkanický komplex Hakone se nachází v Národním parku Fuji-Hakone-lzu, který leží ve vulkanickém pásu Fudži, na jehož severním okraji se nachází hora Fuji, symbol Japonska. Jedním z mnoha vrcholů Hakone je také Owakudani, vulkanické údolí s aktivními sirnými průduchy a horkými prameny. Jízda lanovkou do údolí nabízí úžasné výhledy na pohoří Hakone, plavby po nedalekém jezeře Ashi jsou skvělou volbou, jak si vychutnat nádherné scenérie samotného jezera a svatyně Hakone uhnízděné na jeho břehu.

Mexiko

Mexiko není jen zemí plážových letovisek, ale také domov několika stovek sopek. Ta nejaktivnější - Volcán de Colima se nachází asi 470 km od Mexico City. K velkým erupcím došlo v letech 1998, 1999, 2001, 2005 a 2019. 

Nejznámějším vulkánem Mexika je legendární Popocatépetl (zkráceně El Popo), ležící zhruba 70 km od hlavního města Ciudad de México. Jeho název vznikl spojením slov z původního indiánského jazyka - popōca „kouřit“ a tepētl „hora“ a se svými 5 426 m je druhým nejvyšším vrcholem Mexika.

Sicílie, Itálie

Největší ostrov ve Středozemním moři, Sicílie, je domovem nejvyšší sopky Evropy - Etny. Za starými lávovými proudy a krátery je toho hodně k objevování. Mírné horské svahy podporují dubové, borovicové a bukové lesy, které vytvářejí útočiště pro místní divokou zvěř a ptactvo, úrodná půda je také zodpovědná za fantastickou řadu místních produktů včetně vína a citrusových plodů. Nejlepším způsobem, jak prozkoumat tuto rozmanitou krajinu od impozantních hor až po jemné písečné pláže, je půjčení auta a procestovat ostrov po vlastní ose. V rámci dovolené na Sicílii můžete také navštívit nejčinnější sopku na světě - Stromboli.

Nový Zéland

Nádhernou sopečnou krajinou se spoustou sopečných jezírek a gejzírů se pyšní země Pána prstenů - Nový Zéland. Jeden z nejaktivnějších vulkánů najdete na ostrově Whakaari ležícího v zálivu Hojnosti. 
Jakmile vstoupíte na sopku, budete moci prozkoumat zurčící bahenní jámy a sopečné potoky, stejně jako pozůstatky historické továrny na síru, kde v roce 1914 zemřelo 10 horníků následkem sesuvu půdy. Pokud si od vulkánu přeci jen chcete zachovat odstup, můžete se pokochat pohledem  z vrtulníku, letadla nebo lodi. 

Filipíny

Stratovulkán Mayon je vysoký 2 462 m a nachází se na jihovýchodním konci filipínského ostrova Luzon. Je považován za nejaktivnější sopku na Filipínách s rekordem přibližně 50 erupcí v posledních desetiletích. Jeho tvar je bezchybně symetrický a země, na kterou vyhlíží, byla v roce 1938 prohlášena za národní park. Trek na vrchol je náročný, ale dobrodružný, povede vás kolem čirých přírodních pramenů a vzrušujících scenérií.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.