Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Černá Hora autem: Kudy se vydat?

Černá Hora autem: Kudy se vydat?

Dovolená v Chorvatsku už vás nebaví? Vsaďte na Černou Horu. Na břehy Jaderského moře se pohodlně dostanete autem. Zjistěte, která ze dvou oblíbených trase bude tou pravou pro vás. 

Pro cestu do Černé Hory autem existují dvě oblíbené trasy, z nichž každá má své kouzlo:

Autem do Černé Hory přes Rakousko a Slovinsko

Pojďme začít nejprve trasou, která je velice populární a oblíbená hlavně při cestách do Chorvatska. Jde o tradiční cestu vedoucí následujícími směry.

  • Praha a Brno (Česká republika)
  • Vídeň a Graz (Rakousko)
  • Maribor (Slovinko)
  • Záhřeb, Zadar a Dubrovník (Černá Hora)
  • Budva a Bar (Černá Hora)

Díky tomuto itineráři se dostanete buď do hlavního města Černé Hory - Podgorica, nebo skončíte v přímořském letovisku Bar. Jde o tu delší trasu, která měří v průměru 1 424 kilometrů podle toho, jaké vás čeká zpoždění, objížďky a podobně. I když se jedná o rychlejší trasu do Černé Hory, ve výsledku to tak pochopitelně být nemusí, protože jde zároveň o hlavní magistrálu do oblíbených chorvatských letovisek. Narazit proto můžete na bezpočet kolon, které vše časově prodlouží.

Náklady na cestu autem přes Rakousko a Slovinsko

Při plánování cesty do Černé Hory přes Rakousko a Slovinsko počítejte s příslušnými poplatky, které na vás mohou čekat už v podobě dálniční známky v České republice. Za tu desetidenní zaplatíte 310 Kč, za měsíční dálniční známku to bude 440 Kč a za roční dálniční známku dáte 1 500 Kč. Hned poté se připravte na poplatky spojené s Rakouskem. Desetidenní dálniční známka vychází na 9,5 EUR, dvouměsíční dálniční známka stojí 27,80 EUR a roční dálniční známka je investicí ve výši 92,50 EUR.

Následně přichází Slovinsko, kterým sice projíždíte jenom v krátkém úseku, nevyhnete se však povinné a zbytečně vysoké platbě za dálniční známku. Za tu týdenní zaplatíte 15 EUR, za měsíční 30 EUR a roční dálniční známka ve Slovinku vychází na 110 EUR. V Chorvatsku se platí za projetý úsek dálnice. A vzhledem k tomu, že projíždíte celou zemí od severu k jihu, zaplatíte za úsek od Záhřebu až po Ploče, což dělá 232 HRK.

Poslední úsek tvoří Černá Hora, kde nejsou zpoplatněné silnice, snad jenom silnice E65 v ceně 3 EUR jedním směrem. Ta vede z Herceg Novi do Trebinje. Dále jsou vyžadovány poplatky za průjezd tunelem Sozina ve výši 2,5 EUR.

Autem do Černé Hory přes Slovensko a Maďarsko

Jestliže si chcete cestu do Černé Hory zpestřit, vyberte si o něco kratší, avšak časově delší trasu, která vede přes Slovensko a Maďarsko. Oblíbená je pro svoji neotřelost, k vidění jsou zcela jiná panoramata nežli při tradiční cestě přes Chorvatsko a v dnešní době už nebudete strádat ani z pohledu kvalitních dálnic. Tato trasa vypadá následovně.

  • Praha a Brno (Česká republika)
  • Bratislava (Slovensko)
  • Budapešť, Mohacs a Udvar (Maďarsko)
  • Osjek (Chorvatsko)
  • Šamac, Doboj a Sarajevo (Bosna a Hercegovina)
  • Plužine, Nikšič, Podgorica a Bar (Černá Hora)

Pokud vše půjde tak, jak má, oproti první variantě ujedete o několik desítek kilometrů méně. Tato trasa má celkovou délku 1 334 kilometrů, na druhou stranu se délka jízdy protáhne asi o 30 minut. To platí za ideálních podmínek.

Náklady na cestu autem přes Slovensko a Maďarsko

Ani v případě této trasy se nevyhnete nutným poplatkům, protože většina cest vede přes rychleji sjízdné dálnice. Zaplatíte už v České republice a následně na Slovensku. Tam stojí desetidenní dálniční známka 10 EUR, třicetidenní dálniční známka 14 EUR a roční dálniční známka rovných 50 EUR. V Maďarsku si přijdete na chuť z pohledu kvality většiny dálnic v zemi. Za to si ostatně i připlatíte. Desetidenní známka stojí 13,89 EUR, měsíční vychází na 18,95 EUR a za roční dálniční známku byste dali 170 EUR.

V případě Chorvatska vás čeká jen krátký úsek a s dálničním úsekem koresponduje také běžná silnice první třídy, takže je vyloženě na vás, čemu dáte přednost. Časově by se dalo říci, že vše vyjde podobně. Pokud byste zvolili dálnici, musíte počítat s mýtem za ujetou vzdálenost v délce asi 60 kilometrů. V Bosně a Hercegovině vás čeká také mýtné, ale pouze na úseku dálnice A1 před Sarajevem, kde byste měli zaplatit kolem 6 EUR. V Černé Hoře je situace stejná, jako u předchozí varianty.

Srovnání tras a nákladů na cestu autem do Černé Hory

Níže vám přinášíme přehled orientačních cenových nákladů na cestu do Černé Hory. Ty se mohou pochopitelně lišit na základě mnoha faktorů. Vycházejme však z obecného modelu za ideálních podmínek a z toho, že vaše vozidlo bude mít průměrnou spotřebu 7 litrů paliva na 100 kilometrů. Jednalo by se o týdenní dovolenou.

Trasa Poplatky Náklady na benzín Celková cena tam/zpět Čas Vzdálenost
Přes Rakousko 2 510 Kč 4 600 Kč 11 710 Kč 15 hodin 1 424 km
Přes Slovensko 1 133 Kč   4 300 Kč 9 733 Kč 15,5 hodiny 1 334 km
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.