Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Cesta autem do Velké Británie

Cesta autem do Velké Británie

Velká Británie je bezpochyby turistickým lákadlem. To dokazuje řada přírodních unikátů a měst, včetně toho hlavního, kterým je Londýn. Vydat se do této krásné metropole můžete i vlastním dopravním prostředkem. Pokud jste ochotni absolvovat cestu kolem 1 300 kilometrů, není to tak složité, jak to na první pohled vypadá.

Cesta autem do Velké Británie je navíc spojena s možností udělat si řadu poutavých zastávek na nezapomenutelných místech. Z hlediska plánování trasy se nabízí dvě možnosti.

Cesta přes Německo, Nizozemí, Belgii a Francii

Tato trasa je obecně označována, jako jedna z nejrychlejších. Vzhledem k tomu, že cesta vede skrze hlavní silniční tahy a dálnice, protíná také Nizozemí. Zkrátka přímou trasou až do Velké Británie a bez zbytečných zajížděk. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, itinerář vaší cesty bude vypadat následovně.

  • Praha
  • Rozvadov
  • Norimberk, Frankfurt nad Mohanem a Kolín nad Rýnem
  • Cáchy
  • Brusel
  • Gent
  • Calais

Odtud se lze přepravit dvěma odlišnými způsoby, které probereme následně.

Cesta přes Německo, Belgii a Francii

Jestliže se chcete vyhnout Nizozemsku, máte pochopitelně možnost zvolit objízdné a trochu zdržující řešení. To bude vesměs stejné jako u první varianty jen s tím rozdílem, že ve městě Cáchy neodbočíte na Nizozemsko, ale vydáte se směrem na Liege a odtud budete pokračovat dále na Brusel. I v tomto případě dojedete do francouzského Calais, kde se rozhodnete, jak pokračovat dál.

Trajekt nebo eurotunel?

Jako první volbu zmíníme trajekt, tedy plavbu lodí po moři. Tu lze absolvovat nejenom z Calais, ale také z Dunkerku. Je ale pravdou, že z Calais bude plavba asi nejrychlejší. Je to zhruba 1,5 hodiny. Z Dunkerku je to ještě o půl hodiny déle. Z Calais se takto dopravíte do anglického Doveru.

Druhým řešením je využití eurotunelu, který vede z francouzského Calais do anglického Folkestone. Cesta tunelem zvaným La Manche trvá asi 35 minut.

Od pobřeží Anglie je to do Londýna asi 130 kilometrů, ať už jde o Dover nebo Folkestone.

Náklady na cestu autem do Velké Británie

Je zřejmé, že primární finanční složce v podobě pohonných hmot se určitě nevyhnete. Potěšující pro vás však může být to, že cesta autem do Velké Británie není spjata s velkým množstvím dálničních poplatků. Těm se vyhnete například v Německu, Nizozemsku a v Belgii. A ve Francii? Tam se sice po celé zemi platí mýtné za nejrůznější silniční úseky, ten z Belgie do Calais je však bez poplatku. Zaplatit tak můžete maximálně dálniční známku v Česku a pak vás čekají výdaje až z Calais do Velké Británie.

Pomalejší ale levnější je určitě trajekt, který vás vyjde asi na 40 GBP. Eurotunel stojí podle toho, kdy jím projíždíte, kdy se budete vracet a podobně. Náklady se obvykle pohybují kolem 50 až 90 GBP.

Porovnání nákladů na cestu do Velké Británie

Nyní se pojďme zaměřit na detailní srovnání obou tras, a to nejenom z pohledu celkové vzdálenosti a přibližné doby jízdy, ale především z hlediska cenových nákladů. Do ceny se promítne česká dálniční známka a průměrná spotřeba vozu 7 litrů na 100 kilometrů. Dejme tomu, že do Velké Británie odjedete autem na 14 dnů.

Trasa

Poplatky

Náklady na benzín

Celková cena tam/zpět

Čas

Vzdálenost

Trajekt 2 840 Kč 3 942 Kč 10 724 Kč 13-15 hodin 1 280 km
Eurotunel 5 840 Kč 3 942 Kč 13 724 Kč 13 hodin 1 280 km
0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.