Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Některé zahraniční speciality jsou jen pro odvážné. Co netradičního v cizině ochutnat?

Některé zahraniční speciality jsou jen pro odvážné. Co netradičního v cizině ochutnat?

Přemýšleli jste nad tím, jak chutnají brouci, mravenčí vajíčka, býčí varlata nebo oči tuňáka? Pokud vás lákají taková netradiční jídla, pak za nimi vyrazte do zahraničí. Především Asie je vyhlášená šokujícími dobrotami, které jsou pro Evropany velkou neznámou.

Hmyz už mnohé nepřekvapí. V cizině se můžete setkat se smaženými kobylkami, cvrčky, pavouky, housenkami, s cikády podávanými s rýží nebo s mravenčími vajíčky servírovanými na banánovém listu s rýží a sušenou cibulkou. Nejen na východě se ale lze setkat s ještě většími nezvyklostmi. 

Krvavý kachní pudink

Ve Vietnamu lze ochutnat místní specialitu v podobě Tiet canh vit tedy krvavé kachní polévky. Takzvaný pudink ze syrové krve a vnitřností se servíruje s čerstvými bylinkami a oříšky. Pokud by vám nesedla kachní verze, můžete si objednat třeba vepřovou variantu. Pamatujte ale na to, že pokrm je připravován ze syrového masa, kromě netradiční chuti si tak můžete odnést ještě zdravotní potíže.

Pečená krysa

Ve Vietnamu ještě zůstaneme. V sezóně od května do září si zde pochutnáte na pokrmu zvaném Chuot rang muoi, což není nic jiného než pečená krysa. Krysa je podávána v mnoha formách, ochutnat ji tak můžete dušenou, smaženou nebo grilovanou. Chuť se liší i podle koření, nejčastěji se lze setkat s pečenou krysou na kari. Nejen místní, ale také někteří turisté označují krysí maso za chutnější než třeba vepřové a kuřecí.

Žraločí maso

Hmyz a vnitřnosti není nic pro vás? Pak vás možná nadchne islandská specialita v podobě Hakárl, tedy kousků žraločího masa. Tento pokrm se připravuje ze žraloka matohlavého, jehož maso je v syrovém stavu jedovaté. Příprava proto trvá i déle jak půl roku. Hluboce fermentované kousky ryby se servírují chlazené a překvapí vás výraznou vůní a chutí.

Sýr Casu Marzu

Zdroj: casu-marzu.tumbir.com

Maso vám nic neříká? Raději si pochutnáte na dobře zralém sýru? Dejte si na Sardinii Casu Marzu. Sýr je vyráběn z ovčího mléka a pro svou jedinečnost je infikován hmyzími larvami. Doba zrání trvá zhruba 2 až 3 měsíce, poté je sýr podáván ve vysokém stádiu rozkladu i s živými larvami sýrorodky drobné.

Čím netradiční speciality zapít? Čajem z pandího trusu nebo žabím vývarem

Zdroj: beerpulse.com

Netradiční nejsou jenom jídla. V Americe se lze setkat například s pivem vařeným z býčích varlat, v Číně si zas dopřávají pálenku z jeleního penisu. Od roku 2012 můžete ochutnat také Panda Ecological Tea. Za 50 g čaje vyrobeného z pandího trusu zaplatíte zhruba 89 000 Kč.  
V Jižní Americe si zas pochutnávají na indiánském žabím koktejlu, kdy žábu staženou z kůže přidají do fazolového vývaru, který je ochucen medem, aloe vera a kořenem maca. Vše je následně rozmixováno a podáváno.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.