Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Vánoční tradice ve světě: Bizarní či zajímavé?

Vánoční tradice ve světě: Bizarní či zajímavé?

Vánoce se slaví téměř po celém světě. Určitě ale znáte přísloví „jiný kraj, jiný mrav“ a to se týká samozřejmě také vánočních tradic a zvyků. Některé se podobají těm českým, jiné jsou vskutku kuriózní. Pojďme se na ně podívat.

Německo

Začneme zlehka. V sousedním Německu se Vánoce slaví podobně jako u nás. Pro předvánoční čas je typické zdobení domů, pořizování či výroba adventních věnců a nechybí ani tradiční betlémy v různých provedeních.

Na Štědrý den naděluje dárky Ježíšek, případně postava Vánočního muže Weihnachtsmanna. Vánoční tabule se liší napříč regiony, největší hodování však nastává až 25. prosince. Jako hlavní chod se běžně podává pečená husa nebo smažený kapr. Na většině stolů přitom nesmí chybět vánoční štola.

Francie

Francouzské Vánoce jsou především o rodině a skvělém jídle. Nechybí však ani dárky, které dětem přináší Père Noël (Otec Vánoc). Umisťuje je do předem připravených punčoch, bot či jako u nás pod stromeček.

Ne nadarmo se Francii přezdívá země labužníků. Tradiční vánoční večeře se skládá z několika chodů a trvá klidně i několik hodin. Její skladba se liší podle regionu. Nejčastěji se však servíruje předkrm v podobě ústřic, ryb nebo slaných palačinek. Hlavním chodům vévodí pečená drůbež s nádivkou z jedlých kaštanů. Typickou sladkou tečkou je tradiční Noëlovo poleno – piškotový dezert s čokoládovým krémem.

Španělsko

Zcela unikátní jsou Vánoce ve Španělsku, nehledě na slunečné počasí a teploty běžně kolem 15 stupňů. Velkou raritou je především vánoční loterie, která se koná už od 18. století a jejíž slosování se stalo neoficiálním začátkem Vánoc. Hlavní cena El Gordo v roce 2020 činila 63,1 miliardy korun. To je rozhodně lákavé!

S nejbizarnějšími zvyky se ale setkáte v Katalánsku. Zdejší obyvatelé před Štědrým dnem vyrábějí ze dřeva bytost zvanou Tió de Nadal. Tu děti poté s oblibou krmí ovocem a zbytky jídla, aby jim ve Štědrý večer vykálela vytoužené dárky.

Venezuela

Originální tradice mají také ve Venezuele. Konkrétně v Caracasu na Štědrý den ráno vyjíždějí zástupy lidí do kostelů na kolečkových bruslích. Čtete správně. Tato milá tradice se stala natolik populární, že se s ohledem na bezpečnost uzavírají silnice pro automobilovou dopravu.

Vánoce ve Venezuele jsou plné barev, ohňostrojů a oslav. Jejich doprovodem však nejsou klasické koledy, ale populární hudba Gaita složená z několika hudebních nástrojů.

Argentina

Vánoce v Argentině se slaví až 6. ledna. I přesto, že zde v tuto dobu právě vrcholí léto, zdobí vánoční stromečky sníh. Tradičně se totiž sypou chomáčky bílé bavlny. Vánočnímu menu vévodí pro nás více než neobvyklý hlavní chod – pečený páv. 

Dárky zde nenaděluje Ježíšek, nýbrž kůň Magi, kterému děti před dveře připravují misku s vodou a seno, aby se mohl během cestování občerstvit. Krásnou vánoční tradicí jsou také tzv. globos – papírové lampiony, které se na Štědrý večer vypouští spolu s přáním do nebe.

Finsko

Není žádným tajemstvím, že většina Finů vlastní svou saunu. Věděli jste ale, že někteří věří v existenci saunových skřítků, kteří mají ochránit rodinu? Relaxace ve vyhřáté sauně je proto zcela obvykle na pořadu Štědrého dne a to kdykoliv během dne až do západu slunce, poté ji dle tradic uvolní pro mrtvé předky. 

Dárky norským dětem nosí Joulupukki (doslovně “vánoční kozel”). Jedná se o postavu ze skandinávské mytologie, kterou představuje dědeček oblečený do kozlí kůže.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.