Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Destinace, kde příliš turistů nepotkáte

Destinace, kde příliš turistů nepotkáte

Cestování je činností, která baví spoustu lidí po celém světě. O tom se ostatně můžete přesvědčit v některých zemích, kde je doslova hlava na hlavě. Pokud máte ovšem rádi více klidu a soukromí, zaměřte se na výběr konkrétního místa z druhého konce žebříčku návštěvnosti.

Letět dál se vyplatí

Španělsko, Francie, Čína nebo Spojené státy americké. To jsou určitě krásné destinace plné památek a přírodních skvostů. Na druhou stranu se jedná o ty nejnavštěvovanější státy z pohledu turismu. Třeba do Francie se každoročně vydává před dvě stovky milionů cestovatelů. Nebojte, tímto směrem následující informace ladit nebudeme.

V dalších řádcích vám představíme lokality, kde se rozhodně nebudete s kýmkoliv přetlačovat o místo na pláži. Při procházkách národním parkem nepotkáte ani živáčka a pojem turista bude s přimhouřenýma očima téměř neznámý pojem. Ano, tato slova jsou možná trochu nadsazená, ale opravdu existují destinace, kam příliš turistů nesměřuje.

Světová organizace cestovního ruchu a její statistiky

Níže prezentované informace jsme si rozhodně nevycucali z prstu. Vycházíme z dat, která prezentuje Světová organizace cestovního ruchu známá pod zkratkou UNWTO. Její kompletní data pochází z roku 2019 a i v dnešní době mají celkem jasně vypovídající hodnotu. Mnohé se od té doby totiž nezměnilo.

  • Tuvalu
  • Marshallovy ostrovy
  • Niue

Tak přesně takto vypadá první trojice destinací, kde se to turisty příliš nehemží. I když sem lidé jezdí a v zemích víceméně vzkvétá turistický ruch, na naše poměry je to zanedbatelné. Například ostrovní stát v Oceánii zvaný Tuvalu navštívilo v roce 2019 jen 3 700 turistů. Při celkovém počtu 12 tisíc obyvatel to není mnoho. V případě Marshallových ostrovů je to 6 200 turistů a ostrov Niue v Tichém oceánu? Tam bylo pouhých 10 200 turistů za rok.

Ostatní exotické destinace bez turistů

Pomyslnou bramborovou medaili získává ostrovní stát Kiribati s počtem 12 tisíc turistů. Tento stát se skládá z 35 atolů o celkové ploše 811 km2, takže šance na odlehlé pláže bez turistů je skutečně velká. Dále jsou to Federativní státy Mikronésie s turismem okolo 18 tisíc cestovatelů za rok. Zbývající pětici destinací máte zde:

  • Montserrat – 19 tisíc turistů
  • Šalamounovy ostrovy – 23 tisíc turistů
  • Svatý Tomáš a Princův ostrov – 35 tisíc turistů
  • Komorské ostrovy – 45 tisíc turistů
  • Guinea-Bissau – 52 tisíc turistů

Když se zahledíte na výpis všech těchto destinací s nízkou návštěvností, určitě si všimnete jedné věci. Pokud byste chtěli vyrazit na místo s minimem turistů, musíte počítat s překonáním poměrně dlouhé vzdálenosti z České republiky. Spousta míst je ve vzdálené Oceánii apod. Na druhou stranu, možná právě o takovou dovolenou, kde téměř nenarazíte na cestovatele, skutečně stojíte. Na mnoha místech na vás budou čekat bělavé pláže, palmové háje, průzračné moře a tím pádem spousta vodních aktivit, poznávání přírody a tamních památek.

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.