Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Česká příroda se potýká s overtourismem. Jak se na výletech chovat a nepůsobit další problémy?

Česká příroda se potýká s overtourismem. Jak se na výletech chovat a nepůsobit další problémy?

Už jste někdy slyšeli větu: „dokud nepoznáš naši zem, necourej do zahraničí“? Nebo: „vždyť u nás je tak krásně, kam bys jezdil“? Oblíbené průpovídky našich babiček a dědečků, které jsme si chtě nechtě museli v době koronavirové vzít k srdci. Cesta za exotikou pro mnoho z nás nepřipadá v úvahu, a tak svou touhu po dobrodružství uspokojujeme v českých národních parcích, chráněních oblastech a přírodních rezervacích. A ty dostávají pořádně zabrat. 

Do Adršpašských skal jen s voucherem

Adršpašsko-teplické skály

Kvůli vyššímu návalu turistů se jako pro opatření první rozhodly Adršpašsko-teplické skály. V největších špičkách čelily až sedmi tisícům návštěvníků denně, kteří přestavovali velký nápor na místní přírodu.

S vysokým počtem turistů se do oblasti dostával větší počet aut a dopravní situace začínala být neúnosná. Proto se do oblíbeného skalního města od dubna 2021 dostanete jen s předem koupeným voucherem. Více informací najdete zde.

S davy turistů se pere CHKO Brdy. 

CHKO BrdyFoto: Facebook - CHKO Brdy; odkaz: www.facebook.com/aopkchkobrdy

S náporem turistů se pere i chráněná krajinná oblast Brdy. Sem míří hlavně lidé z Prahy a okolí. Zvýšená návštěvnost sebou nese řadu problémů, které ovlivňují nejen obce, ale i složky Integrovaného záchranného systému a správce oblasti. 

Velký problém představuje vyšší počet aut. Lidé často parkují mimo odstavné plochy, čímž poškozují zdejší přírodu. 

Nechcete-li přispívat k problému, ale přesto toužíte po výletu, vyrazte tam, kde na turisty narazíte jen stěží. Inspiraci hledejte zde.

Jak se v přírodě chovat zodpovědně?

Někteří bezohlední turisté se v přírodě chovají hůř než prasátka v chlívě. A tak s nimi nepřichází jen problém s dopravou, ale i pořádný bordel. Víte jak dlouho jednotlivé odpadky v trávě vydrží?

Jak dlouho trvá rozklad odpadků

Odpovědí na hory odpadků je iniciativa #nejsemprase, která přišla s takzvaným desaterem cool výletníka. Jejím cílem je vytvořit osvětu, která by budoucí výletníky naučila, jak se v přírodě chovat. K boji za čisté prostředí se ale přidala celá řada nadšenců a projekt se rozšířil na Slovensko do Polska i do Německa. Dnes pravidelně pořádají hromadné akce, během kterých uklízí terén a navrací přírodě její krásu. Ale především všichni znají posvátné desatero:

  • Odpadky patří do batohu
  • Co přineseš, to odneseš
  • Když zahodíš kapesník, nebudeš cool výletník
  • Když to jinak nejde, zahrabej ho (kapesník) někde. POZOR: vlhčený ubrousek je plast, který se nerozloží, a proto do přírody nepatří.
  • Slupka i ten vajgl, jsou zas jenom brajgl
  • Netvoř historii svým odpadem – odpad nezmizí za pár dní. Vždyť jen slupka od banánu se rozkládá 6 měsíců. Takový malý vajgl dokonce 15 let, rozložení plastových obalů se ani nedožijete a skleněná láhev tu zůstane možná na věky. 
  • Příroda, to je chrám
  • V přírodě nejsi sám – příroda patří zvířatům a rostlinám. Vy jste jen na návštěvě. Vyvarujte se zbytečnému hluku a snažte se chodit jen po vyznačených trasách. 
  • Uklidit po druhých je cool
  • Mamko, taťko, nauč děti - les je k túře, koš na smetí
  • ... a nezapomeňte, že příroda není záchod.

Řekněte si „nejsem prase“. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.