Nejoblíbenější first minute 2024 destinace se slevou až 50 %

Proč potřebujeme dovolenou? Aneb odpočinek pro tělo i mysl

Proč potřebujeme dovolenou? Aneb odpočinek pro tělo i mysl

Od chmurných podzimních dní, přes zvýšený stres přes vánoční svátky až po promrzlé týdny v začátku roku má mnoho lidí pocit, že je trápí zvýšená únava a nedostatek energie. Částečně z toho můžeme vinit minimum slunečních paprsků, sníženou pohybovou aktivitu a častější pobyt doma. Proto je nejvyšší čas vyrazit na dovolenou. Psychologové vám prozradí, proč ji tělo i mysl nutně potřebuje.

Chmury a splín v zimním období

Kliničtí psychologové i psychiatři se shodují, že zvýšený výskyt úzkostných stavů se váže k podzimním a zimním měsícům. Nedostatek slunce, pobytu venku a omezené kontakty s ostatními ubírají na radosti. Částečně pomáhají vánoční svátky a silvestrovské oslavy, následuje ale start nového roku, který bývá v řadě profesí náročný a naplněný zvýšeným množstvím pracovních úkolů. Proto mnozí vyráží za teplem už v prosinci a dělají rozhodně dobře.

Jak působí dovolená

Dovolená, a to i krátká dovolená, vylepšuje kreativní myšlení, má pozitivní účinky na nervový systém a je důležitou součástí rehabilitace například pokud trpíte vysokým krevním tlakem nebo musíte dávat pozor na kondici srdce a celého kardiovaskulárního systému. Je prokázáno, že dovolená zlepšuje spánek, a to i několik týdnů po návratu.  
Psychologové se shodují, že pro duševní zdraví jsou zapotřebí minimálně dvě dovolené ročně. Při minimálních dvou dovolených ročně je důležité, aby pobyt trval alespoň 9 dní. Abyste se vrátili z dovolené co nejvíce odpočatí, je třeba se během dovolené věnovat pohybu. Tím by měly být alespoň procházky nebo plavání.

Vliv dovolené podle lékařů:

  • Lépe okysličený mozek a organismus. 
  • Nižší hladina stresového hormonu. 
  • Více alfa mozkových vln. 
  • Lepší kvalita spánku, lepší imunita. 
  • Regenerace buněk a pozitivní vliv na metabolismus.

Ideální délka a frekvence dovolených

Pokud chcete udělat maximum pro zdraví, duševní pohodu a harmonické rodinné vztahy, pak byste si měli najít čas minimálně jednou za dva měsíce. Takové volno může mít podobu jen víkendového pobytu nebo celodenního výletu. Dokonce existují závěry studií, které naznačují, že kratší a častější dovolené jsou tím, co nás udržuje šťastné, odpočaté a nabité pozitivní energií. Pro kratší dovolené volte blízká místa, abyste minimalizovali negativní emoce spojené s nutným balením a přesuny. Představili jsme vám letošní cestovatelské trendy a low cost pobyty patří mezi ně. Na výlet či dovolenou můžete vyrazit i s malým rozpočtem.

S kým na dovolenou

Rodinný život je nádherný, ale může být svazující. Proto je důležité plánovat nejen to, kam vyrazit, ale také s kým vyrazit. Samozřejmostí je, že hlavní letní a zimní dovolenou, byste měli strávit s rodinou, pak by ale neměly chybět pobyty, na které vyrazíte jen s partnerem nebo jen s přáteli. Například s partnerem či v partě přátel si skvěle užijete wellness pobyty. Rovněž je vhodné, aby některé víkendy zažily děti jen s jedním z rodičů a některé výlety byste měli absolvovat i s prarodiči.

Jaké impulzy vnímá mozek pozitivně:

  • Únik z města, kempování, pobyt v přírodě. 
  • Přírodní krásy, čas na hudbu, prohlídky muzeí a galerií.
  • Zkoušení nových věcí, výstup z komfortní zóny. 
  • Zábavné aktivity s dětmi nebo v páru.
  • Dobrodružné výpravy a expedice.

Někdy stačí plán

Pokud nemůžete vyrazit na dovolenou, začněte ji alespoň plánovat. Mozek miluje vizuální podněty, vybírejte destinaci, ubytování, dopravu a hledejte i výlety v okolí. Pokud se vám některá destinace zalíbí, neváhejte s rezervací. Využijete slevy na first minute pobyty a zajistíte si ubytování v místě, které bývá zpravidla s blížícím se létem vyprodané. 

0 komentářů
Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit. Pokud nemáte účet, registrujte se.